Reiser til Malta

Malta , en vakker øy i Middelhavet med et særdeles gjestfritt folk – sjelden er jeg blitt å godt mottatt som her! Det er jo alltid spennende å bli kjent med et nytt land for første gang.  Hvordan er lokalbefolkningen og kulturen, hvordan er været og sist, men ikke minst – hvordan er maten? Jeg må si at jeg ble gledelig overrasket over alt på Malta.

Escapeaway er spesialister på reiser til Malta, der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie. Velkommen til Malta med Escapeaway! 

En velkomst jeg sent vil glemme

I ankomsthallen skal jeg møte Josephine, som er lokalguide på Malta, og hun spotter meg lynraskt. Blant de mange malteserne i ankomsthallen som alle har et flott, gyllent skjær, skiller jeg meg ut med mine lyse, nordlige farger. "Hjertelig velkommen, Marie. Har du hatt en behagelig reise? Vi har gledet oss sånn til å hilse på deg..." og med det førsteinntrykket er jeg klar for å innta Malta. 

Josephine har fått følge av Ronnie, som de kommende dagene skal føre oss trygt fra A til B, og det viser seg at Ronnie ikke bare er en strålende god sjåfør, men har også både en gentlemans manerer og en god porsjon humoristisk sans. Ronnie er en eldre herre, og fødsesldatoen på førerkortet viser at det ikke er lenge til han runder 70. Han har det best når han befinner seg bak rattet, så ordet "pensjonist" er fremmed for ham. Det fine er at Ronnie ikke er et enestående tilfelle når det gjelder arbeidsglede og moral her til lands – det virker som det er regelen og ikke unntaket. Malta er et lite land med en flittig befolkning. 

Elskverdighet er en del av den maltesiske mentalitet

Ut fra øyas størrelse er Malta en av verdens tettest befolkede områder med over 400 000 innbyggere, men ikke la dette skremme deg. For malteserne er svært gjestfrie – jeg spurte for eksempel en baker i byen Mdina, som hadde en flott utstilling med sukkersøte fristelser, om jeg kunne ta et bilde av ham og bakverkene hans. Til dette svarte han: "Gjerne! Men kun hvis du lover meg å ta med en kake hjem til kaffen som en hilsen fra bakeriet". Jeg aksepterte "handelen" og da jeg tittet ned i posen lå det ikke bare én, men hele tre (veldig velsmakende) kaker. 

Øst møter vest – en kulturarv av dimensjoner

Knip deg selv i armen, for det er vanskelig å tro dine egne øyne når du ser hvor mye Malta har å by på av kulturelle innslag og historisk sus både til vanns og til lands. Allerede da jeg kjører ut av flyplassområdet med Ronnie og Josephine står opplevelsene i kø. Så langt øyet ser troner utallige utsmykkede kirkekupler og festninger bygget i nærmest selvlysende kalkstein. Er dette Valletta?! Ut fra de imponerende bygningene er det ikke mye som indikerer at jeg har landet i en europeisk tidssone, for jeg føler heller jeg befinner med i en godt bevart by i Midtøsten. 

I tillegg er det maltesiske språket noe helt eget, og til tross for den korte avstanden til Sicilia kan det ikke sammenliknes med italiensk. Josephine forteller meg at den dag i dag er Malta fremdeles preget av arabernes inntog for mange hundre år siden. Jeg er imponert! Så nært, men likevel så fjernt. 

Uansett om du er interessert i kulturhistorie eller ikke, bør du unne deg å se filmen om Malta i "The Malta Experience" i Valletta. Den varer kun i 40 minutter, men jeg lover deg at den er verdt hvert sekund. I tillegg til det mauriske preget har landet også fått tydelige europeiske spor. Frem til 1974 tilhørte Malta Storbritannias koloniimperium, noe som er grunnen til at engelsk er sidestilt med maltesisk, og at man kjører på venstre side av veien. Malta (og Gozo) er en eventyrlig blanding av østens mystikk og vestens moderne levesett. 

Lillebror Gozo

Som sagt tar ikke Malta stor plass i Middelhavet, og du kan faktisk rekke rundt hele øya på ferien din uten at det blir stress, men samtidig er det så mange severdigheter og høydepunkter at du fint kan bli lenger. Vi i Escapeaway har latt oss forføre av Maltas lillebror, Gozo. En selvstendig øy som ligger et steinkast fra Maltas nordkyst, og navlestrengen mellom de to øyene er den lille fergen som frakter både lokale og utenlandske gjester frem og tilbake som en flittig, liten ping-pong-ball. Turen tar kun 15-20 minutter, og en returbillett uten bil kan kjøpes for den nette sum av 40 NOK. 

Jeg falt pladask for Gozos fruktbare landskap og lokale sjarm, da turismen ennå ikke har fått skikkelig fotfeste her. Uansett hvor du befinner deg har du havet like ved som en perfekt kontrast til øyas grønne og kalksteinsfargede landbruksjord. Jeg kan varmt anbefale Gozo til deg som vil ha en ferie i avslappende og rolige omgivelser med albuerom til familien og romantikk for paret, og svært god kvalitet for pengene. 

Da de to søskenøyene ligger så tett på hverandre, kan du fint kombinere Malta og Gozo i en og samme ferie, og under Severdigheter her på siden kan du lese mye mer om mulighetene for å skru sammen en innholdsrik reise med vekt på enten avslapning, kultur eller aktiviteter. 

>> Les mer om reiser til Gozo her

Et velsmakende middelhavskjøkken med lokal vinproduksjon

Både Gozo og Malta har tradisjon for å tilberede god, solid kost – begge øyene mestrer å lage et velsmakende bondebrød med en sprø og fin skorpe. Men det er ikke bare bakverk de mestrer! Nasjonalretten er en slags stuing med kanin som nytes med et glass lokalprodusert vin. 

Begge øyene har et mikroklima som gir optimale betingelser for dyrking av diverse internasjonale druer. Dessverre eksporteres ikke så mye av vinen til utlandet da øyboerne gjerne vil drikke den selv, noe jeg ikke kan klandre dem for. Men da har jeg i det minste enda en god grunn til å reise tilbake snart, for Malta og Gozo har så mye å by på at din første ferie her kan betegnes som en smaksprøve. 

Kultur, historie og lokal gastronomi er svært tilstede på Malta og Gozo, så her er det bare å smake på litt av det beste fra alle verdenshjørnene! 

Book en reise til Malta med Escapeaway

Med Escapeaway kan du enkelt booke en problemfri og sikker reise til Malta, med mulighet for avreise fra flyplassen på Gardermoen, i Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand. Den smarte søkemotoren støvsuger hele tiden nettet for de beste prisene på flybilletter med rutefly, og setter dem sammen med våre utvalgte hoteller på Malta. Vi samler det hele i en pakkereise med Reisegarantifondet, slik at du får det beste av begge verdener. Tilføy billeie til pakken og få den beste opplevelsen når du kommer frem. God tur!

Hilsen Marie

>> Les også om pakkereiser til Malta her
>> Se våre luksusreiser til Malta

Reisemål på Malta

  • Gjesteanmeldelser 7,8
    St. Julians
    21 hoteller
    I St. Julians er det aldri langt til nærmeste resturant, i likhet med at du har et livlig nattliv innenfor kort rekkevidde. Du kan lett bruke det meste av dagen på å slappe av på stranden, men ta også gjerne den korte turen inn til middelalderbyen ... Valletta. Les mer
  • Gjesteanmeldelser 9,4
    Valletta
    19 hoteller
    Valletta er Maltas hovedstad og verdensberømt for sin barokkarkitektur og sine velbevarte bymurer. Med tanke på sitt store utvalg av historiske attraksjoner, er byen velfortjent oppført på UNESCOs verdensarvsliste.
  • Gozo
    7 hoteller
    Gozo er Maltas lillesøster og byr på et litt roligere tempo enn hva du finner på "moderøya". På Gozo finner du også vakre sandstrender, turkisblått hav og dramatiske klipper, som du sikkert kan gjenkjenne fra Game of Thrones.
  • Gjesteanmeldelser 8,5
    Sliema
    7 hoteller
    Med sin beliggenhet like overfor Valletta er Sliema den perfekte basen å utforske hovedstadens mange kulturhistoriske severdigheter. Samtidig har Sliema, som Maltas største by, alt du kan ønske deg av restauranter, fortauskaféer og klippebading ... når du trenger en dukkert. Les mer
  • Gjesteanmeldelser 8,0
    Mellieha
    6 hoteller
    Mellieha Bay er en av de mest populære destinasjonene på Malta og det er ikke helt uten grunn. Her finner du en av de vakreste sandstrendene, krystallklart vann og resturanter og barer (nesten) ad libitum! Især er Mellieha Bay verdsatt av et ... yngre, sofistikert publikum. Les mer
  • Gjesteanmeldelser 7,6
    Qawra
    4 hoteller
    Feriebyen Qawra ligger på den nordøstlige delen av Malta. Det er ingen sandstrender her, men til gjengjeld er det populært å sole seg på en av de mange fine, flate klippene og svømme en tur i det krystallklare vannet. Qawra er spesielt populært ... for dem som vil snorkle og dykke! Les mer

Populære hoteller på Malta

Malta, Naxxar
9,7
Fantastisk
241 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 5.1 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Malta, St. Pauls Bay
8,7
Meget bra
3284 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 150 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Malta, St. Julians
9,3
Fantastisk
2157 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Nærmeste strand: ca. 750 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Mat og drikke

Malta har en spennende og eklektisk gastronomi som er påvirket av landets beliggenhet i Middelhavet og den mangfoldige kulturelle påvirkningen som øyene er blitt utsatt for opp gjennom historien fra andre folkeslag, som fønikere, grekere, romere, sicilianere, maurere, (spanske) habsburgere, normannere, franskmenn og briter. 

Forbindeser til Den nye verden

Gjennom øyas forbindelser til Johanniterordenen (også kalt Malteserordenen), som fikk tildelt Malta som len i år 1500 av den tysk-romerske keiseren, ble øya også et av de første stedene som fikk smaksprøver på noen av de mange nye varene og matproduktene som strømmet ut av Den nye verden til Europa. Det sies til og med at Malta var et av de første landene i Europa som importerte sjokolade etter at det var ankommet Spania med de spanske erobrerne og oppdagelsesreisende.  

Spesialiteter og typiske retter

Nedenfor har jeg valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og typiske rettene som du kan smake på når du er på ferie på Malta. God appetitt og god tur! 

Bigilla

Bigilla er en enkel og tradisjonell maltesisk rett som spises som forrett eller snacks. Den består av moste bønner av sorten ful ta' Girba og serveres som oftest med brød og andre forretter som pølse og salat. 

Bebbux

En annen tradisjonell maltesisk forrett er bebbux, som muligens kom til øya med franskmennene da den i sine forskjellige varianter er en tradisjonell og ikonisk del av det franske kjøkkenet. 

Retten består av snegler av arten petit gris, som har simret i rødvin, mynte og basilikum. Deretter kokes sneglene og serveres i sneglehusene. 

Imqarrun

Imqarrun er en maltesisk utgave av retten macaroni casserole, som består av makaroni, bolognese-kjøttsaus og egg. I andre versjoner av retten kan man tilføye kyllinglever, hardkokte egg, erter og bacon. 

Oppå makaronien strøs det vanligvis et lag revet ost eller besciamella (béchamel) som smelter under steking og er med på å binde pastaen. 

Timpana

Timpana er en annen populær makaronirett som opprinnelig stammer fra Hellas, men har vunnet innpass i mange middelhavskjøkken, deriblant det maltesiske.

Retten består av kokt makaroni blandet med tomatsaus som inneholder hakket eller revet oksekjøtt samt rå egg og revet ost. Noen ganger tilsettes også hardkokte egg (som i imqarrun-retten). Makaronien steker til slutt med lokk på. 

Zalzett tal-Malti

Zalzett tal-Malti er en typisk maltesisk pølse som består av svinekjøtt, havsalt, sort pepper, korianderfrø og persille. Den er kort og tykk, og kan spises grillet, stekt, kokt, dampet eller til og med rå når den er fersk. 

Det finnes også en bbq-versjon av pølsen som har samme ingredienser, men tynnere skinn og mindre salt. 

Klamar mimli

Fiskeretter er naturligvis en viktig del av det maltesiske kjøkkenet med tanke på øyas ypperlige beliggenhet midt i Middelhavet. Og blant disse fiskerettene er blekksprut en av delikatessene som nyter størst popularitet. 

En av de meste populære blekksprut-rettene er klamar mimli, som består av blekksprut fylt med ris, brødsmuler, persille, hvitløk og kapers, før den stues forsiktig i rødvin. 

Gbejna

Gbejna er en tradisjonell maltesisk ost fremstilt av saue- eller geitemelk, salt og osteløpe. Vanligvis kommer geitemelken til osten fra øya Malta, mens sauemelken kommer fra naboøya Gozo.

Osten finnes i forskjellige varianter, som frisk (friski eller tal-llma), soltørket (moxxa, bajda eller t'Ghawdex), saltet (mahsula) eller krydret (tal-bzar), og inngår ofte som et viktig element i andre maltesiske retter som suppe, pasta eller fyll på pizza. 

Zeppoli

Zeppoli er en slags smultring som vanligvis er dekket av et lag med melis, og kan være fylt med vaniljekrem, gelé, vaniljesaus eller en blanding av smør og honning. 

Den stammer formodentlig fra det italienske fastlandet (med navnet zeppole), der den fremdeles er svært populær, spesielt i det romerske og napolitanske dessertkjøkkenet, men den har med tiden også spredt seg til Sør-Italia, Sardinia og Malta. 

På Malta spises zeppoli gjerne i den katolske fasteperioden, som innledes onsdag (askeonsdag) i den syvende uken før 1. påskedag, litt i samme stil som man i protestantisk tradisjon opprinnelig spiste fastelavnsboller i dagene opp mot askeonsdag. Denne typen "faste-zeppoli" kaller vanligvis for sfinge på maltesisk. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Malta, som landets geografi, befolkning, klima og historie. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god tur! 

Geografi og befolkning

Malta ligger i den sør-sentrale delen av Middelhavet, 93 kilometer sør for Sicilia og 300 kilometer nord for Afrika, og er en øygruppe bestående hovedsakelig av kalkstein. Det er et relativt lavt land med sletter, bakker og terrasse-jordbruk. Det høyeste punktet, Ta' Zuta, er 253 m.o.h. Øyas 196 kilometer lange kystlinje byr på utallige bukter. 

Blant øygruppas mange øyer er de kun de tre største – Malta, Gozo og Comino – som er bebodde. Det bor omtrent 424 000 mennesker på disse tre øyene, som til sammen er litt mindre i areal enn Trondheim, noe som gjør Malta til et av de tettest befolkede landene i verden. 

Klima og vær

Malta har et hovedsaklig middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, men mer regnfulle vintre. Men både temperaturer og nedbørsforhold avhenger av hvor på øya du befinner deg, f.eks. om du befinner deg tett på kysten eller inne på den sentrale delen av øya. På grunn av den høye generelle middeltemperaturen for hele året på 23 grader om dagen og 16 grader om natten (en av de høyeste i Europa), har Maltas klima flere ganger blitt kåret til verdens beste klima, f.eks. av magasinet International Living. 

Den varmeste måneden i året på Malta er august med 27,7 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juli med 27,2 grader, mens den kaldeste måneden er februar med 13 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av januar med 13,2 grader i gjennomsnitt. 

Historie

Malta har vært bebodd siden folk fra Sicilia kom til øya 5200 år før vår tidsregning. Disse første malteserne bodde antakelig i huler og levde av fisking, landbruk og jakt (sistnevnte i mindre grad). Fra rundt år 3600 før vår tidsregning – i den såkalte tempelperioden – oppsto de berømte tempelkompleksene på øya, som i dag er noen av de eldste frittstående templene i verden, blant annet Ggantija-templene på øya Gozo, som stammer fra yngre steinalder (3600-3200 før vår tidsregning) og som er erklært verdensarv av UNESCO. 

Siden har Maltas øygruppe – med deres strategiske plassering – vært bebodd av en lang rekke folkeslag. I det åttende århundret før vår tidsregning ble øya invadert av fønikere og kom under Karthagos herredømme. Ca. 218 f.Kr. ble øya overtatt av romerne i begynnelsen av den andre punerkrigen. På 400-tallet ble øya muligens erobret av folkeslag fra våre egne nordiske breddegrader i skikkelse av østgotere og vandaler, men det finnes det ingen arkeologiske vitnesbyrd om. Og fra 533 var øya en del av bysantinerriket, før den havnet under maurisk herredømme i 870. 

Mellom 1194 og 1530 kom øya under kongeriket Sicilias herredømme. I 1530 overdro den tysk-romerske keiser Karl 5. øyas styre til den berømte Malteserordenen, som fikk i oppgave å forsvare riket mot fiender fra sør og til gjengjeld mottok de øya som len. Mellom 1798 og 1800 var øya under fransk herredømme, før den kom under britisk styre fra 1800 til 1964, før øya endelig fikk sin egen stat med sin egen grunnlov og status som uavhengig konstitusjonelt monarki med den engelske dronningen som overhode. I 1974 avløste republikken Malta det konstitusjonelle monarkiet, og Maltas president ble statens overhode. 

Hva sier gjestene på Malta?

8,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 177 anmeldelser