Reiser til Piemonte

Det er en region i Italia som jeg tror smaker litt mer enn alle andre, nemlig Piemonte. Regionen ligger i det nordvestlige Italia og tilbyr raffinerte viner, smakfulle trøfler samt er det regionen med fleste michelinrestauranter. Men Piemonte er mye mer enn bare mat og vin.

Fra de høye alpene i nord, med vakre innsjøer som Maggiore-sjøen og Orta-sjøen til den regionale hovedstaden i Torino, og sist men ikke minst de unike vinområdene Langhe, Roero og Monferrato. Piemonte er virkelig en region du vil smake på!

I 2014 jublet jeg med mange andre. Årsaken var at Piemonte og dets vinregioner var med på den verdensberømte listen over natur- og kulturarv, nemlig UNESCO. Dette var den siste bekreftelsen på at Piemonte virkelig er verdt å reise til. Egentlig spiller det ingen rolle om du liker natur eller kultur, for Piemonte leverer på begge fronter. Personlig elsker jeg helhetsopplevelsen, du spiser og drikker alltid godt i et fantastisk inspirerende miljø.

Langhe, Roero og Monferrato - tre vindistrikter

La oss en gang for alle få rede på konseptene: Piemonte er navnet på regionen, mens vinområdene heter Langhe, Roero og Monferrato. Langhe ligger i den sørlige delen av Piemonte og er det mest kjente distriktet, ikke minst ettersom det er her vi finner de verdensberømte vinbyene Barolo, Barbaresco og sist men ikke minst den jeg vil kalle "gourmetbyen", nemlig Alba. Roero er det minste vindistriktet som hovedsakelig produserer hvite viner, mens Monferrato i nord presenterer stolt den kulturelle byen Asti, som ellers er mest kjent for sine søte bobler. Hele området med de tre vindistrikter tilbyr, i tillegg til sitt gastronomiske preg, også et landskapsparadis med bølgende vingårder, pittoreske middelalderbyer og velbevarte slott. Som alltid med gode viner bør de ledsages av et godt tilberedt måltid, for mat og drikke sammen gir den perfekte opplevelsen. Piemonte er den regionen Italia som har den høyeste konsentrasjonen av anerkjente Michelin-restauranter, så du gode sjanser til å skjemme bort ganen din.

Dykk inn i vinproduksjonen og finn din egen favoritt

Noen av Italias mest prestisjetunge røde viner produseres i Piemonte. Barolo, som ikke uten grunn kalles "Rødvinens Konge", er produsert i 11 kommuner rundt Alba, og produseres på den lokale Nebbiolo-druen. Navnet kommer fra det italienske ordet "nebbia", som betyr tåke - et fenomen du sannsynligvis vil bli kjent med hvis du besøker Piemonte om høsten. Nebbiolo-druen modner sent på sesongen, og trives derfor best på steder der det er mest sol. På samme måte som Barolo, er Barbaresco også produsert på Nebbiolo druen og går tilbake til romertiden. Skulle du være interessert i en velsmakende hvitvin, bør du unne deg selv Roero-Arneis, som er produsert på Arneis-druen.

Etter mine reiser gjennom hele Italia, hvor jeg har hatt gleden av å drikke vin med lokale vinbønder fra nord til sør, kan jeg, sammen med vinkjennere fra hele verden, hylle både Barolo og Barbaresco-viner. En som også roste Piemonte og dens viner, er vinguru Robert Parker, som blant annet roste Barolo-årgangene 2006 og 2007 som de beste siden 1989 og 1990. Med andre ord, vin som kan med fordel kan drikkes i dag. En kjempegod grunn til å bestille din reise til Piemonte heller i dag enn i morgen!

Sjøene i nord

Hvis du blir lei av bølgende vingårder og føler for en dag med sjølandskap og nye opplevelser, anbefaler jeg en tur til Italias største innsjø, Maggioresjøen. Her er omgivelsene preget av vakker natur med fjellene som bakteppe. Blant byene utmerker Stresa seg på venstre side av innsjøen. Fra Stresa seilte jeg til den fantastiske Isole Borromees skjærgård, som utgjøres av øyene Isola dei Pescatori (fiskernes øy), Isola Madre og Isola Bella. En utflukt jeg varmt kan anbefale når været tillater det. Byen Verbania, ofte kalt "en hage ved sjøen", tilbyr flere fine hager og parker, som sammen med Stresa gjør Verbania til hovedattraksjonen.

Like vest for Maggioresjøen ligger det lille og ytterst ukjente Orta som en liten, fin kontrast. Her ble jeg nesten forelsket i roen og den hyggelige atmosfæren, hvor byen Orta San Giulio strålte med solen, som glitret i den krystallklare innsjøen. På torget Piazza Motta slo jeg meg ned med lokalbefolkningen og fikk en god cappuccino. Skulle du ankomme senere på dagen, kan du ha kveldsstemning til middag eller bare en god aperitiff. For meg er Orta San Giulio stil og autentisk på samme tid, en stemning og atmosfære jeg har problemer med å beskrive - du må bare oppleve det.

Ikke glem Torino - den severdige regionale hovedstaden

Jeg ble gledelig overrasket da jeg besøkte den regionale hovedstaden i Torino, som også er Italias fjerde største by etter Roma, Milano og Napoli. Byen har en lang og interessant historie, som presenterer seg godt i sitt fantastiske sentrum. Torino er en svært viktig industriell og kulturell by, og vel verdt et besøk mens du er i Piemonte. En viktig kulturell attraksjon er National Film Museum Museo Nazionale del Cinema, som ligger i byens landemerke Mole Antonelliana,  som med bilder og lyd forteller om den italienske filmverdenen. Bygningen kan ses fra flere åpne steder i sentrum og representerer ofte symbolet på Torino på mange postkort. Til tross for byens imponerende bygninger og storhetsfornemmelse, er det også grønne områder - hvorav en av de er den vakre parken og Torinobeboernes oase Parco del Valentino, som ligger langs elven Po.

Mer informasjon om reiser til Piemonte

Jeg håper du har blitt inspirert til å besøke og utforske Piemonte. Hvis du trenger flere tips og råd for å finne den rette reisen til Piemonte eller Italia generelt, er jeg bare en telefonsamtale eller en mail unna. Ikke nøl med å høre fra deg.

Ha en riktig fin ferie i Piemonte med Hideaways, hilsen Marcus

Les mer om Piemonte

Severdigheter

Jeg har valgt noen av severdighetene du har muligheten til å oppleve i ferien din i Piemonte. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det taes forbehold om faktafeil feil. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter i Piemonte, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser hvor du kan finne mange spennende artikler om våre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Torino

Torino, vakkert beliggende ved elven Po og med utsikt over Alpene, er det økonomiske, administrative og kulturelle sentrum av Piemonte, og tilbyr en rekke av regionens hovedattraksjoner. En del av Torinos gamleby er oppført på verdensarvlisten.

Noen av de andre store severdighetene i byen er Piazza San Carlo-torget, bygget i det femtende og sekstende århundre. Torget er flankert av kirker Santa Cristina og San Carlo Borremeo, og i sin sentrale del er statuen av Emmanuel Philibert, som var hertug av Savoy mellom 1553-1580.

En annen stor attraksjon i Torino er Egizio-museet, som huser en av verdens største samlinger av egyptisk kunst med mer enn 30.000 gjenstander. I 2015 hadde museet over 772 000 besøkende.

En tredje stor attraksjon i Torino er Palazzo Madama, den første senaten i Italias kongerike, og som - sammen med de andre bygningene som tilhører Savoyhuset i og rundt Torino - er på UNESCOs verdensarvliste.

En fjerde attraksjon du bør se på ferien din i Torino er Nasjonalmuseet for film (Museo Nazionale del Cinema), som ikke bare ligger i den legendariske Mole Antonelliana-bygningen (som gjør museet til det høyest i verden), men inneholder også en av verdens største utstillinger om film.

Orta-sjøen

Orta-sjøen er En oversett perle blant de nord-italienske innsjøene til glede for de italienske kjennere som flokker til sjøen hvert år med tamken om at det er deres velbevarte hemmelighet. Innsjøen tilbyr ikke bare Europas reneste vann, men også byen Orta San Giulio, som kåret til en av Italias ti vakreste middelalderbyer, og den magiske klosterøya ut i midten av innsjøen, Isola di San Giulio, som lokker med sin mystiske skjønnhet .

I nærheten av innsjøen kan du også oppleve fjellet Mottarone, som med sine 1.491 meter gir fantastisk utsikt over landskapet og de nærliggende innsjøene.

Maggiore-sjøen

En annen av Piemonts store innsjøer er innsjøen Maggiore, som Orta-sjøen, tilhører de mindre kjente italienske innsjøene, til tross for at den faktisk er Italias nest største innsjø.

Øya lokker ikke så mye med kulturelle tilbud som med vakre og rolige naturområder som er perfekte for en fotturferie eller en avslappende ferie. Den store attraksjonen til innsjøen er imidlertid de små øyene Isole Borromee, en øygruppe bestående av tre små øyer og to steinete fjell, hvorav to, Isola Madre og Isola Bella, imponerer med landskapsanlegg.

Fenestrelle-festningen

Fenestrelle-festningen, som ligger spektakulært i en høyde på 1100-1800 meter, ca. 50 kilometer vest for Torino, ble bygd av Savoy huset mellom 1728 og 1850.

Det er den største alpin festningen i Europa og dekker mer enn 1.300.000 m2, som inkluderer verdens lengste trapp med 3997 trinn.

I tillegg til festningen med sin spennende historie, tilbyr stedet en fantastisk utsikt over området nedenfor.

Gran Paraiso Nasjonalpark

Gran Paraiso Nasjonalparken, ligger i området mellom Piemonte-regionen og Valle d'Aosta-regionen, Italias første nasjonalpark, grunnlagt i 1922.

Parken dekker et område på 703 km2 i høyde fra 800 meter og opptil 4061 meter, hvorav 4061 meter er høyden på det høyeste fjellet i parken, Gran Paradiso, som har gitt navn til nasjonalparken.

Parken ble opprinnelig grunnlagt for å beskytte den alpine hagen mot krypskytere på Victor Emanuel IIs tid og beskytter fortsatt flere dyrearter i dag.

Les mer

Reisemål i Piemonte

Alba

Alba er regionen Piemontes, og kanskje hele Italias gastronomiske midtpunkt. Her får du en unik mulighet til å smake på de beste spesialitetene som trøffel, vin og italienske delikatesser av verdensklasse. Dette er absolutt noe for smaksløkene.

Reiser til Alba

Asti

Det er få byer som Asti som forbinnes så mye med vin. Men de søte boblene er kun en av grunnene til å besøke den vidunerlige byen som også byr på kulturelle og gastronomiske opplevelser i særklasse.

Reiser til Asti

Cuneo

Den lille provinsen Cuneo i det sørlige Piemonte er et fantastisk utgangspunkt for å utforske regionen. Her kan du kombinere naturopplevelser i alpene, vinområdet Langhe og ved kysten av den nærliggende Liguria-regionen - den italienske rivieræn.

Reiser til Cuneo

Monforte d'Alba

Hyggelige Monforte d`Alba ligger midt i det berømte Langhe-vindistriktet, som utover viner som Barolo og Barbaresco, er kjent for sitt kjøkken som regnes blandt de beste i Italia. Monforte d`Alba i Piemonte-regionen er med andre ord som skapt til en riktig livsnyterferie med kulinariske opplevelser som krydres med spennende sightseeing.

Reiser til Monforte d'Alba

Montelupo Albese

Montelupo Albese ligger på en bakkekam med god utsikt over Piemontes kuperte landskap. I den hyggelige landsbyen kan du oppleve det ekte Italia og samtidig ha en sann perlerekke av spennende utfluktsmål innenfor rekkevidde.

Reiser til Montelupo Albese

Stazzano

Sjarmerende Stazzano tilbyr en rolig og praktisk beliggenhet i den rike Piemonte-regionen med enkel og rask tilgang til Nord-Italias største metropoler, vakreste innsjøer og mest berømte vinregioner, samt den gylne liguriske kysten.

Reiser til Stazzano

Treiso

Selvom Treiso ligger tett ved flere av regionens mest populære reisemål er den ikke preget av turisme. Selvom det her ligger en kjent resturant, er den lille landsbyen tværtimot en sjanse for å oppleve det ekte italienske landlivet. Setter du pris på å kunne vende hjem til en fredfylt base for å fordøye de mange inntrykkene fra en dag med opplevelsesrike utflukter, da er Treiso på mange måter det perfekte reisemålet.

Reiser til Treiso

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og informasjon om Piemonte, som regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan inspirere til din ferie i Piemonte. Informasjonen er bare til inspirasjon og det tas forbehold om faktiske feil. Hvis du vil finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg at du besøker vår blogg der du kan finne spennende artikler om alle våre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Piemonte, som ligger i det nordvestlige hjørnet av Italia, er en ekte fjellregion, omgitt av Alpene til tre sider, og med et areal som i stor grad (43,3 prosent) består av fjell. Betydningen av fjellene i regionen kan også leses i regionens navn, Piemonte (Piemonte), som betyr "Ved foten av fjellene" (fra middelalderens Latin = ad pedem montium).

Regionen er - med sine samlede 25.402 km2 - Italias nest største region (etter Sicilia) og har en befolkning på ca 4,6 millioner.

Piemonte er også en region med mye beskyttet natur. Hele 7,6% av  områdets natur er beskyttet område, og regionen har totalt 56 naturparker, hvorav Gran Paradiso National Park (les mer under severdighetene) er den mest kjente.

Klima og vær

Piemontes klima varierer etter hvilken regionen du er i. Følgende værdata er basert på Torinos hovedstadsområde og kan ikke generaliseres for hele regionen, hvor lokale forskjeller i klima spiller inn.

Torino har et mildt, fuktig subtropisk klima med varme somre som noen ganger er preget av tordenvær og milde vintre. Gjennomsnittstemperaturen for hele året er 13 grader.

Den varmeste måneden av året er juli med et gjennomsnitt på 24 grader, etterfulgt av august med et gjennomsnitt på 23 grader, mens de kaldeste månedene av året er januar med et gjennomsnitt på 2 grader og februar med et gjennomsnitt på 4 grader.

Hvis du er sol-sulten, bør du reise til Torino/Piemonte i august, hvor det i gjennomsnitt er 8 timer sol om dagen eller juli, hvor det er 6 timer sol om dagen i gjennomsnitt, mens du unngår november, desember og januar som alle har få timer med solskinn.

Hvis du også vil redusere sjansen for å oppleve regn i ferien din, bør du unngå mai, hvor det i gjennomsnitt er 110 mm regn, eller i april, hvor det er 90 mm regn i gjennomsnitt.

Historie

Piemonte har - med sin strategiske beliggenhet nær den sentrale delen av Europa - vært gjenstand for mange folkeslags erobringstørste. Regionen har vært under keltisk-liguriske stammers herredømme, (som stammene til taurini og salassi), romere (som annekterte området 220 f.Kr.), burgundere (som hadde skandinavisk/dansk opprinnelse), gotere (i det femte århundre), byzantinere, lombardere (i det sjette århundre) og frankere (i det åttende århundre).

Senere ble Piemonte en del av kongeriket Italia (som igjen var en del av det tysk-romerske imperiet). I 1046 ble Orta I Piemonte en del av Savoy-staten, en stat under det tysk-romerske imperiet. Savoy-statden ble forhøyet til hertugdømmet i 1416 - og i 1563 ble Torino hovedstaden i dette hertugdømmet.

I 1796 ble Piemonte en del av Republikken Alba da franske styrker okkuperte regionen, men staten hadde en veldig kort levetid (to dager). De to etterfølgende franske republikkene, Piemonte-republikken og Den Subalpinske republikken, var litt lenger enn den første, men ingen av dem varte mer enn ca. to år.

Piemonte ble senere en sentral region i arbeidet med å forene de forskjellige italienske statene under kongeriket Italia (en sosial og politisk bevegelse som spredte seg over mye av det nittende århundre og kalles vanligvis "Risorgimento"); spesielt i årene mellom 1859 og 1861.

Savoysstaten ble senere en del av kongeriket Italia, hvor Torino kortvarig ble Italias hovedstad. Med status som hovedstad vant regionens største by både administrativ og institusjonell makt, men denne makten forsvant igjen da Italias hovedstad ble Firenze - og deretter Roma.

Populært i Piemonte

Italia, Piemonte
  • Nærmeste flyplass: 114 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Piemonte, Stazzano
  • Nærmeste flyplass: 111 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Piemonte
  • Nærmeste flyplass: 74 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér