Reiser til Gardasjøen

Gardasjøen! - navnet alene får meg til å drømmen og tenner julelys i mine øyne. Jeg har mistet tellingen over alle de gangene jeg har vært der, likevel blir jeg helt salig av spent forventning når jeg kan forlate motorveien og sette kursen mot Italias største og kanskje vakreste innsjø. Hideaways er spesialister på reiser til Gardasjøen, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller ferieleieinntekter i løpet av turen. Velkommen til Gardasjøen med Hideaways!

Da jeg var liten, var det én ting jeg var helt sikker på, og det var at jeg aldri noensinne skulle til Gardasjøen. Idéen jeg hadde hatt, fordi min elskede bestemor en gang hadde vært der med alle kortspill-vennene sine. Da hun kom hjem fortalte hun jublende om den guddommelig vakre naturen, men ikke minst om alle de andre eldre mennesker de hadde møtt på sin ferd. Derfor stemplet jeg umiddelbart Gardasjøen som pensjonistenes paradis, det det faktisk også var den gang. Heldigvis kom jeg på bedre tanker med hjelp fra gode og velmenende venner, i dag er Gardasjøen en av mine absolutte favorittreisemål.

Et paradis for livsnytere

Jeg er heldigvis ikke alene om å ha det på denne måten, men i motsetning til mine barndoms fantasier er Gardasjøen i dag mye mer enn et fristed for pensjonister. Dette 50 km lange og pittoreske postkort, tiltrekker seg både naturelskere, luvsnytere, romantikere, familier med barn, turgåere, sports fanatikere,og de fleste kommer ilbake igjen og igjen, for gammel kjærlighet ruster, som vi vet ikke.

Seile rundt innsjøen i ditt eget tempo

Naturen dominerer overalt, fra de imponerende høye og bratte fjellene i nord til de mange olivenlunder og vingårder i sør. Gardasjøen er omgitt av små pittoreske landsbyer, hver med sin egen sjarm og selvfølgelig også en liten havn, for du kan åpenbart seile mellom alle byene. Det er en veldig spesiell opplevelse som de fleste benytter seg av.

Sport for både kjennere og utøvere

Mot nord kan du nyte synet av de mange fargerike brettseilere som krysser innsjø, Gardasjøen er fremdeles en av de beste windsurfing stedene i verden, og det ser ut for å være festlig. Du kan også nyte de mange hangglidere som med dødsforakt kaster seg ut fra fjellet Montebaldo, for minutter etter å lande på den lille stranden utenfor byen Malcesine. Du kan også ta sykkelen med taubanen opp til toppen av Montebaldo og kjøre tilbake ned fra fjellet, hvis ikke det gir nok spenning, har du alltids mulighet for både klatring og juving.

Hva fjellene skjuler

Du kan selvfølgelig også kjøre rundt hele innsjøen, men satt av god tid, sjøen er 50 km lang, men i sommersesongen er trafikken tett på de smale veiene. Mye av turen vil foregå i lange smale tunneler, som du finner på begge sider av innsjøen. Den eldste er hugget ut av krigsfanger for hånd - ja det er vanskelig å forestille seg. Mange av byene er også utstyrt med imponerende festningsverk som dateres tilbake til den tiden da livet på Gardasjøen var mindre fredelig enn i dag, og selvfølgelig kan de ikke unngå å sette sitt preg på landskapet.

Herregårder og eventyrslott

Herskapshus med overdådige parker forgyller også bredden av Gardasjøen, iblant er det faktisk snakker om alle de små slott. Det mest imponerende er utvilsomt den venetianske villaen på øya Isola del Garda, utenfor byen Salo. Villaen er privateid, men om sommeren er det mulig å besøke øya og her får du en helt spesiell opplevelse. Et annet av Gardasjøens "slott" er Villa Feltrinelli, som ligger i skjul helt nede ved sjøen i byen Gargnano. I 1943 gjorde Mussolini villaen til sitt hovedkvarter i perioden kjent som sosialrepublikk, men i dag er det omgjort til Gardasjøens mest prestisjefylte hotell.

For de som er unge til sinns og våghalser

Er du på sommerferie med barna er det også mange spennende muligheter. Gardasjøens mest kjente barne attraksjon er utvilsomt Gardaland fornøyelsespark, men det er også både badeland og dyrepark. Mot sørøst, finner du et stort utvalg av barnevennlige strender, de er så store at de kan sykles på, hele østsiden av innsjøen er utstyrt med en fin sykkelsti langs vannet, som du kan kose deg på.

Har du sett filmen Quantum of Solace med James Bond, som blant annet er registrert ved Gardasjøen, da er det heller ikke utenkelig at hele familien har blitt tiltrukket av en bilmessig utfordring. Prøv for eksempel å ta fjellveien opp til den lille byen Pieve Tremosine, når du kommer fra sør, da lover jeg deg at du vil få akkurat den ultimate opplevelsen med både hårnålssvinger i en klasse for seg  og en vei så smal inn gjennom åpningen, at det burde være forbudt. Til gjengjeld venter det deg en utsikt så unik at du ikke tror det er mulig. Fortsetter du turen rundt Tremosine er det en god sjanse for at du får assosiasjoner om sveitsiske alper og en hoppende Heidi med fletter, akkompagnert av lyden fra klingende bjeller på de mange kyr i området.

Opera under stjernene

Slik kunne jeg fortsette, for det er så veldig mye å oppleve på Gardasjøen. Hvis du ikke allerede er overbevist om at din neste ferie skal gå til dette fantastiske paradis, så vil jeg bare minne deg på at Gardasjøen kun er en halv times kjøretur fra byen Verona, hvor du i sommersesongen kan oppleve opera i verdensklasse i den gamle romerske arenaen. Like nord for Verona er vinområdet Valpolicella, hvor de verdensberømte Amarone viner er laget, kjører du litt lenger øst, kommer du til byen på vannet La Serenissima, bedre kjent som Venezia og som er en helt uforglemmelig opplevelse både for barn og voksne.

Fakta om Gardasjøen

Gardasjøen ligger i Nord-Italia halvveis mellom Milano og Venezia, og er Italias største innsjø. Den er ca. 50 kilometer bred, men til gjengjeld er den ganske smal, kun 3 km mot nord, mens den når 12 km på sitt bredeste punkt i sør. I svært klart vær kan du være heldig nok til å kunne se fra nord til sør, men til gjengjeld kan du nesten alltid se fra land til land, når du beveger deg langs innsjøen. Mot nord er innsjø omgitt av høye, bratte fjell, men jo lenger sør du kommer jo flatere blir det. Det er også her du finner Gardasjøens beste strender og de mange campingplasser. Oppe ved Riva som er innsjøens nordligste by, er den hele 370 meter dyp og smeltevannet fra fjellene, som forsyner innsjøen med vann vitner om at det skal et viss mot til for å ta en dukkert selv midt på sommeren. Til gjengjeld kan du vasse langt ut i sjøen lengst mot sør, her er det trygt å la selv helt små barn bade.

Riktig god ferie ved Gardasjøen med Hideaways, hilsen Lone

Les mer om Gardasjøen

Reisemål ved Gardasjøen

Informasjon og fakta

Jeg har samlet noen fakta og informasjoner om Gardasjøen, slik som innsjøens geografi, befolkning, historie og klima, som kan gi inspirasjon til din ferie ved Gardasjøen. Det tas forbehold om faktafeil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til turen anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne interessante artikler om alle våre destinasjoner.

God fornøyelse og god reise!

Geografi

Gardasjøen, som ligger mellom provinsene Verona, Brescia og Trentino i Nord-Italia, er Italias største innsjø.

Innsjøens form er typisk for en morene-dal som sannsynlig har blitt dannet under påvirkning av en isbre i steinalderen. Denne breen har i sin tur trolig tatt en allerede eksisterende og på den tiden en flere millioner år gammel fordypning i området. Sjøen har en maksimal lengde på 51,6 km, en maksimal bredde på 16,7 km og en gjennomsnittlig dybde på 136 meter. På det dypeste punktet er innsjøen 346 meter dyp.

Innsjøen har hele fem øyer, Isola dell'Olivo, Isola di Sogno, Isola di Trimelone, Isola San Biagio, så vel som den største og mest kjente av dem, Isola del Garda. Begge har gjennom historien blitt brukt både som en romersk gravplass, festningsverk og sommerresidens. Det var også her Frans af Assisi grunnla et kloster i 1220.

Klima og vær

Gardasjøens milde klima er kjent for å muliggjøre plante- og treslag som ellers ikke ville vises på disse breddegrad innsjøen befinner seg på. For eksempel kan du finne oliven- og sitrontrær rundt innsjøen. Den spesielle høydeforskjellen i terrenget rundt innsjøen, genererer et bredt utvalg av forskjellige viner, hvor flere av dem oppstår på daglig basis og har fått navnene på de forskjellige italienske dialekter som snakkes i provinsene som innsjøen er en del av.

Den varmeste måneden er juli, med et gjennomsnitt på 24 grader, etterfulgt av august med 23 grader i gjennomsnitt. Den kaldeste måneden er januar med et gjennomsnitt på 4 grader, etterfulgt av februar med 5 grader i gjennomsnitt. Mest nedbør finner du i september, oktober - og kanskje litt overraskende - i juni.

Historie

Gardasjøen har vært gjenstand for en rekke dramatiske historiske hendelser, hvorav det mest kjente er den såkalte slaget om Benacus-sjøen, der romerske styrker beseiret en hær av alemannerne i år 268, og Rivoli slaget i 1797, da Napoleon kjempet en stor østerriksk hæren og erobret Nord-Italia.

Det var også på bredden av Gardasjøen, nærmere bestemt i byen Salò, at Mussolini grunnla hovedstaden i den italienske sosialrepublikk (også kalt Saló republikk).

Populært ved Gardasjøen

Italia, Lombardia, Gardasjøen, Salo
  • Nærmeste flyplass: 82 km
  • Nærmeste golfklubb: ca. 1 km
  • Svømmebasseng
Italia, Lombardia, Gardasjøen, Salo
  • Nærmeste flyplass: 84 km
  • Nærmeste golfklubb: ca. 2 km
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Lombardia, Gardasjøen, Gargnano
  • Nærmeste flyplass: 103 km
  • Nærmeste golfklubb: ca. 5 km
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér