Reiser til Amalfikysten

Amalfikysten - Italias glitrende sitronland med fantastisk utsikt! Greta Garbo elsket å komme hit. Det samme gjorde Wagner og Krøyer kunne heller ikke motstå den uimotståelige skjønnheten i den sørlige italienske regionen Campania. Hideaways er spesialister på reiser til Amalfikysten, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller ferieboliger i løpet av reisen din. Velkommen til Amalfikysten med Hideaways.

La Bella Campania har en spesiell evne til å forføre og jeg må konstatere at jeg også er forelsket i området. Faktisk er jeg fristet til å komme tilbake hvert år, noe som har ført til at mitt besøk ikke lenger kan telles på én hånd, og jeg gleder meg allerede til neste gang, når leiligheten byr seg til å komme av sted.

En fargerik palett

Hvorfor Krøyer hadde så store følelser for akkurat Amalfikysten - på grunn av den goded maten og det milde klimaet? Det er trolig en del av svaret, men den avgjørende faktoren var utvilsomt det spesielle lyset og den pittoreske, kontrastfylte landskapet. Her kunne han med sine berømte penselstrøk forevige sin tid på Amalfikysten, og det kom over 30 verker ut fra det bekjentskapet. Min personlige favoritt er "Marie i Ravello" hvor Krøyers kone sitter på en terrasse og tankefult betrakter de nære omgivelsene. Fargene er varme og milde - jeg faller helt i staver for å finne ut hva Marie tenker innerst inne.

Verdt hele kjøreturen

Det er ikke uten grunn at kysten er beskrevet som en av verdens vakreste - en kulisse, hvor du føler deg som et spesiellt inviterte publikum. Amalfikysten er et geografisk mekka med sitron- og appelsinlunder, dramatiske klipper og pittoreske småbyer langs kysten, der den samtidig smyger seg opp langs fjellsidene, og du opplever hus, som ligger på den ytre delen av klippepynten. Selv om turistene for lengst har oppdaget området, må du likevel love meg å besøke Positano, Sorrento, Amalfi og Minori. Her kan ulike beskrivende adjektiver ikke hamle opp med virkeligheten ...

Jeg husker tydelig mitt første besøk til Campania. Sent på kvelden ankom jeg Sorrento etter en lang kjøretur, og jeg hadde litt problemer med å finne den endelige destinasjonen. Mørket hadde for lengst lagt seg som et fløyelsteppe over Middelhavet og det omkringliggende landskapet. Vinden hadde lagt seg og månen hadde himmelen for seg selv, ingen skyer i sikte.

Der var det! På et skilt stod hotellets navn og en pil viste resten av veien opp en smal fjellvei, jeg var endelig fremme. På hotellet ventet rommet på sin overnattingsgjest, og en god natts søvn var snart en realitet. Da jeg åpnet døren, rettet fokuset seg umiddelbart på vinduesdelen, for hva var dette? Ute på balkongen måtte jeg gni øynene en ekstra gang for å fokusere på utsikten. Det var noe av det mest eventyrlige jeg hadde sett. Hotellets beliggenhet i Sorrentos innland med en klar utsikt over bukten og Napoli med Vesuv i bakgrunnen var verdt kjøreturen. Lysene fra storbyen på den andre siden av havet kan sees fra lang avstand og minnet mest av alt om et glitrende stjernhav. Med en så overraskende utsikt kunne jeg absolutt avslutte dagen, og mine forventninger til å se det hele i dagslys var enda sterkere.

Pasta i metermål, mozzarella og iskald Llmoncello

Italienerne kan det med å lage mat, punktum! Har du det som meg, at når du hører navnet ’Italia’, ledet tankene umiddelbart til noe spiselig? Campania er et fristed for foodies og for deg som elsker gode vinopplevelser. Til tross for at Campania er en av Italias minste vinregioner, har den et sterk kort på hånden, som de fleste andre regioner begjærer; en vulkan i 'bakgården'. Vesuvius, som ligger mellom Napoli og Pompeii, gi den beste form for gjødsel en vinbonde kan ønske seg.

I tillegg til den rike mineraljorden, kan Campania møte dine smaksløkers behov på flere andre gastronomiske områder. Er det noe syditalienerne mestrer til fingerspissene, er det evnen til å tilfredsstille selv den mest kresne magen, enten vi snakker om hjemmelaget pasta (spesielt med "sjømat"), napolitansk pizza, stekt i den opprinnelige steinovn og så videre og så videre.

Til lunsj, kan jeg varmt anbefaler en caprese som smaker like eksotisk som det uttales. Det er en tomat og mozzarella salat, men i Campania smaker den bare av 100% Italia. Tomatene er i de fleste tilfeller dyrket rundt Vesuv og mozzarellaen stammer fra regionens ’bortgjemte’ bøffel. Velg en restaurant der utsikten over Middelhavet er uforstyrret (finnes i hopetall) og avslutte måltidet med en iskald, lokalt produsert limoncello. Da har du kommet til Italia!

Marie anbefaler:

Når (ikke hvis) du skal feriere i Sorrento eller Amalfikysten, se frem til å være gjest i en region som er sin helt egne, hvor dine smaksløker med lynets hastighet blir bortskjemt. Nå handler en ferie ikke bare om mat, men jeg kan garantere deg at følgende forslag er like appetittvekkende.

Vesuv: Er områdets landemerker og fylles godt i terrenget - giganten har nesten samme størrelse som Bornholm! Det har i dag status som ( "levende") nasjonalpark, og et sitat forteller velformulert: "Vesuv sover, men hjertet er våken"

Stopp: Til tross for de smale veiene som forbinder kystbyene, skal du ikke vær redd for å stoppe på utsiktspunkter hvor du virkelig får utsikt mot havet og sitrus frukthager for alle pengene.

Pompeii: Et stykke historie du ikke må gå glipp av. Ruinbyen ligger ved foten av Vesuv, selv om kultur og historie vanligvis ikke fortelle deg noe, vil du finne Pompeii veldig interessant, full av mystikk og intriger.

Ta med badetøy: Selv om Campania med Amalfikysten og Sorrento ikke er kjent for snø-hvite og finkornede strender, er det fortsatt nok av muligheter til å dyppe tærne eller ta en svømmetur i Middelhavet - f.eks. stranden i Maiori, der italienerne selv poserer i de varme sommermånedene.

Capri: Ta en dagstur med båt fra enten Amalfi og Sorrento til en av de mest fotograferte øyene i Middelhavet, Capri.

Napoli: Ikke mange vet det, men Napoli er en av Europas eldste byer, og den gamle delen er antikk og moderne på en og samme tid.

Som Saint Augustine gang skrev: "Verden er en bok, og den som ikke reiser, lese bare én side" - kanskje han kom på læresettningen under et besøk i Campania? I alle fall for min del berikes jeg med en ny side hver gang  jeg besøker Campania,  ...

Rikrig god ferie på Amalfikysten med Hideaways, hilsen Marie

Les mer om Amalfikysten

Reisemål på Italia

Finn reisen til Italia her

Informasjon og fakta

Jeg har samlet noen få informasjoner og fakta om Amalfikysten til turen din, inkludert noe om Amalfikystens byene, klima, naturlig og geografiske grenser. Sistnevnte er det ofte litt forvirring om, spesielt utenfor Italias grenser.

Du kan lese mer om Amalfikysten på dette nettstedet eller på vår reiseblogg, hvor vi blant annet skriver på Amalfikystens gastronomi, kultur, severdigheter, historie, destinasjon - og selvfølgelig våre egne turer til Amalfikysten.

Geografiske definisjonen

Amalfikysten - eller Costiera Amalfitana, som det heter på italiensk - er hverken en region eller en provins, som mange nordmenn tro, men en kystlinje på den sørlige delen av halvøya Sorrento, som ligger i Salerno-provinsen, som er en del av Campania -regionen i Sør-Italia.

Generelt defineres Amalfikysten som strekningen mellom byen Vietri Sul Mare, i nærheten av Salerno i øst, og byen Positano i vest, selv om kystlinjen på sørsiden av Sorrento-halvøya når utover Positano.

Byer

Amalfikysten største by er Amalfi, som gir navn til kysten. Amalfi ligger ved munningen av en dyp kløft med utsikt over havet, omtrent midtveis på Amalfikysten ved strekningen mellom Vietri Sul Mare East og Positano i vest.

Amalfi har - til tross for byens nåværende beskjedne størrelse med knapt 5.500 innbyggere - en historie som én av Sør-Italias største byer som hovedstad i en maritim republikk som hertugdømmet og som et viktig sentrum for handel i Middelhavsområdet helt opp til 1200-tallet ( Les mer om Amalfi under attraksjoner).

Foruten Amalfi inneholder Amalfikysten også byene Atrani, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Ravello, Praiano, Positano, Maiori, Minori, Vietri Sul Mare og Scala.

Klima og vær

Amalfikystens klima varierer naturligvis avhengig av hvor på kysten du er, men generelt har kysten et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde - men mer regnfulle- vintre og høster.

Den generøse temperaturer året rundt understøttes av de mange soltimer, som blir Amalfikystens beboere og besøkende til gode.  I juli er det hele 10 solskinnstimer om dagen mens august og juni har mellom 8 og 9 solskinnstimer om dagen. I november og desember, når det er minst sol, er det 5 solskinnstimer om dagen, som likevel er 3 og 4 timer mer sol enn du ville kunne få i de tilsvarende månedene i Norge

Den våteste perioden av året på Amalfikysten er i oktober, november og desember, da faller det mellom 120 og 160 mm (med november som årets mest regnfulle), mens sommermånedene juni, juli og august er de tørreste månedene i året med mellom 30 og 40 mm i gjennomsnitt (med juli som årets minst regnfulle).

Natur

Amalfikystens natur er preget av fjellområdene som stuper bratt ned i havet, og skaper sjarmerende viker, dype fjorder, klipper, grotter, bukter, naturlige buer og små rullesteinstrender. Men Amalfikystens natur er også et fascinerende eksempel på hvordan naturen i århundrer har vært gjenstand for menneskelig kreativitet og har skapt en fortryllende, kringlete og fengende kulturlandskap.

Dette kulturlandskapet er blant de vakreste og historisk viktigste i Italia og har blitt anerkjent som verdensarv av UNESCO, hvor de i sin begrunnelse for å utnevne området for verdensarv, blant annet skrev: "Amalfikysten er et område av stor fysisk skjønnhet og naturlig mangfold. Det har vært intensivt bebodd av menneskelige samfunn siden tidlig middelalder ... Landdistriktene viser innbyggernes allsidighet i forhold til å tilpasse sin bruk av land til forskjellige typer terreng, alt fra vingårder og frukthager på nedre bakkene til bred beite i fjellområdene ".

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér