Reiser til Nord-Dalmatia

Ønsker du en ferieopplevelse i et deilig klima med en vennlig lokalbefolkning, rimelige priser, muligheten til å utforske sjarmerende, gamle landsbyer og hvor du står fritt til å gli fra hvite sandstrender ned i krystallblått hav med badevennlig temperatur? Da er Kroatia et godt alternativ til mange av de mer tradisjonelle, søreuropeiske reisemålene i området rundt Middelhavet, Adriaterhavet og Atlanterhavet. 

Ikke bare skal du velge Kroatia fordi det er billigere enn mange andre plasser. Du skal velge det fordi det har en unik kultur og historie, og fordi den nydelige naturen i Kroatia vil etterlate seg dype og vakre spor som du sent vil glemme.

Nord-Dalmatia byr på historiske landsbyer og urørt naturskjønnhet. 

Har man sagt Kroatia og ferie, har man også i de fleste tilfeller sagt Dalmatia. Området er delt inn i to distinkte deler: Nord-Dalmatia og Sør-Dalmatia. 

Her skal jeg fortelle deg litt om Nord-Dalmatia, hvor vi ser frem til å kunne ønske deg velkommen på våre håndplukkede gjemmestder. Nord-Dalmatia er blant annet kjent for å være et kompakt og overkommelig område, hvor de gode opplevelsene du kanskje assosierer med reiser ved Adriaterhavet, er samlet i en herlig kombinasjon.  

Dessuten er øyene i området så og si urørte. Du har derfor med full rett lov til å sette kursen mot Kroatia i Nord-Dalmatia, før folkemassene oppdager paradiset, og det blir kamp om plassene på de idyliske sandstrendene. 

Langs kysten ligger det vakre, bevarte middelalderlandsbyer på klippene, som står høyt og dramatisk over noe av det klareste badevannet du kan finne i Europa. En av Dalmatias store attraksjoner er regionens mange eksotiske øyer, hvor eldgamle stenlandsbyer og paradisiske bukter fortryller deg med en kombinasjon av eventyr og fullkomment strandliv.  

Fred og ro på de perfekte strendene på øyene i Nord-Dalmatia

Men vent ... Er ikke Kroatia et reisemål for de festglade unge som er på utkikk etter alkohol og musikk? Jo, så absolutt. Disse feriegjestene finner du i både Nord- og Sør-Dalmatia, samt mange andre steder i landet. 

Men fortvil ikke. Du kan slappe av og absorbere Kroatia på din helt egen måte. Her kan du få full ro fra de hektiske hverdagene. Både Nord- og Sør-Dalmatia kan være attraktive reisemål for dette. Regionen byr på noe for alle. Blant annet er underholdende festivaler, forlokkende panoramautsikter og beroliggende strender et bevis på akkurat dette.

Utforsk Dalmatias rike historie i de pittoreske kystbyene 

Hovedbyen i det nordlige Dalmatia er Zadar, som er en livlig blanding av romerske, venetiske og moderne stilarter. På denne måten er Zadar en god introduksjon til Dalmatias fargerike historie. Byen ligger i komfortabel avstand fra middelalderbyen Nin, som lett kan besøkes på en dagstur. Zadar er også den førende fergehavnen når du vil seile til øyer som Silba, Olib og Dugi otok. På disse øyene kan du glede deg til å besøke fredfylte landsbyer, avslappende strender og et nivå av turisme som aboslutt ikke har nådd bristepunktet. 

Det står selvsagt også øyhopping og bading på dagsplanen når du velger å feriere i Nord-Dalmatia. Men ikke glem å utforske områdets historie via de mange eksepsjonelt vakre og velbevarte, gamle byene og landsbyene. Sibekin er et godt eksempel på en slik interessant middelalderby, som ligger kun 45 kilometer fra Zadar. Den blir heller ikke mindre tiltrekkene av at den ligger i nokså naturskjønne omgivelser, tett på det majestetiske fossefallet Krka, hvor du her kan ta en forfriskende dukkert. Du er heller ikke langt fra den urørte, naturskjønne øygruppa Komati. 

Les mer om Nord-Dalmatia

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen av de flere severdighetene du har muligheten til å oppleve på ferien din til Nord-Dalmatia. Beskrivelsene er utelukkende ment som inspirasjon til reisen. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter i Kroatia vil jeg anbefale at du leser vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Zadar

Den gamle hovedstaden i Dalmatia, Zadar, kombinerer antikk og middelalderlig arv med et travelt kaféliv, en pulserende barscene og arkitektoniske prosjekter som får strandpromenaden til å se ut som en moderne kunstinstallasjon. 

Byen har vært bebodd i minst 3000 år, noe som gjør Zadar til den lengst bebodde byen i Kroatia. Men det var først da romerne kom til byen at den fikk et preg av by. Fra da romerne bodde i byen (hvor det i dag bor rundt 75.000 innbyggere) har den vært bebodd av en lang rekke fremmede makter. Av dem er blant annet ungarere, italienere, franskmenn, østerikere og kroatere.  

Blant byens velkjente severdigheter er det romerske forumet (grunnlagt av Keiser Augustus) en av de største på den østlige siden av Adriaterhavet. Andre romerske ruiner er f.eks. den romerske akvevdukten og byens katedral, St. Anastasia, som stammer fra det 12. og det 13. århundre. St. Anastasia er den største katedralen i Dalmatia. 

Šibenik

Šibenik, ved fossen Krkas' gap i Adriaterhavet, er med sine rundt 47.000 innbyggere, den tredje største byen i Dalmatia. Dette er også den eldste kystbyen grunnlagt av kroateren. 

Byen stammer fra 800-tallet, hvor nyinnflyttede kroatere bygget et forsvarsverk på nordsiden av områdets naturlige havn. Siden ble det bygget hus rundt festningen, og på denne måten oppstod byen, som nevnes først i skrifter på 1066-tallet av kong Petar Krešimir IV av Kroatia. 

Byens største severdighet er dens katedral, Katedrala sv. Jakova, som er en katolsk kirke i Kroatia. Dette er bare et av flere eksempler på arkitektur fra renessansen i landet. Siden 2000 har kirken vært på UNECOs liste som unik verdensarv. Videre byr byen på hele fire festninger, blant annet Tvrdava Sv. Mihovil, Tvrdava Sv. Ivan, Tvrdava Šubicevac og Tvrdava Sv. Nikole. Sistnevnte ligger på øya Ljuljevac ved innseilingen til Šibenik.

18 kilomter nord for byen ligger den berømte Krka nasjonalpark, som du kan lese mer om under. 

Krka nasjonalpark

Krka nasjonalpark. eller Nacionalni park Krka på kroatisk, er en av Kroatias i alt syv nasjonalparker og er oppkalt etter fossen Krka, som den omgir. 

Parken som opprinnelig ble grunnalgt for å beskytte Krkafossens økosystem, har en usedvanlig rik flora og fauna. For eksempel har parken 860 forskjellige plantearter, 220 fuglearter, 18 arter av flaggermus og 18 fiskearter, hvor ti av de er endemiske. 

Parken byr også på tre vannfall og den lille, gåtefulle øya Visovac, som blant annet huser et franciskanerkloster fra 1445. 

Paklenica nasjonalpark 

Paklenica nasjonalpark er Nord-Dalmatias andre nasjonalpark. Den ligger ved skråningene av Velebitfjellene i sør. 

Parken har to spektakulære gap, Mala ("lille") og Velika ("store"). Men det er kun i Velika Paklenica som det alltid flyter vann. Det største av gapene (Velika) er 14 kilomter lang og 500-800 meter bred. Mens det minste (Mala) er 12 kilometer lang og 400-500 meter bred. 

Det er over 1000 plantearter i parken, hvor 79 av de er endemiske. 230 fuglearter, som blant annet de truede dyreartene kongeørnen, duehauken og vandrefalken. De har også 40 arter av padder og krypdyr, samt 53 arter av pattedyr. 

Les mer

Reisemål i Nord-Dalmatia

Brac

Brac er som resten av Dalmatia kjent for sine inviterende strender med krystallklart, barnevenlig vann. Denne lille, vakre kroatiske øya byr på masse aktivitetsmuligheter, koselige byer og spennende severdigheter.

Reiser til Brac

Primosten

Primosten er kjent for sin maleriske beliggenhet på en liten rund halvøy ved Adriaterhavet som gjør den til en av de vakreste kystbyene i Dalmatia. Men byen byr også på en av de vakreste strendene i Kroatia og en rik vinkultur.

Reiser til Primosten

Split

UNESCO-byen Split er Kroatias neststørste by og byr på litt av hvert: strand, kultur, historie, appetitvekkende mat, shopping, og ikke minst liv og leven. Split har alt til alle.

Reiser til Split

Informasjon og fakta 

Jeg har samlet opp noe fakta og informasjon om Nord-Dalmatia, som f.eks områdets geografi, historie og klima. Forhåpentligvis kan dette inspirere til din ferie på det populære kroatsiske feriemålet. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen din vil jeg anbefale deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi

Nord-Dalmatia strekker seg fra Kvarner-rivieraen og ned til byen Split, som er Kroatias største kystby. 

Området inkluderer byer som Zadar, Sibenik, og Nin; øyer som Silba, Olib og Dugi otok; og nasjonalparker som Krka nationalpark og Paklenica nasjonalpark. 

Klima og vær

Klimaet i de nordlige delen av Dalmatia avhenger av hvor i området du befinner deg. Som alle andre steder er klimaet ved kystområdene annerledes enn klimaet i de indre delene av landet. Generelt sett er området kjent for et klima med varme, tørre sommerdager og milde, men regnfulle vintre. 

Den varmeste måneden i året er juli måned, med en gjennomsnittstempereatur på 26 grader. Like bak kommer august med 25 grader og juni med 22 grader. Januar er den kaldeste måneden i året med en temperatur på 4 grader, etterfulgt av desember og februar som begge ligger på 6 grader. Mars har en temperatur på 9 grader. 

Er du sulten på sol bør du sette målet på juli med 10 solskinnstimer i gjennomsnittet. Eller juni og august, som begge har 9 solskinnstimer i gjennomsnittet, mens desember og januar bare har 3. 

Mest nedbør er det å beregne i januar, mars og desember. I hver av månedene vil det i gjennomsnittet regne i 13 dager. Juli har rundt 7 regnbørsdager, og er den tørreste måneden i året. August har rundt 8 regnværsdager og september har 9. 

Historie

Dalmatia er et av de stedene i Kroatia som har vært mest påvirket av andre folkeslag og kulturer rundt Middelhavet. På skift har disse kulturene og folkeslagene kolonisert og bebodd det området som vi i dag kaller Dalmatia. Den greske og den romerske koloniseringen var av de mest betydningsfulle i området da de erobret byen fra de lokale illyrene.

Det var romerne som ga Dalmatia sitt navn, sannsynligvis inspirert av det illyriske ordet "delmat", som betyr en stolt, modig mann. Med sine baser i byer som Jaderas (Zadar) og Salona (Solin, nære Split) utviklet romerne en sofistikert bykultur som overlevde Romerrikets fall i 476 og ble raskt gjenopptatt av den bysantinske provinsen Dalmatia. 

Men så invaderte avarerne (et tyrkisk folk av ural-atlatisk opprinnelse) Salona, som de i året 614 la til grunne, som nevnt hadde vært en av romernes base. De romersk-illyriske borgerne flyktet for så å danne byen Split, som senere skulle vise seg å bli Dalmatias største kystby. Bysantinerne beholdt kontrollen over kystlinjen, mens de i stigende grad overlot innlandet til Kroatia som var i hælene på avarerne. 

Rundt det ellevte århundre var Dalmatia blitt en del av det ungarsk-kroatiske kongerike, og et stigende antall kroatere flyttet inn i Dalmatias byer. i 1409 solgte den ungarsk-kroatiske kongen, Ladislaus av Napoli, Dalmatia til Venedig. Han åpnet dermed opp Dalmatia for innflyttelse fra den spirende italienske renessansekulturen. 

Den urbane eliten i det femte århundre Dalmatia så derimot på seg selv som kroatere, og var ivrige etter å utvikle det lokale slaviske språket som et redskap til å fremme deres egne patriotiske forhåpninger. 

I 1797 brøt den venetianske republikken sammen og ble etterfulgt av et kort østerriksk herredømme, inntill Napoleon i 1808 innesluttet Dalmatia i sine illyriske provinser. 

I 1815 ble Dalmatia inkorporert i det habsburgske rike og italiensk ble det offisielle språket. Etter det habsburgske rikes fall i 1918 ble Dalmatia krevd av både italienere og det nye kongeriket bestående av serbere, kroatere og slovenere (etterfulgt av Jugoslavia). Jugoslavia mottok mesteparten, men fryktet at alle de italienske kravene ville forverre forholdet mellom de to etniske samfunnene. Spesielt etter at italienerne besatt Dalmatia under deler av 2. Verdenskrig (1941-1943). Men ved krigens ende var de fleste italienerne flyktet tilbake til Italia. 

Sosialismen i 1945 førte til store utvandringer til Amerika og Australasia. Etter 2. Verdenskrig ble den tradisjonelle dyrkingen av oliven og fiskerøkonomien nokså avløst av tung industri, noe som førte til en delvis avfolkning av landdistriktene. Ankomsten av utenlandske turister på pakkereiser på 1960-tallet gjorde kystområdene til populære ferieområder og skapte en hel ny industri. 

Etter oppløsningen av republikken Jugoslavia i 1992 led Dalmatia like mye som andre områder i Kroatia etter krigens etterskjelv. Men det tok ikke mange årene før freden senket seg i landet og brakte turistene tilbake til de populære områdene, spesielt ved kysten. Motorveien som ble lagt opp mellom Zagreb og Split i 2004 plasserer dessuten kysten innenfor kjøreavstand fra sentral-europa og fremmer på den måten områdets posisjon som populær feriedestinasjon for mange europeere. 

Populært i Nord-Dalmatia

Kroatia, Nord-Dalmatia, Gradac
  • Nærmeste flyplass: 131 km
  • Avstand til havet: ca. 10 m
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Nord-Dalmatia
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Nord-Dalmatia
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér