Reiser til Apulien 

Italias hel er tross sine åpenlyse kvaliteter som reisemål fremdeles en av Italias minst besøkte reginoer. Utover en perlerekke av skinnende, brede strender ved krystallklare Adriaterhavet og et solrikt klima, gir en reise til Apulien deg nettopp en enestående sjanse for å oppleve det ekte Søritalia. 

Italienerne selv har lenge ønsket å reise til denne uspolerte regionen for å slappe av ved vannet og nyte godt av det lokale kjøkkenets herligheter. Det er også bare et spørsmål om tid før resten av verden får øynene opp for Apulien som et attraktivt alternativ til for eksempel Toscana og Italias andre, mere kjente regioner. 

Apulien har dessuten masse å by på for deg som ikke bare vil bruke hele ferien på å slappe av, men også drømmer om en ferie fylt med spennende kulturelle opplevelser. I regionshovedstaden Bari og i Lecce, som på grunn av sin barokarkitektur kalles for sydens Firenze, finner du for eksempel sjarmerende, gamle bydeler med imponerende historiske bygningsverk og et rikt kulturliv. 

På en reise til Apulien er det naturligvis også et must å se de spesielle trullihusene ved Alberobello og å besøke noen av regionens vingårder. De senere årene har regionens viner også oppnådd ny anerkjennelse og kanskje vi Apulien snart ikke lenger kun være kjent for en stor eksport av olivenolje. 

Velkommen til Italia med Hideaways! Vi er spesialister på reiser til Apulien hvor du bor på nøye utvalgte hotell på din reise. 

Les mer om Apulien

Severdigheter 

Jeg har her valgt ut noen få av de mange severdighetene du har mulighet til å oppleve på din ferie i Apulien. Har du lyst til å lese mer om Apulien, da kan jeg anbefale å sjekke ut bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Lecces historiske sentrum 

Lecce er en av de mest oversette søritalienske byene når det gjelder det historiske sentrums unike stemning og bygningsmessige skjønnhet. Det er ikke tilfeldig at byen ofte kalles for "Barokkens Firenze", noe som er en hentydning til at Firenze er en enestående by når det kommer til renesanssearkitektur og kunst. Lecce derimot, som er en mindre by enn Firenze vel og merke, byr på en lang rekke unike historiske bygninger i barokstil. 

Blandt byens viktigste barok-monumenter er domkirken ble opprinnelig bygget i 1144, men i årene 1669-1670 ble ombygget i dens nåværende barokstil og Basilica di Santa Croce. Den stod ferdig i 1695. 

Byen byr også på store severdigheter fra andre stilarter og tidsepoker, herunder det romerske amfiteateret nær Sant`Oronzo-plassen. Opprinnelig hadde den plass til rundt 25.000 tilskuere. Også var det Sankt Oronzo-søylen, som var en gave fra byen Brindisi, og som opprinnelig var med på å markere avlustningen på den berømte romerske veien Via Appia i Brindisi. 

Alberobellos trulli 

Den nok mest berømte severdigheten i Apulien er et eiendommelig arkitektonisk fenomen kalt trullo (eller trulli i flertall), og kjennetegner den lille byen Alberobello. 

Trullo er en hustype som treffer øynene på grunn av dens tykke hvite mur og dens kjegleformede tak, som ofte er dekorert med forskjellige symboler. Disse symbolene skulle beskytte eieren av huset mot trolldom og "onde øyne". 

Disse eiendommelige husene er kjent helt tilbake fra det femtende århundre, og utgjør hele den gamle byen (rundt 1400 trulli totalt), noe som har fått UNESCO til å utnevne byen til kulturell verdensarv. 

Katedralen i Trani 

Katedralen i Trani, som også går under navnet Cattedrale di San Nicola Pellegrino, er et av Apuliens beste eksempler på romersk arkitektur. 

Oppførelsen av katedralen begynte i året 1099 over den resterende kirken, Santa Maria della Scala, som stammer helt tilbake fra det fjerde århundre. 

Den er, som dens navn antyder, dedikert til byens skytshelgen, pilgrimmen Sankt Nicholas (ikke å forveksle med Sankt Nikolaus som blir beskrevet under). 

Basilica San Nicola i Bari

Basilica San Nicola i Bari ble bygget i regionens normanniske periode mellom 1087 og 1197. Den er en viktig pilgrimsdestinasjon for mange romersk katolske og ortodoks kristne, spesielt fra Østeuropa. 

De mange pilgrimsferdene, og kirkens berømmelse både innenfor og utenfor den kristne kulturkredsen, skyldes at kirken inneholder rester fra skytshelgen Sankt Nikolaus` kiste, som opprinnelig ble oppbevart i Myra (nåtidens Tyrkia). Siden er den blitt flyttet til Bari i 1087. 

Sankt Nikolaus var opprinnelig biskop i Myra i Lilleasia i det fjerde århundre. Men han ble først for avlor kjent i Vesteuropa i det niende århundre. Siden ble han skytshelgen for Russland, Hellas og Sicilia, noe som forklarer de mange ortodokskristne pilgrimsferdene til kirken 

Han ble også skytshelgen for mange erhvervsgrupper, ikke minst for fiskere og sjømenn, noe som kan medvirke i forklaringen på hvorfor Sankt Nikolaus ble opphav til myten om julemannen. Sankt Nikolaus ble forbundet med den senere julemansmyten ut fra fortellinger om hvordan Sankt Nikolaus hjalp tre fattige piker med å bli gift, slik at de unngikk prostitusjon. 

Siden bredte julemansmyten seg til en rekke andre europeiske land, blandt annet Holland, som godt nok er protestantisk, men som samtidig er en gammel sjøfarernasjon og har vært preget av sjømanshistorier om deres skytshelgen. Den hollandske feiringen av Sankt Nikolaus (kalt Sinterklass på hollandsk) ble siden tatt med av hollandske emmigranter til Amerika (nærmere bestemt New Amsterdam, nåværende Manhatten), hvor den moderne julemanstradijonene oppstod i skikkelse av "Santa Claus". 

Les mer

Reisemål i Apulien

Bari

Byen Bari er en av de viktigste kunstbyene i Apulien, som byr på et spennende sentrum med greskt preg. Her møtes det greske og det sør-italienske i skjønn harmoni. Byen er også et perfekt utfluktsmål når du er på ferie i nærheten.

Reiser til Bari

Ostuni

Ostuni lokker med sine vakre, hvitkalkede hus, som har gitt den navnet "Den hvite by", sin gamle bydel med middelalderlig opprinnelse, sitt gode, milde sør-italienske klima og Apuliens lekre gastronomi.

Reiser til Ostuni

Otranto

Få kystbyer i Puglia utmerker seg gjennom en så rik historie som Otranto. Legg så til en fin badestrand og du får alt du trenger for en utmerket ferie i Sør-Italias mest eksotiske region. Herfra kan du velge og vrake blant opplevelser.

Reiser til Otranto

Informasjon om Apulien 

Jeg har her samlet noen få fakta og informasjon om Apulien, som regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i den søritalienske regionen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon og det taes forbehold mot faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise kan jeg anbefale å besøke bloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Apulien ligger ut mot Adriaterhavet mot øst, det Loniske havet mot sørøst og Tarantabukten mot sør. Regionen er dessuten omgitt av Molise-regionen mot nord, Campania-regionen mot vest, og Basilicata-regionen mot sørøst. 

Regionen blir ofte kalt "Italias stiletto" i og med at den utgjør helen på den italienske halvøya, som er formet som en støvel. 

Regionen har et samlet areal på 19,345 km2 og en befolkning på rundt 4,1 millioner mennesker. 

Apulien er dessuten i besittelse av en av Italias lengste kystlinjer. Regionenshovedstad er Bari med 326,799 innbyggere og ca 1,3 millioner, hvis man teller med det metropolske området.

Klima og vær 

Apulien har et typisk mediterrant klima med milde vintre og varme, tørre somre, som gjør den perfekt som reisemål hele året rundt. 

De varmeste månedene i året er juli og august med middeltemperaturer på 24 grader, etterfulgt av juni med middeltemperaturer på 21 grader, mens de kaldeste månedene i året er januar og februar med middeltemperaturer på 9 grader. 

Hvis du helst vil unngå regn på ferien i Apulien bør du også unngå å reise ned i november og desember, som har henholdsvis 99 mm og 92 mm regn i gjennomsnittet. Du kan til gjengjeld med sinsro dra ned i juni og juli, hvor det da er henholdsvist 10 og 9 soltimer om dagen i gjennomsnittet. 

Historie

Apuliens historie er preget av de mange folkeslagene som har kolonisert regionen, fristet av områdets fruktbare jord og strategiske beliggenhet ut til Adriaterhavet og Det Ioniske Havet. 

Først var det angivelig mykenske grekere som koloniserte regionen. Deretter, i det første årtusen før vår tidsregning, var det illyrere og forskjellige italienske folk som inntok regionen, innen den ca. 800 år før vår tidsregning igjen ble gjenstand for greske luner, da grekere fra Sparta grunnla flere betydningsfulle byer i området. Blandt dem Taranto (Tarentum). 

I året 272 før vår tidsregning koloniserte romerne regionen og brukte straks de store landområdene i regionen som et gigantisk spisekammer for det glubiske imperiumet gjennom en aldri hvilende produksjon av olivenolje, hvete og vin; produkter som i dag enda preger regionen. 

I året 216 før vår tidsregning var romerne tett på å bli fordrevet fra regionen av den karthagensiske hærføreren Hannibal Barca, men romerne bevarte til sist kontrollen over regionen og holdt fast på herredømmet inntil Romerrikets fall i år 476 etter vår tidsregning. I den mellomliggende perioden grunnla romerne blandt annet veien Via Appia, som forbinner Roma med Apulien, og en lang rekke monumenter i regionen, blandt annet amfiteateret i Lecce. 

I året 488 faller regionen i østgotiske hender, innen den blir erobret av lombarderne i det sjette århundre. Så kommer den under byzantinsk herredømme inntil det ellevte århundre, avbrutt av flyktige saracenske erobringsforsøk. 

I 1059 blir regionen erobret av normanneren Robert Guiscard, som gjør området til et normannisk hertugdømme, innen den i det trettende århundre (1282) blir en del av kongeriket Napoli. 

I de etterfølgende århundre blir regionen gjenstand for tyrkisk, østrisk og fransk erobringstørst, men uten den store gjennomslagskraften, innen den i 1861 blir en del av Kongeriket Italia. 

Populært i Apulien

Italia, Apulien, Lecce
  • Nærmeste flyplass: 98 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Svømmebasseng
Italia, Apulien, Otranto
  • Nærmeste flyplass: 96 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Apulien
  • Nærmeste flyplass: 60 km
  • Avstand til havet: ca. 3 km
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér