Reiser til Liguria

Jeg har et helt spesielt forhold til Liguria. I denne regionen ble jeg først kjent med Italia for over 20 år siden. I byen Monterosso smakte jeg min første italienske is, og det var her jeg badet i Middelhavet for første gang og opplevde en helt ny og spennende natur. Siden da har hvert møte med Liguria vært noe helt spesielt, og jeg lengter tilbake hvert år. For tiden bor jeg i Milano, og ingen sommer er komplett uten et besøk ved havet. Jeg reiser til Liguria for å få en pause fra storbylivet, for å puste inn den friske havluften og for å nyte de fantastiske fiske- og skalldyrsrettene. Liguria er en oase for sjelen, en region der livet går sin stille gang. En region for livsnytere.

Liguria ligger nord-vest i Italia, og grenser mot Frankrike i vest, fulgt av regionene Piemonte, Emilia-Romagna og Toscana - og sist, men ikke minst; Middelhavet, eller Tyrrenhavet for å være mer presis. Den innbydende regionen har en 342 kilometer lang kystlinje, noe som gjør den utrolig populær om sommeren. Samspillet med havet setter naturligvis sitt preg på det meste i Liguria - alt fra vegetasjonen til den tradisjonelle matlagingen.

Blomsterrivieraen, La Riviera dei Fiori

Havet og de omkringliggende åsene gir et helt unikt kystklima i Liguria, noe som igjen gir spesielt gode vekstbetingelser for planter og blomster. Det er et faktum at strekningen mellom Ventimiglia nær grensen til Frankrike og San Remo kalles for Riviera dei Fiori, Blomsterrivieraen. Kulminasjonen av farger, former og blader nås i San Remo, byen som nok er mest kjent for sitt store kasino, men som også er kjent som Città dei Fiori - blomsterbyen. Hvert år mellom januar og mars, når våren allerede har tjuvstartet her, avholdes en blomsterfestival som lokker til seg tusenvis av besøkende. 

Fargenes region

Når man snakker om fargeglede er det ikke bare blomstene som spiller inn. Her er nemlig fasaden på bygningene også svært fargerike. Jeg elsker å sette meg på toget i Milano og sette kursen sydover. Etter å ha kjørt gjennom jordbruksområdet i Lombardie og Piemonte, merker jeg fort at jeg passerer grensen til Liguria, for akkurat her skifter fargene på husene fra grå til pastell. Toget passerer husfasader i oker, gul og rosa og mellom husveggene henger vasketøyet til tørking i solen. Over vindene er det skodder i forskjellige nyanser av grønt. Det er prototypen på Italia og det føles helt riktig. Vinduene til de liguriske husene har også en helt spesielt historie. Du vil fort merke deg at vinduene ikke faktisk er vinduer, men er malt direkte på muren av dyktige kunstnere. Det er en slags Trompe d'oeil, som går tilbake til det sene 1700-tallet da Liguria var en egen republikk og  regjeringen trengte en ekstra inntektskilde. Det ble innført en vinduskatt på alle hus som hadde mer enn fem vinduer. Men Ligurias innbyggere var smartere enn regjeringen og ungikk skatten ved å mure igjen vinduene og erstatte dem med en påmalt versjon. Dette er en tradisjon som er ytterst levende i dag, selv om skatten for lengst er avskaffet av den italienske regjeringen. 

Hjemsted for pesto og focaccia

Om havet, fargene, naturen og de gjestfrie innbyggerne ikke var nok til å overbevise deg til å ta turen til Liguria så kan regionen også skryte av en førsteklasses gastronomi. I regionens hovedstad Genova, så pestoen dagens lys for første gang for mange år siden. Nå er den et populært tilbehør til pasta over hele verden. Men ikke tro at hva som helst kan kalle seg pesto! Den ekte varen består av basilikum fra området Pra i Genova, olivenolje fra den liguriske rivieraen, italienske pinjekjerner, parmesanost fra Parma, pecorino fra Sardinia og hvitløk fra Vassalico. Vil du spise en ekte pesto er det nok lettere å sette seg på flyet til Genova, enn selv å prøve og samle alle disse ingrediensene. 

Selv focacciaen, eller a fügassa på den lokale dialekten, har sin opprinnelse i Genova. Allerede i middelalderen kunne byens innbyggere nyte duften av nybakt brød, når de promenerte gjennom byen. I dag er det flere forskjellige varianter av den klassiske focaccia alla genovese. Prøv f.eks. focaccia col formaggio di Recco, en utgave fylt med ost fra byen Recco, som kan få hvem som helst til å få vann i munnen. 

Sist, men ikke minst - Cinque Terre

Jeg slutter der jeg begynte - i Monterosso. Byen hvor jeg forelsket meg i Italia er også den nordligste av de fem små fiskebyene som inngår i naturreservatet Cinque Terre. Sammen med byene Vernazza,  Corniglia, Manarola og Riomaggiore, former Monterosso et landskap som du ikke finner noe annet sted i verden. Det er et sant drømmested og gang på gang må du klype deg selv i armen nettopp for å ikke tro at du drømmer. Mellom fiskelandsbyene kan du gå på turer, ta toget eller seile, alt etter egne ambisjoner, men å oppleve disse fantastiske landsbyene fra sjøsiden er en helt egen opplevelse som varmt kan anbefales. Avslutningsvis vil jeg gi deg et lite hemmelig tips: hvis du befinner deg i området rundt Cinque Terre og har blitt lei av turister, så ta turen til byen Portovenere rett sør for de fem byene. Den er minst like vakker, men halvparten så folksom!  

Les mer om Liguria

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien din i Liguria. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Liguria, anbefaler jeg deg å lese bloggen vår om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i Italia. God fornøyelse og god reise!

Portovenere

Portovenere er – akkurat som Cinque Terre lenger nord – et av de mest spektakulære kyst- og kulturlandskapene i Liguria. I anerkjennelse av begges historiske, landskapsmessige og kulturelle betydning, ble både Portovenere og Cinque Terre kåret til Verdensarv av UNESCO i 1997.

Navnet Portovenere dekker både over en by og en kommune. Som Cinque Terre er det fem forskjellige landsbyer – i tillegg til en nasjonalpark og et kystområde – så består Portovenere av tre forskjellige landsbyer, Fezzano, Le Grazie og Portovenere (som har gitt navn til kommunen). I tillegg refererer navnet vanligvis også til de tre øyene, Palmaria, Tino og Tinetto, som ligger utenfor Portoveneres kyst.

Områdets mange severdigheter inkluderer Portoveneres regionale naturpark, som har et unikt kystlandskap med klipper og forhistoriske grotter. Blant de mest kjente grottene er (nå kollapset) Byrons Grotte, oppkalt etter den berømte engelske dikteren, George Gordon Byron, som besøkte stedet for å slappe av og bli inspirert.
Andre severdigheter inkluderer middelaldergatene i Le Grazie og Fezzano, St. Peters kirke i Portovenere og Doria-slottet, også i Portovenere.

Genova

Genova er ikke bare Ligurias regionshovedstad og Italias sjette største by (med ca 600 000 innbyggere), men også en av Italias økonomiske sentre, inkludert en av Middelhavets største havner, hedrede skipsverft og stålverk og en av verdens eldste banker. Dessuten er byen rik på kunst, arkitektur, gastronomi og historie.

Deler av byens historiske sentrum kom på UNESCOs verdensarvliste i 2006, og har gjennom sin lange og fargerike historie fostret storheter som Christopher Columbus og Niccolo Paganini, som begge født i byen. 

Blant byens viktigste severdigheter er dominikaner-ordenes forvaltede og romansk bygde kirke Santa Maria di Castello; byens katedral Duomo di Genova (også kalt Cattedrale di San Lorenzo); det gamle – og 117 meter høye fyret kalt «La Lanterna»; hovedtorget i byen Piazza De Ferrari; det imponerende Palazzo Ducale-palasset (nå museum og kultursenter); Teatro Carlo Felice (som er Genovas ledende operahus); Via Garibaldi i den historiske delen av sentrum (erklært verdensarv i 2006); og det legendariske sjømannskvartalet Boccadasse.

Portofino

Den lille fiskerlandsbyen Portofino – ligger i bukten Golfo de Tigullio ca. 36 kilometer fra Genova – har blitt kjent for sin pittoreske skjønnhet, som har fått flere reisemagasiner til å kåre den til en av de vakreste byene i Middelhavet og gjort det til et ydet oppholdssted for paver, paver, konger og kunstnere. Blant annet har kong Richard Løvehjerte, keiser Wilhelm II, pave Gregor XI, dikteren Guy de Maupassant og filosofen Friedrich Nietzsche oppholdt seg i byen. 

Blant byens hovedattraksjoner er den romanske kirken San Giorgio fra det 12. århundre (ombygget i 1950 etter ødeleggelser påført under andre verdenskrig); festningen Castello Brown (tidligere kjent som Castello di San Giorgio) fra det 14. århundre, som i dag brukes som museum; og kirken San Martino, som man antar kan dateres tilbake til det tolvte århundre, men som offisielt ble innviet i 1548.

Byen har også en vakker naturhavn, og en rekke strender ligger litt lenger opp langs kysten, nær byen, inkludert den spesielle Paraggi-stranden (klemt inn mellom åsene og bukten med samme navn), i tillegg til strendene Camogli, Chiavari, Lavagna og Sestri Levante.

Cinque Terre

Cinque Terre som består av fem landsbyer Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore – er trolig den mest kjente delen av Liguria, hvis du ser bort fra regionshovedstaden i Genova. 

Sammen med kysten – som er en del av den italienske rivieraen – og berglandskapet rundt, er de fem landsbyene en del av Cinque Terre nasjonalpark, som ble kåret til UNESCOs verdensarv i 1997 (se også under Portovenere).

I tillegg til den spennende historien til landsbyene (som går helt tilbake til Republikken Genova), masse god mat og vin, og noe av Italias mest fascinerende kulturlandskap, tilbyr Cinque Terre blant annet mange turruter langs kysten og mellom de fem landsbyene, bademuligheter ved kystens strender og bukter og historisk unike kirker, klostre, festninger og palasser.

Les mer

Reisemål i Liguria

Imperia

Drømmer du om sol, varme og avkjølende bad, men fine strender og flotte utflyktsmuligheter? Så er en ferie til vakre Imperia noe for deg. Her kan du kombinere utflukter i både Italia og Frankrike med deilige stunder på stranden.

Reiser til Imperia

San Remo

San Remo, som ligger på den liguriske rivieræn, har litt av alt: strand, god mat, et gammelt, vakkert nabolag, berømte sportsaktiviteter, et kasino og den berømte årlige musikkfestivalen Il festival della canzone italiana.

Reiser til San Remo

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Liguria, slik som regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i den norditalienske regionen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Liguria ligger ved Det liguriske hav, avgrenset av Frankrike i vest, Piemonte i nord og Toscana og Emilia-Romagna i øst. Det er en svært fjellrik region. Ut av regionens totale 5,422 km2 utgjør 65% fjell, mens de resterende 35% består av åser. 
Regionen har store naturområder, som i alt utgjør totalt 12% av arealet. Disse naturområdene inkluderer blant annet en stor nasjonalpark, seks store parker, to mindre parker og tre naturreservater.

Det bor omtrent 1,6 millioner mennesker i Liguria, og av disse bor ca 590 000 regionshovedstaden Genova.

Klima og vær

Klimaet i Liguria avhenger av hvor i regionen du er; spesielt hvis du er ute ved kysten der temperaturene vanligvis varierer mindre enn i den indre delen av regionen – eller i det indre fjellområdet i regionen, der temperaturene vanligvis er mer ekstreme. Imidlertid har regionen som helhet overveiende et middelhavsklima, med milde vintre og varme, tørre somre. 

Følgende gjennomsnittlige værforhold er basert på målinger foretatt i kystbyen San Remo, og kan derfor ikke antas å gjelde for hele regionen, spesielt ikke den indre delen av regionen, men de kan gi en ide om hvordan været er på den nordlige liguriske kysten. 

De to heteste månedene i San Remo er juli og august med gjennomsnittlig 24 grader, etterfulgt av september med gjennomsnittlig 22 grader, mens de kaldeste månedene i året - januar og februar - har middeltemperaturer på 10 grader.

Hvis du vil unngå å oppleve regn i ferien i Liguria, ikke dra dit i november, som med sin gjennomsnittlige 148 mm regn er måneden av året med mest nedbør, etterfulgt av desember med 95 mm regn i gjennomsnitt. Du finner minst nedbør i Liguria i juli med bare 20 mm regn i gjennomsnitt.

Historie

Ligurere, forstått som et folk eller en stamme, blir allerede nevnt av antikke romerske og greske kilder. Det antas at de bodde i området rundt Genovabukten og at de var rundt 400-500 f.Kr. ble fordrevet fra dette området av keltere, og dermed måtte de flytte til andre områder i Sør-Europa, inkludert dagens Marseille (datidens Massalia) i Frankrike, der de ble registrert av de greske kolonistene i Massalia. I andre deler av Gallia ble inntrengende ligurere kalt for «keltligurere».

Under keiser Augustus (Octavian) ble Liguria kalt en italiensk region (Regio IX Liguria), og viktige romerske veier bidro til å styrke regionens handel og identitet. Fra det fjerde til det tiende århundre ble regionen dominert av bysantinere, lombardier, frankere, og noen ganger herjet av normanere og saracener. 

Mellom årene 1005 og 1797, var regionen en del av Republikken Genova, som spesielt i perioden mellom dens begynnelse og inntil 1500-tallet opplevde stor handelsmessig og politisk suksess og var den mektigste maritime republikken mellom tolvte og fjortende århundre. Republikken var rik på handel med krydder fra øst, dominerte Det Tyrrhenske 
Havet og hadde kolonier ved Svartehavet.
Republikken Genova opphørte da Liguria ble invadert av Napoleons revolusjonære franske tropper. Den maritime republikken ble etterfulgt av den liguriske republikk, som eksisterte til den ble annektert av Frankrike i 1805. Den liguriske republikken ble gjenopprettet etter Napoleons nederlag i 1814, men kort etter annektert av kongeriket Sardinia, som senere ble kongeriket Italia i 1815.
 

Populært i Liguria

Italia, Liguria
  • Nærmeste flyplass: 64 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Liguria
  • Nærmeste flyplass: 100 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Liguria
  • Nærmeste flyplass: 64 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér