Reiser til Nice

Nice er Frankrikes femte største by og den største på den franske rivieran, Côte d'Azur. Det er imidlertid ikke størrelsen i seg selv som gjør Nice til et attraktivt reisemål i Sør-Frankrike, men heller det rike kulturelle tilbudet og historiske severdigheter i byen. Hvis du legger til det behagelige middelhavsklimaet med mer enn 300 solskinnsdager i året og den vakre beliggenheten ved det glitrende havet, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor folk har reist hit for å feriere siden 1700-tallet. 

Gled deg til å spasere langs det asurblå havet på den brede og alltid livlige Promenade des Anglais, luksur-shopping på Avenue Jean Médecin og eventyr i gamlebyens smale gater med sine mange restauranter, delikatessebutikker og markeder. Kulturopplevelsene er dessuten ikke bare begrenset til byens mange gallerier og museer. Kalenderen er full av spennende konserter og forestillinger, hele året i gjennom, og det er noe for alle aldre. I tillegg er Nice vert for mange faste kulturbegivenheter som tiltrekker seg besøkende fra hele verden, som det store karnevalet i februar og jazzfestivalen i juli.  

En reise til Nice er godt utgangspunkt for utflukter langs Rivieran eller inn i innlandet. Du kan velge å leie bil, eller ta toget, til berømte nærliggende byer som Cannes og Monte Carlo. Det er mange muligheter.

Velkommen til Frankrike med Hideaways. Vi er spesialister på reiser til Nice og andre reisemål i regionen, hvor du bor på nøye utvalgte hoteller på din reise.
 

Les mer om Nice

Severdigheter og aktiviteter

Her har jeg beskrevet et lite utvalg av de mange opplevelsene og severdighetene du kan se frem til på en reise til Nice. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter og begivenheter i Nice, anbefaler jeg deg å lese vår blogg, hvor du kan finne spennende artikler om den Franske Riviera og de mange andre reisemålene våre. God fornøyelse og god reise!

Promenade de Anglais og strendene

Den Franske Riviera er med god grunn et populært reisemål for strandferier. Hvis du reiser til Nice, er det imidlertid godt å vite at alle strendene i byen, med unntak av enkelte små strekninger er steinestrender. Så med mindre du bare går ned til vannet for å få en rask dukkert, er det nesten nødvendig å leie en solseng eller å ha med et godt liggeunderlag. Det anbefales også å bruke badesko eller sandaler. Til tross for at manglende myk sand trekker litt ned på den samlede bedømmelsen, er strendene langs den berømte Promenade de Anglais i Nice veldig attraktive og også ganske populære.

Mange strandområder i Nice eies av hoteller eller restauranter som tar betalt for inngang og solsenger, men til gjengjeld så tilbyr de ofte servering av forfriskninger nede på stranden. Det er imidlertid også offentlige strandområder, hvor det blant annet er mulig å gi seg i kast med ulike typer vannsportsaktiviteter. Selv hvis du ikke ta en tur i det varme turkisblå havet, kan det allikevel varmt anbefales å ta deg tid til å nyte en spasertur på den brede strandpromenaden, eller bare sette deg ned på en benk her for å se på det mylderet av liv som det nesten alltid er her. 

Hvis du vil tilbringe en dag på en god sandstrand, er det ikke langt til for eksempel Villefranche-sur-Mer eller Menton, den siste byen før Italia, mot øst. Det er opplagte utfluktsmål, hvis du reiser med barn.

Museer 

Nice har mange gallerier og museer med kunst i verdensklasse som er verdt et besøk. Et av dem er Musee Matisse, som, som navnet antyder, er dedikert til den franske kunstneren Henri Matisse, som bodde store deler av sitt liv i Nice. Selv om det lille museet, som er innredet i en vakker gammel villa, ikke inneholder kunstnerens mest berømte verk, er det likevel en interessant, kronologisk utstilling som skildrer hans liv og kunstneriske utvikling. Turen opp til Musee Matisse er dessuten flott i seg selv, og det er vakker utsikt over byen derfra.

Et annet mindre museum finner du ved den botaniske hagen Parc Phoenix. Der ligger det lille Musee des Arts Asiatiques de Nice, som har en enestående samling av asiatiske kunstverk og skiftende særutstillinger. Det er gratis adgang, og hvis du er i dette området, bør du definitivt kikke innom. Sett av en god time til besøket, og du vil både lære litt historie og se mange imponerende kunstverk og håndverk som du ellers ville måtte reise til Asia for å se.

Colline du Château

Byens sannsynligvis beste utsikt finner du på toppen av Colline du Château. Som navnet avslører, lå det et citadel på toppen av den frodige klippen, som tjente til byens forsvar. I 1706 beordret Louis 14. at forsvarsverket skulle legges ned og i dag er det bare ruiner igjen. Til gjengjeld har Colline du Château fantastisk utsikt over Nice og resten av området i flere retninger. Det er mange trappetrinn til toppen, men for folk med gangvansker eller for eksempel de med småbarn, er det også mulig å komme opp med heis og et minitog.

På en varm, solrik sommerdag kan du søke tilflugt under trærne her oppe og eventuelt nyte den kjølige brisen fra den kunstige fossen som ble bygget i det 18. århundre. Etter turen til toppen av Colline du Chateâu, vil du sannsynligvis søke ned til de skyggefulle gatene i gamlebyen for å få en forfriskning.

Vieux-Nice

Den gamle bydelen i Nice, Vieux-Nice, med sitt labyringlignende nettverk av smale gater og smug, er et sted du lett kan bruke mye av ferien på å utforske. Distriktet ikke så veldig stort, men her er det mye å se og atmosfæren med de mange restaurantene og butikkene innbyr dessuten ikke til hastverk. 

På den store plassen Cours Saleya, hvor det alltid summer av liv, kan du snuse rundt på det daglige blomster- og matmarkedet Marché aux Fleurs. Hvis du kommer her på mandagene, kan du kanskje gjøre et godt loppefond på Marché à la brocante. Blomster- og matboder lukkes på ettermiddagen, men i sommermånedene erstattes de av et kveldsmarked med kunsthåndverk, Marché artisanal nocturne.

Det er ikke bare i Cours Saleya at det er markeder i gamlebyen. Bare en gate unna, på Place du Palais de Justice, kan du utforske et bok- og kunstmarked på lørdagene. Hvis du er i et shoppinghumør, bør du også lete ute i gamlebyens smågater. Her er det en fantastisk blanding av moderne suvenirbutikker, klesforretninger og helt autentiske, gamle butikker, hvor det føles som om tiden har stått stille. For eksempel kan du besøke paraplybutikken Bestagno, som har eksistert siden 1850.

På din tur rundt Vieux-Nice vil du også passere imponerende gamle bygninger som Cathédrale Ste-Réparate og tallrike flotte kirker. Gå en tur inn i dem for å beundre de vakre ornamentene og frisene. Her er det dessuten som regel forfriskende kjølig. I Vieux-Nice er det dessuten flere små gallerier og museer, og i utkanten av bydelen finner du Opera de Nice fra 1882, hvor det fremdeles kan ses opera, ballett og klassiske konserter.
 

Les mer

Mat og uteliv

De mange århundrene under italiensk herredømme og dagens nære beliggenhet ved grensen har satt klare spor i det lokale kjøkken. Kulinarisk vil du dermed oppleve Nice som en fantastisk blanding av fransk og italiensk middelhavsmat. Byen er kjent for sine mange sjømatrestauranter, men du kan også bestille deilige pizzaer og hjemmelaget pasta. 

Med andre ord, så vil du ha rikelig mulighet for å fordype deg i det lokale kjøkkenets herligheter på en ferie i Nice, hvis du har lyst til det. For eksempel, prøv Pissaladière, som kan beskrives som en pizza-lignende terte uten ost og tomater. Den stammer visstnok helt tilbake til romertiden og var tradisjonelt en del av sortimentet til alle bakere i Nice. Terten, som i dag normalt serveres som en forrett eller spises som en kjapp matbit, har pizzalignende bunn og fyll som består av ansjos, løk, hvitløk og oliven.

Hvis du er sulten, kan du også ta en Socca. Det er en slags pannekake laget av kikertmel, som serveres på markeder og fra matboder overalt i Nice, så vel som på resten av Rivieraen. Bare sørg for å få din Socca godt krydret! 

Salat Nicoise, som er oppkalt etter byen, er en annen lokal klassiker som du bør prøve på en tur til Nice. Salaten lages i mange varianter nå til dags, men sprø grønnsaker, oliven, tunfisk, ansjos og hardkokte egg er vanligvis faste ingredienser, og det serveres mange steder med bønner, kylling og små kalde poteter, men mange lokale mener det ikke hører hjemme i en ekte salat nicoise. Salaten er perfekt som en lett lunsj eller som tilbehør til et større måltid på en restaurant. Hvis du vil spise den «på farten», er det åpenbart å bestille den sammen med den like populære Pan-bagnat, som er en sandvich, hvor fyllet i prinsippet tilsvarer en Salat Nicoise.

Det er nesten umulig å gi en kort oversikt over de mange gode spisestedene i Nice. Hvis man skal fremheve ett enkelt sted hvor du kan få både klassiske bistroretter og mer avanserte kreasjoner, må det være Bistrot d'Antoine i gamlebyen. Det ser ikke noe spesielt ut på utsiden, men både blant lokalbefolkningen og besøkende er den kjent for å servere noe av den beste autentiske franske maten i byen, til rimelige priser.

Hvis du ikke vil spise alle måltidene ute i byen, som det er mange muligheter for, finnes det flere velutstyrte supermarkeder rundt i byen, samt mange boucherier (slaktere), boulangerier (bakere) og frukt- og grønnsaksbutikker som også tilbyr ferske, lokale varer til gode priser. Legg også eventuelt turen innom fiskemarkedet på Promenade des Arts.

Hvis du liker søtsaker, kan du også nyte godt av at Nice har et vell av konditorier og isbarer. For eksempel, så er det nesten obligatorisk å besøke isbutikken Fenocchio i gamlebyen. Den er spesielt kjent for sitt utrolige utvalg av smaksvarianter av hjemmelaget fløteis og sorbet. Det er den perfekte avslutningen etter et restaurantbesøk, eller hvis du bare trenger noe kjølende i sommervarmen.

Nattklubber og kasinoer i Nice

Den største konsentrasjonen av barer og klubber i Nice er i gamlebyen og på Promenade des Anglais. Her er det mange muligheter for å avslutte dagen med gode cocktails eller levende musikk. Hvis du har pusset danseskoene, er det selvfølgelig også flere diskoteker og nattklubber i byen, hvor kjente DJs og nye talenter fyrer opp stemningen – og dansegulvet.

Sist, men ikke minst, inkluderer nattelivet i Nice de to kasinoene Casino Barriere Nice Le Ruhl og Casino du Palais de la Méditeranée, som du finner i nærheten av hverandre på Promenade des Anglais. Der er det hundrevis av spilleautomater og mange bord med alt fra poker og blackjack til roulette. 
 

Les mer

Reisemål i Provence

Finn reisen til Provence her

Informasjon og fakta

Her er det litt informasjon om Nice som kan tjene som inspirasjon for ferien på den Franske Rivieraen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer bakgrunnsinformasjon eller tips til reisen, vil jeg anbefale deg å besøke bloggen vår. Der kan du finne spennende artikler om Nice og våre mange andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og historie

Nice, som ligger på den franske rivieraen, Côte d'Azur, bare 25 kilometer fra grensen til Italia , er Frankrikes femte største by med cirka 350.000 innbyggere. Beliggenheten ved bukten Baie des Anges, skjermet av fjellene i nord, gir Nice et behagelig klima, som utvilsomt har vært avgjørende for at byen har utviklet seg til den mest populære feriebyen på Côte d'Azur.

Byens nyere vestlige del er adskilt fra gamlebyen, havnen og det kommersielle sentrum øst for Paillon-elven, som har sitt utløp i Nice. Spesielt gamlebyen med sine mange spesialbutikker og gode restauranter har en naturlig tiltrekningskraft på de besøkende, men du kan også bruke lang tid på å slentre i gågatene rundt rue Masséna og ved strandpromenaden. 

Folk har trolig bodd i området rundt Nice i flere hundre tusen år. Men det var grekere fra Fokaia, de såkalte fønikerne som grunnla byen rundt 550 fvt. Navnet kommer sannsynligvis fra den greske nike, ordet for seier, som kanskje refererer til en seier over en nærliggende koloni. Men grekerne ble fordrevet fra byen av romerne, som senere gjorde den til et viktig handelssenter. Romerne forlot området på omtrent samme tid som kristendommenes inntog her på slutten av det tredje århundre. I begynnelsen av middelalderen kom Nice inn under grevskapet Provence, som skulle sørge for beskyttelse mot røverbander som likte å herje byen. I 1388 overgikk imidlertid denne ordningen Savoy-hertugdømmet, som man antok ville gi bedre beskyttelse. 

Selv om byen ble erobret og okkupert av franskmennene flere ganger i det 17. og 18. århundre, hadde Savoyardene herredømmet over Nice helt frem til 1860. Da ble Nice offisielt en del av Frankrike, og for å knytte området bedre til resten av landet, ble det besluttet å bygge en jernbane til Nice. 

Åpningen av jernbanen i 1864 ble samtidig for alvor starten på turismen i Nice. Det ble plutselig mye lettere for ferierende å komme seg til den vakre kystbyen, og turistindustrien blomstret raskt opp med bygging av flere store hoteller, kasinoer og ikke minst en forbedring av infrastrukturen i byen og nærområdet.  

I dag spiller turismen en avgjørende rolle for økonomien i Nice, som, i motsetning til mange av badebyene langs Rivieraen har mye liv hele året. Så til tross for byens forholdsvis lille størrelse, er det en ekte kosmopolitisk stemning i Nice, med trekkplastre som omfatter mye mer enn den eksklusive marinaen med de rikes store yachter. Hvis du ikke bare vil nyte strandlivet i Nice, er det også rikelig med muligheter til å bruke ferien på å utforske et rikt kulturliv. Det inkluderer spennende gallerier, museer og ikke minst tallrike festivaler gjennom hele året, som den berømte karnevalen «Carnaval de Nice» i februar, som er ett av de eldste i verden og regnes som et av vinterens kulturelle høydepunkter i Sør-Frankrike.

Transport

Flyplass i Nice (flyplasskode: NCE) med det offisielle navnet «Nice Côte d'Azur Airport» er den nest mest brukte flyplassen i Frankrike etter flyplassen i Paris. Det er mer enn 100 flyruter til Nice, fra det meste av verden, inkludert Norge, og både Norwegian og SAS flyr (i skrivende stund) direkte til rivieraens hovedby. Flyet tar ca. 3 timer. Flyplassen ligger på en kunstig liten halvøy, rett vest for sentrum, så hvis du lander eller letter i klart vær, får du ofte fin utsikt over byen og Rivieraen.

Det er gode forbindelser fra flyplassen videre inn til Nice. Du kan hoppe på en av bussene, som vil transportere deg til sentrum på ca. 20 minutter og det koster bare noen få euro. Det er også en liten togstasjon omkring en 15-minutters spasertur fra Terminal 1 (Nice St. Augustine). Fra togstasjonen går det tog øst til Nice, Monaco og en rekke andre byer mot den italienske grensen. Til slutt er det selvsagt også mulighet for å komme videre fra flyplassen med taxi eller leiebil. I skrivende stund er den offisielt veiledende prisen for en drosjetur til sentrum av Nice € 32. Husk kontanter, da ikke alle drosjer mottar kredittkort. Hvis du reiser lett og trenger å strekke beina etter flyturen, kan du i utgangspunktet bare gå fra flyplassen inn til sentrum, for eksempel langs strandpromenaden Promenade des Anglais. Det er ca 6 kilometer.

Hvis du ønsker å tilbringe hele ferien i Nice og området rundt, er det nok ikke noe stort poeng å ha en bil til rådighet. Men hvis du planlegger å bruke Nice som utgangspunkt for en rundreise eller lengre utflukter, kan det ofte være en fordel å leie bil. Det finnes et bredt utvalg av bilutleiefirmaer på flyplassen, hvis du helst vil slippe å bruke offentlig transport. Du kan imidlertid også velge å hente leiebilen din fra et leiekontor inne i byen, selv om utvalget av biler vanligvis er mindre der enn på flyplassen.

I Nice er det lett å komme seg rundt med offentlig transport (buss og trikk) eller drosjer (som imidlertid har et rykte på seg for å være dyrt). En enkeltbillett, som kan brukes både til buss og trikk hos Lignes d'Azur, koster bare 1,5 € og gjelder for 74 minutter. Hvis du kjøper et 10-turers klippekort, koster en tur bare € 1. I tillegg er det forskjellige billetttyper som gjelder én eller flere dager. 

Det anbefales også å utforske den sentrale og eldre delen av Nice til fots eller på sykkel. For noen få år siden ble det lansert et offentlig sykkelutleiesystem i byen Vèlo Bleu, som nå er mye brukt. Det er også flere og flere turister som velger dette alternativet, eller leier en sykkel fra et av de andre private sykkelutleiefirmaene i byen. På sykkel kan du utforske byen og området rundt langs 125 kilometer sykkelstier i ditt eget tempo og samtidig nyte det milde middelhavsklimaet. Du kan betale for leie av en Vèlo Bleu-sykkel via mobil eller betalingskort.

Vær og klima

Beliggenheten ved middelhavskysten, i le av fjellene, gir Nice et veldig hyggelig klima, som tilbyr rikelig med solskinnstimer og behagelige temperaturer, noe som gir lange somre med behagelige dagtemperaturer på omkring 25 grader i gjennomsnitt. Vårmånedene og tidlig høst er også gode tider for å besøke Nice, med mildt vær som kanskje ikke helt er passende for soling på stranden, men som allikevel har noe sommerlig over seg.

Vintersesongen er den mest nedbørsrike (spesielt oktober, november og desember), men det er fortsatt mildt sett med norske øyne. Men det er ikke riktig årstid hvis du er reiser for en sol- og badeferier.

Godt å vite

Valuta: Euro. 

Språk: Fransk. Siden byen er en populær internasjonal feriedestinasjon, snakkes det vanligvis engelsk på hoteller, barer og restauranter. Men det skader ikke å lære noen få lokale ord og uttrykk hjemmefra, selv om det bare er bonjour og au revoir .

Turistskatt (Taxe de sejour): Beløpet varierer i henhold til hotellets klassifisering, men regn med 1,5 euro per person/natt som alle reisende over 12 år må betale direkte til hotellet ved ankomst.

Sikkerhet: Nice er vanligvis en trygg by å oppholde seg i, men som på så mange andre populære destinasjoner, er det problemer med lommetyver noen steder på Cote d'Azur. Vær derfor forsiktig når du er på steder med mange mennesker, for eksempel i busser, stasjoner eller ved severdigheter. 

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell i forhold til Norge.


 

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér