Reiser til Reykjavik

Verdens nordligste hovedstad utgjør en fascinerende blanding av gammelt og nytt, både bokstavelig på det fysiske aspektet for byens oppbygning og når det kommer til det kulturelle. Book din reise til Reykjavik med Escapeaway i dag! 

Her tas du imot av de store kontraster for eksempel i form av fargerike hus ikledd bølgeblikk og nye monumentale glassbygninger. Selv om Reykjavik med bare 122 000 innbyggere (2016) knapt nok kan kalles for en ekte storby, har byen de siste årene dessuten utviklet et imponerende kulturliv, som summer av kreativitet og enkelt matcher det du finner i langt større byer. Her venter det deg utallige spennende gallerier, museer, teatre og butikker. Utover dette kommer de mange spisestedene, hvor kafeer blir til restauranter om kvelden og deretter til livlige barer.

Tross en imponerende vekst i turismen de senere årene vil et opphold i Reykjavik fortsatt være en veldig annerledes opplevelse enn den du får i de andre nordiske hovedstedene. Reykjavik har nemlig, til tross for en stigende internasjonal påvirkning, maktet å bevare sin helt egne, unike karakter, der det fortsatt i høy grad er de lokale som preger bylivet. Regner an med forstedene, huser hovedstadsområdet omtrent to-tredjedeler av hele lyas befolkning. Man merker også tydelig at selv om byens historie strekker seg tilbake til vikingtiden, er Reykjavik i dag en by med et ungt hjerte. Spesielt den lokale musikkscenen er kjennetegnet av denne sterke pulsen og du har gode sjanser for å oppleve intime live-konserter med fremtidens stjerner som kan være ved terskelen til å slå gjennom i utlandet som for eksempel l Björk, Sigur Rós og Ásgeir allerede har gjort.

Sist, men ikke minst, er noe av det beste ved en reise til Reykjavik at du er omgitt av et storslått, vulkansk landskap som byr på mange uforglemmelige naturopplevelser. Enten du er ute etter en ferie med nye spennende kulturelle inntrykk eller fredfylte naturopplevelser i et fasinerendelandskap, finner du det på en ferie i Reykjavik. Islands hovedstad, omgitt av av fjell på den ene siden og det store, åpne Atlanterhavet på den andre, er derfor ideell både for en weekend-tur eller som utgangspunkt for en lenger rundreise på Island.

>> Les også om reiser til Siglufjordur

Severdigheter og opplevelser i Reykjavik

Vil du bli klokere på Islands interessante historie er det flere internasjonalt anerkjente museer i Reykjavik. Under Hotel Reykjavik Centrum bør du for eksempel se The Settlement Exhibition - Reykjavik 871± 2. Denne utstillingen rommer en masse arkeologiske funn fra et Langhus fra vikingtiden, som ble funnet i forbindelse med en utvidelse av hotellet. I stedet for å risikere å ødelegge de enestående funnene i det som antagelig er en av de eldste bosetningene i Reykjavik ved å flytte på dem, ble det avgjort å la dem ligge der de ble funnet, og utstilt i et nytt museum i kjelleren av hotellet. Museets navn, 871± 2, kommer fra at man har beregnet alderen på et lag med vulkansk støv, tefra, til å dateres fra et utbrudd rundt år 871, pluss minus 2 år. Laget har vært avgjørende for å datere mange av de arkeologiske funnene man har gjort i Reykjavik.

På Islands nasjonalmuseum finner du også flere utstillinger som forteller historien om Island helt fra de første bosetningene i det 9. århundre opp til nåtiden - også perioden etter Den Islandske Republikken ble en suveren stat i 1944. Besøker du bare ett av de historiske museene i løpet av ferien din, må nok nasjonalmuseet være der du kan lære mest om Island og dets historie. Det vil derimot være synd å gå glipp av Sagamuseet, hvor historien om de tidligste vikingene på Island fortelles med virkelighetsnære voksfigurer.

Reykjaviks bysentrum er ikke større enn at det meste kan sees til fots. Du kan for eksempel gå en tur opp til Hallgrímskirkja, byens største varemerke, som er en av de mest besøkte severdigheten i Reykjavik. Kirkens særpregede tårn, som kanskje minner om en romrakett, kan sees nesten overalt i byen. Det er gratis adgang til kirken, som er oppkalt etter dikteren Hallgrímur Pétursson, men det koster 1000 ISK (ca. 70 kr) å komme opp i tårnet. For denne prisen får du til gjengjeld en av de beste utsiktene over byen.

Et av byens andre særs i øyenfallende bygninger av nyere dato, er konserthuset Harpa. Den spektakulære bygningen, som ligger ved havnefronten, huser Islands symfoniorkester og den islandske operaen. Bak det arkitektoniske mesterverket står det danske arkitektkontoret Henning Larsen Architects og den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson, som har designet den flotte fasaden som står i stål og glass.

Ut over de kjente severdighetene i Reykjavik, som tiltrekker seg tusenvis av besøkende, kan du også finne mange litt mer ukjente perler i form av for eksempel små museer, gallerier og markeder. Gå en tur forbi kirkegården Hólavallagarður, som er en av de eldste og største av sitt slag på Island. Det er veldig stemningsfullt å spasere en tur rundt mellom de gamle gravstedene. Ikke minst fordi kirkegården samtidig utgjør en av de elste skogene på vulkanøya. Har du historiekunnskapene på plass, kan det være gøy å prøve å finne gravstedene til noen av Islands mest kjente historiske personer fra det 19. og 20. århundret, som for eksempel Jón Sigurðsson, som var leder for den islandske selvstendighetsbevegelsen på 1800-tallet.

Trenger du å slappe av litt etter en dag full av sightseeing eller shopping er det neppe noe mer avslappende for kroppen enn et besøk til et av byens geotermiske svømme- eller spabad. Det kan for eksempel anbefales å ta et besøk til Laugardalslaug, som er et av landets største badeanlegg med svømmebasseng i olympisk størrelse både inne og ute - oppvarmet til 27–29°C, naturligvis av vulkanøyas underjordiske varmekilder. Deretter kan du slappe av i de mange varme boblebadene (38-44°C), dampe deg i ett dampbad eller ta en tur ned til en lang rutsjebane. Dette er med andre ord et sted der både barn og voksne kan benytte en hel dag. ALt sammen får du til en ganske rimelig inngangspris.

Restauranter, natteliv og shopping

For bare få tiår siden ville det vært nesten umulig å forestille seg at Reykjavik ville bli kjent for å ha ett av Europas hotteste nattliv. Ikke desto mindre kan du nå til dags enkelt finne en trendy nattklubb eller livekonsert, som fortsetter ut i de sene nattetimer. Faktisk er det mer regelen enn unntaket at nattelivet først for alvor kommer i gang før etter midnatt. Innen det er det tilsvarende flotte muligheter for å spise på gode restauranter som også i løpet av de siste årene har opplevd en sann oppblomstring med innovative kokker som ikke er redde for å utvikle nye velsmakende retter med tradisjonelle ingredienser.

Det er gjennomgående for det lokale kjøkkenet at de ferske ingrediensene får høyeste prioritet. På Island er det naturlig å utnytte det rike livet i havet, som gir rikelig med forsyninger av fersk fisk og annen sjømat. Men det kan også varmt anbefales å prøve de deilige rettene basert på lam og vilt. Nå for tiden er det også flere vegetariske retter på de fleste menyen. Vet frokostbordet vil du fort oppdage at islendingene elsker skyr. Dette er derimot langt fra det mest usedvanlige ved det tradisjonelle, islandske kjøkkenet. Mange turister lokkes for eksempel til å smake på et stykke Hákarl - tørket, råtten hai. Etter sigende skal det drikkes rikelige mengder brennevin for å dempe den sterke smaken. Det er neppe en delikatesse som kan oppnå samme internasjonale suksess som skyren.

Det er derimot også mange andre mer appetittlige lokale spesialiteter å prøve, for eksempel den klassiske 'pylsa' - en variant av wienerpølsen. Umiddelbart kan den virke som all annen internasjonal fastfood, men på Island får den en ekstra tvist med lokalt lamme-, svine- eller oksekjøtt toppet med rå eller sprøstekt løk, ketsjup, søt sennep og en remulade av majones, kapers, sennep og urter. Det er dermed ikke helt usant når islendingene påstår at pølser er en nasjonalrett. Det er ofte lang kø foran en av den mest kjente pølseboden, Bæjarins Beztu Pylsur, som ligger overfor konserthuset.

Reykjaviks butikkutvalg er konsentrert rundt gatene Laugavegur og Skólavörðustígur, hvor både lokale og turister slentrer rundt mellom kjente merkevarebutikker og mindre spesialbutikker med lokale produkter, bare avbrutt av kortere kaffepauser med pannekaker på hyggelige kaffebarer i den gamle bydelen. Et godt tips er også å utforske de mange sidegatene der du ofte kan gjøre gode funn. De mest ettertraktede islandske spesialitetene er ullvarer, deriblant den tradisjonelle islandstrøya 'lopapeysa', håndlagd keramikk og smykker. I tillegg til butikkene i Laugavegur og Skólavörðustígur, kan du også handle på shoppingsentrene Kringlan og Smáralind, som til sammen har hundrevis av butikker. Husk at du kan handle taxfritt på Island, ettersom du kan få tilbakebetalt momsen på 15 prosent i lufthavnen før du sjekker inn. 

Porten til Islands største attraksjoner

Reykjavik er et godt utgangspunkt for en ferie på Island. Den lille hovedstaden har et sprudlende kulturliv, som man godt kan bruke en hel helg på å utforske. Men det er ikke til å komme utenom at øyas største attraksjon er den omkringliggende natur med fjell, geysirer, vulkaner og varme kilder. Det er ikke langt fra Reykjavik til denne storslåtte naturen, så selv om du bar er på en kort visitt til Island, kan du enkelt reise fra Reykjavik på dagsturer til noen av øyas største attraksjoner.

Golden circle

Det er utallige turarrangører i Reykjavik som tilbyr rundturer til severdigheter i nærheten av byen. Den mest populære dagsturen fra Reykjavik er den såkalte Golden Circle. Dette består av en rundtur med besøk i Tingvellir nasjonalpark, hvor politikeren Thorgeir Ljosvetningagodi i år 1000 erklærte Island for kristent, og hvor den islandske republikk ble grunnlagt i 1944. Tingvellir er også kjent for at man lett kan se møtet mellom den nordamerikanske og eurasiske tektoniske plate. Utover dette besøker man det enorme fossefallet Gullfoss og geysirene Geysir, som har gitt navn til fenomenet, og Strokkur. Selv om det nesten alltid er mange andre turister i disse områdene, er det ikke noe som egentlig spolerer opplevelsen av disse fantastiske severdigheten. Ofte krydres den ca. 300 kilometer lange rundturen dessuten med stopp ved mindre kjente attraksjoner, der man kan få et inntrykk av livet Island, langt fra turismens innflytelse.

The Blue Lagoon

Ikke langt fra Reykjavik, i lavamarkområdet på halvøya Reykjanes, ligger luksusspabadet The Blue Lagoon. Den blå lagunen ligger nærme Keflavik lufthavn og det er ikke uvanlig at flyreisende benytter en mellomlanding på Island til et avslappende besøk.

Transport og flyplasser

Keflavik internasjonale lufthavn ligger 48 km fra Reykjavik. Flyplassen betjenes av flere flyselskaper med direkteruter til Danmark, deriblant Icelandair, Norwegian og SAS.

Det går regelmessige busser fra lufthavnen inn til Reykjavik. Turen tar omtrent 45 minutter. Du kan naturligvis også velge å leie en bil. Det kan være en fordel, hvis du har planer om å dra på utflukter utenfor byen i løpet av ferien. En liten håndfull bilutleiingsfirmaer har kontor i ankomsthallen.

Selv om Reykjavik etter internasjonale standarder er en liten hovedstad, dekker den likevel et betraktelig geografisk område, når forstedene regnes med. Om du helst ikke vil gå for langt er det heldigvis et godt nettverk av bybusser. Du kan eventuelt kjøpe et såkalt Reykjavik City Card fra turistkontoret som gir deg 24, 48 og 72 timers ubegrenset bruk av bybusser, samt en rabatt til en rekke av byens attraksjoner.

Praktisk informasjon

Språk: Selv om engelsk vinner frem som det primære andrespråket, forstår de fleste islendinger ganske godt de skandinaviske språkene. På Island underviser de fortsatt dansk som språk i skolen og mange, spesielt i den eldre generasjonen behersker språket ganske godt. Men om du tiltaler en yngre islending på norsk, vil du ofte oppleve av de foretrekker å svare på engelsk.

Valuta: Islandske krónur (ISK). En krónur opdeles i 100 aurar. Mynter finnes i verdiene 100 kr., 50 kr., 10 kr., 5 kr. og 1 kr. Sedler finnes i verdierne 10.000 kr., 5.000 kr., 2.000 kr., 1.000 kr. og 500 kr. Alle islandske banker tilbyr veksling av valuta. Det er banker og minibanker i Keflavik lufthavn. I skrivende stund (2019) tilsvarer 100 ISK ca. 7,3 norske kroner. 

Som i Norge, kan du bruke kredittkort på de aller fleste hoteller, restauranter og butikker. Vær oppmerksom på at American Express ikke er særlig utbredt.

Tips: Tips til betjeningen er inkludert i prisene på Island. Tips forventes derfor ikke. Dersom du derimot synes betjeningen har vært ekstra god, kan du normalt legge på 10 prosent ekstra.

Tidssone: Island følger Greenwich Mean Time (GMT) året rundt og tidsforskjellen i forhold til Norge varierer derfor avhengig av vintertid og sommertid i Norge. Ved sommertid er Island omtrent 2 timer bak norsk tid, men om vinteren bare 1 time.

Mobil og internett: Det meste av Island dekkes i felleskap av de fire mobiloperatørene Síminn, Vodafone, TAL og Nova. Spesielt dersom du reiser på en lengre utflukt utenfor Reykjavik anbefales det at du har adgang til en mobiltelefon i nødstilfeller. Nødtelefonnummeret i hele Island er 112.

Du finner normalt gratis internett på mange offentlige steder i Reykjavik, for eksempel på kafeer, hoteller og liknende.

Vær og klima: Til tross for navnet har Island takket være den varme Golfstrømmen, forholdsvis milde vintre med temperaturer mellom -5 og 5 grader. Reykjavik har dermed et varmere klima enn de fleste andre stedene på samme breddegrad. Sommeren er derimot nokså kort og normalt kjølig med normaltemperaturer mellom 12 og 15 grader (som noen ganger når opp til 20 grader). Vær forberedt på litt av hvert værmessig og ta gjerne med en varm trøye og vanntett jakke, også når du reiser i sommermånedene. Planlegger du å ta en lenger tur utenfor Reykjavik er det naturligvis enda viktigere å være forberedt på uventede værforhold.

Nordlys og midnattssol: I den nordligste delen av landet går aldri solen helt ned i juni, selv om du skal helt ut på Grímsey-øya nord for polarsirkelen for å se den. Til gjengjeld har du fra september til midt i april gode sjanser for å oppleve nordlys (arora borealis) i og rundt Reykjavik. For å unngå lysforurensing, er det en fordel å søke vekk fra byen.

Les mer om Reykjavik hos byens offisielle turistbyrå.

>> Se alle reiser til Island her
>> Bestill en luksusreise med Escapeaway

Reiser til Island

Les mer om Island og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Island her

Andre linker

Hoteller i Reykjavik

Populære hoteller i Reykjavik

Island, Reykjavik
9,3
Fantastisk
1380 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 50 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Island, Reykjavik
8,7
Meget bra
1913 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 48 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
Island, Reykjavik
9,4
Fantastisk
880 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 49 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby