Reiser til Alsace

Alsace er et unikt hjørne av Frankrike, langs grensen til Tyskland og Sveits. Her finner du de yndigste byer som tatt ut av eventyrbøkene, verdensberømte viner og et kjøkken hvor du får det beste fra både Frankrike og Tyskland. 

Når jeg tenker på Alsace, ser jeg først og fremst for meg de sjarmerende landsbyene i området, med de fine bindingsverkshusene, smale gater og hyggelige torg. 

Så tenker jeg på de smakfulle hvitvinene i området, og til slutt ser jeg for meg et fantastisk grønt landskap, hvor vinmarkene står side om side og det bugner av druer av den høyeste kvalitet. Velkommen til Alsace med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Frankrike hvor du bor på håndplukkede hoteller i ferien. 

Alsace  – en miks av fransk og tysk

Alsace var opprinnelig et tysktalende område som med tiden ble mer og mer påvirket av fransk kultur, så mange i Alsace snakker både fransk og tysk. I området har de også fått sin helt egen dialekt, som går under navnet "elsassisk" . Befolkningen i Alsace ga ofte barna dobbeltnavn, hvor det ene navnet var fransk og det andre navnet var tysk. Og vi må ikke glemme gastronomien i området, også påvirket av frank og tysk kultur. Med andre ord er det en god blanding her i Alsace. 

Et kjent vinområde

Alsace er kanskje best kjent for sine fine viner, som strekker seg helt tilbake til middelalderen. Og selvsagt må også jeg smake på de gode, forfriskende vinene når jeg først er her. Men det er ikke det første jeg bestiller. Nei, jeg begynner alltid ferien min i Alsace med en stor, kald øl. Dette er blitt en tradisjon. Og rart er det egentlig ikke, i og med at Alsace også er kjent for sitt gode øl, særlig ølmerket Kronenbourg

Eventyraktige landsbyer og autentisk mat

Alsace er som sagt et sted med en lang og spennende historie og vakre omgivelser. Det er nettopp derfor jeg elsker å kjøre rundt i bil fra by til by, og slå meg ned på et torg for å nyte den lokale atmosfæren. Alsace er ikke for stort, og det meste ligger innenfor overkommelig kjøreavstand. Mine favoritter er, blant mange andre, de koselige landsbyene Riquewihr og Kaysersberg, sjarmerende Colmar og historiske Strasbourg.  

Mat fra begge verdener 

I Alsace er mat og vin absolutt i hovedfokus, og man holder fast ved tradisjoner. Dessuten får du det beste av to verdener - litt fra Frankrike og litt fra Tyskland. Det sies at Alsace har det rikeste og mest varierte kjøkkenet i hele Frankrike, så sett deg ned og nyt herlighetene. 

Følg "La Route du vin" 

For de som er interessert i vin, anbefaler vi selvsagt et besøk hos en vinprodusent. Her vil f.eks. familien Trimbach ønske deg hjertelig velkommen. Vingården F E Trimbach ligger i Ribeauville, og her får du selvsagt smake på vinen som du senere kan kjøpe med deg hjem, hvis du ønsker. 

Du kan også følge den forlokkende vinruten som vil ta deg fra den nordligste delen av Strasbourg til Thann i sør. Nyt skoger, vinmarker, ruiner og middelalderlandsbyer på veien – jeg vet ikke med deg, men for min del er dette himmel på jord!

>> Les om vingårdsferie i Frankrike her
>> Les også om reiser til Provence

 

Reisemål i Alsace

  • Colmar
    6 hoteller
    I Colmar vil du oppleve selve essensen av Alsace med bindingsverkshus i romantiske, små gater og yndige kanaler. Her kryr det av muligheter for å slå seg ned på en hyggelig restaurant og prøve en av regionens spesialiteter, eller en av de mange ... deilige, lokale vinene. Les mer
  • Strasbourg
    4 hoteller
    Strasbourg var den første byen i verden som fikk hele sin historiske bykjerne, Le Grand Île, oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Her finner du i dag et stort utvalg av restauranter, butikker og caféer i de smale, gamle gatene og på de store plassene.
  • Saint Louis er en fransk forstad til Basel. Her har du derfor sjansen til å oppleve en enestående kombinasjon av fransk, tysk og sveitsisk kultur. Byen er ikke bare et opplagt utgangspunkt for å utforske Basel, men også resten av Rhin-regionen.
  • Mulhouse
    1 hotell
    I Mulhouse kan du oppleve en mer moderne side av Alsace og det livet som kjennetegner en mellomstor fransk by. Sett av god tid til å besøke byens populære tekniske museer, men også til å bare slentre rundt i den gamle bydelen med dens resturanter ... og butikker. Les mer
  • Obernai
    1 hotell
    Du vil tydelig fornemme historiens vingesus i Obernai som er en av karaktertrekkene til Alsaces velbevarte småbyer. Samtidig kan du her oppleve en levende by med et rikt utvalg av både butikker og resturanter med lokale spesialiteter.
  • Ribeauville
    1 hotell
    Ribeauville er en liten, idyllisk vinby i Alsace med maleriske bindingsverkshus fra middelalderen, som huser vinbarer og resturanter. Her kan du naturligvis smake på de Grand Cru-viner som er dyrket på de mange vinmarkene og vingårdene som omgir byen.

Populære hoteller i Alsace

Frankrike, Alsace, Colmar
8,9
Meget bra
1566 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Alsace, Colmar
8,4
Meget bra
1043 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Alsace, Colmar
9,2
Fantastisk
2413 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke 

Alsace har en spennende og mangfoldig gastronomi som ikke unaturlig er er påvirket av nabolandet Tyskland. Her er noen av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i Alsace. God appetitt og god reise! 

Vin

Alsace er kjent for sine mange fremragende viner og vinruten ved navn Route des Vins d`Alsace, som snor seg mellom bølgende vinmarker, gamle vingårder og idylliske landsbyer. 

Områdets viner har en særlig friskhet som er er knyttet til deres opprinnelse og de århundrelange tradisjonene. Her er det et gunstig klima, en usedvanlig geologisk mangfoldighet og en krevende vinfremstillings-ekspertise som har gått i arv fra generasjon til generasjon av dyktige vinavlere og vinfremstillere. Alsaces hvitvin har spesielt oppnådd anerkjennelse og popularitet med sin intense og delikate aromaer av frukt, blomster, krydderier og mineralske nyanser. 

Når du først er på ferie i Alsace, bør du smake på vinen Alsace Pinot Blanc (bløt og delikat), Alasce Sylvaner (lett og frisk), Alsacec Riesling (tørr og elegant), Alsace Muscat (frisk og fruktig), Alsace Pinot Gris (upolert og rund med lang ettersmak), Gewurztraminer (kraftig og aromatisk), til slutt Alsaces eneste rødvin – Pinot Noir (frisk, lys og fruktig). 

Men du må heller ikke gå glipp av Crémants d'Alsace, som er en lett musserende vin, produsert i samsvar med tradisjonelle metoder. Ser man bort ifra champagne, er dette den mest populære musserende vinen i Frankrike. Ellers vil jeg anbefale den sirupaktige Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles som er kraftfulle og komplekse viner med en bemerkelsesverdig lang ettersmak. 

Choucroûte garnie

Choucroûte garnie er blitt kjent som Alsaces "nasjonalrett", selv om det i virkeligheten er en fransk versjon av den berømte tyske retten sauerkraut. Dette peker tilbake til da Alsace var tysk. Når retten har oppnådd en så anerkjent status som nasjonalrett i franske Alsace, forsterker det vel det tyske og franske Alsaces gastronomiske tradisjoner på en elegant og velsmakende måte. Her har både Tyskland og Frankrike noe å være stolt av. 

Selve retten består av gjæret kål som tilberedes på enten hvitvin, øl eller sider og krydret med einebær og pepperkorn. Retten serveres varm med kokte poteter og forskjellig slags kjøtt som skinke, bacon, pølser, røkt kjøtt, og til tider også fisk. Før var retten det store søndagsmåltidet i de fleste familiene i Alsace, men nå serveres den gjennom hele uken på Alsaces mange gode restauranter. 

Tarte flambée

En annen ettertraktet spesialitet fra Alsace-området, som er inspirert av andre kulturer, er Alsaces utgave av pizza – kalt tarte flambée. Den er laget av et tynt lag deig som er dekket av crème fraiche, ost, løk og bacon (jeg får vann i munnen), og som stekes i en ekstremt varm ovn (i kort tid) slik at den blir så sprø som mulig. 

Du vil ofte se retten på menyer under andre navn enn tarte flambée. F.eks. "flammekueche" på alsacisk eller "flammkuchen" på tysk. 

Baeckeoffe (eller bäckeoffe)

Denne lekre gryteretten har fått navnet sitt fra Alsace-dialektenes betegnelse for en bakeovn. I gamle dager blandet kvinnene fra Alsace-området alle ingrediensene til retten sammen i en ovalformet keramikkskål, som de så overleverte til sin lokale baker. Bakeren ville så forsegle lokket på skålen med en stripe deig og plassere den i ovnen, med en avtale om at den var klar for henting dagen etter. 

I den moderne utgaven tilberedes retten etter mindre krevende retningslinjer, men den er fortsatt like kraftfull, velsmakende og ikke minst næringsrik. Retten inneholder nemlig en blanding av poteter, purre, svinekjøtt, oksekjøtt og lammekjøtt, som står og småkoker i den lokale hvitvinen til den er godt sammenkokt. Men retten blir fremdeles forseglet med et stykke brøddeig. 

Tourte 

Tourte er en av de tradisjonelle alsaciske paiene som har hatt sin betydning på landet. Den mettet nemlig bøndene da de arbeidet på jordene. Siden den gang er den blitt en av Alsaces mest kjente retter, og er å se på de fleste kjøkken i området. Den tilberedes ved at kjøttet marineres i Riseling-vin, for så å bli innbakt i en deig og spises med fingrene eller serveres som forrett med en salat. 

Civet

Setter du kjøtt høyt på listen, vil  du ikke bli skuffet i Alsace. Det er nemlig masse av viltretter i området. Den tradisjonelle retten "civet" er nettopp en slik rett. Den består som regel av enten kanin, hare, eller villsvin, som marineres i vin og deretter småkokes sammen med baconstykker, vin og urter, inntil den er godt kokt sammen og fylt med smak. 

I sin mest tradisjonelle utgave kom kjøttet til retten alltid fra vilt som ble fanget i naturen, og kjøttet ble marinert i minimum 24 timer. Men i dag har de fleste alsaciske kokker andre regler. Nå er det vanlig at kjøttet kommer fra landbruk, og ikke fanges vilt. Men du kan alltids finne viltretter på menyen som baseres på viltkjøtt, hvis du ser godt etter.  

Informasjon om Alsace 

Her er litt fakta og informasjon om Alsace, blant annet geografi, befolkning, historie og språk. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon, bør du besøke bloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og administrasjon 

Alsace utgjør i dag en historisk og kulturell region i Frankrike. Men den er ikke lenger en offisiell, administrativ region, etter at den i januar 2016 ble slått sammen med to andre franske regioner og ble en del av den større regionen Grand Est. 

Inntil januar 2016 var Alsace den minste av de 22 administrative regionene i Frankrike med sine kun 8283 km2. Den lå mellom Rhinens sletter i øst og Vogeserne-fjellene i vest og grenset opp mot Tyskland i nord og øst, Sveits og Franche-Comté mot sør og Lorraine mot vest. Regionen hadde rundt 1,8 millioner innbyggere, og inkluderte departementene Haut-Rhin og Bas-Rhin (tidligere kjent som Sundgau og Nordgau). 

Etter den territoriale reformasjonen i Frankrike,  som ble implementert i januar 2016, ble Alsace gjenforent med de to andre regionene, Champagne-Ardennen og Lorraine. Den har siden vært en del av storregionen Grand Est. Hovedstaden i den nye storregionen er Strasbourg, som fortsatt er hovedstaden i departementet Bas-Rhin. 

Språk 

Selv om diverse tyske dialekter er blitt snakket gjennom det meste av Alsaces historie, er det dominerende og offisielle språket i Alsace fransk. 

Det tradisjonelle språket i regionen er elsassisk, som er en almannisk dialekt av høytysk. Denne dialekten, som også er tett forbundet med sveitsertysk, snakkes på begge sider av Rhinen. Elsassisk snakkes av rundt 900.000 mennesker, hvor flesteparten av dem bor i den historiske region Alsace.   

Noen franske dialekter av tysk blir også snakket i Alsace, spesielt i de nordlige delene av regionen. Både elsassisk og de franske dialektene anerkjennes nå som regionale språk i Frankrike og kan velges som fag på videregående skole. Men deres offisielle status og legitimitet er ofte et opphetet emne i politiske diskusjoner.

På tross av at det franske språket dominerer i området, har tysk en sterk kulturhistorisk posisjon i Alsace. Ikke minst på grunn av områdets rolle under reformasjonen. F.eks. var Alsace det første stedet hvor tysk ble det offisielle språket i stedet for latin under den lutherske reformasjonen. Og i Strasbourg var det først tysk som ble brukt til liturgiske handlinger. Det var også her den første tyske bibelen ble utgitt i 1466. 

Historie

Alsace ble befolket av keltere ca. 1500 år f.Kr. og ble fra da av målet for en lang rekke invasjoner, sanksjoner og erobringer, som henger sammen med regionens frodige og rike jord som gjorde det til et attraktivt område for mange folkeslag og kulturer. 

I år 58 f.Kr. erobret romerne området og gjorde det senere til en del av det romerske imperiumet (som en del av provinsen Germania Superior). Romerne gjorde område til et sentrum for vinavling, og bygget en lang rekke festninger og militære anlegg for å beskytte vinproduksjonene. Man kan faktisk se små spor av dette den dag i dag. 

Da Romerriket ble svekket, ble Alsace erobret av den germanske stammen Alemanni, og det var deres germanske språk som dannet grunnlaget for nåtidens germanske dialekter langs Øvre Rhinen (elsassisk, alemannisk, schwabisk og sveitsertysk). Den franske kongen Klodevig 1 og hans hær beseiret Alemanni-stammen i det 5. århundre e.Kr. Alsace ble da en del av kongeriket Austrasia. Alsace forble under fransk kontroll inntil det franske riket ble formelt oppløst i 843 ved Verdun-traktaten. 

Alsace ble senere en del av Det tysk-romerske rike og fikk nyte stor velstand i det 12. og 13. århundre under Hohenstafe-keiserne. I det meste av Europa kom velstanden i Alsace til en ende i det 14. århundre på grunn av en rekke harde vintre, magre høstsesonger og svartedauden. 

I 1639 ble Alsace erobret av Frankrike for å holde det unna spanske Habsburgere. Frankrike forsterket sin posisjon i Alsace med Nijmeges-traktatene i 1679. Dette brakte de fleste gjenværende byene under fransk kontroll. 

I 1871 overtok Otto von Bismarck Alsace og Nord-Lorraine og innlemmet dem i det nye tyske imperiet. Frankrike måtte med dette gi fra seg mer enn 90% av Alsace og en fjerdedel av Lorraine. Dette ble fastsatt ved fredstraktaten i Frankfurt samme år. Men Tyskland måtte gi fra seg regionene til Frankrike igjen ved avslutningen av 1.verdenskrig (under Versailles-traktatenes bestemmelser).

Alsace-Lorraine ble igjen okkupert av Tyskland under 2. verdenskrig. Selv om Alsace ikke ble formelt overtatt, ble det innlemmet i det stortyske riket, som var blitt omstrukturert til et såkalt "Reichsgau". Da krigen kom til sin slutt, ble Alsace gjenforent med sitt franske folk. 

Siden har regionen vært under såkalte lokale lover ("droit local") som supplement til de franske lovene som har med formål å bevare de tyske vedtakene og lovene. Dette blir enda betraktet som fordelaktig etter regionens tilbakevending til Frankrike. 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Andre linker

Hva sier gjestene i Alsace?

8,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser