Reiser til Lisboa

Hos Hideaways har vi et helt spesielt forhold til den lille surfenasjonen Portugal, som ligger i Europas vestlige hjørne. Den sjarmerende hovedstaden Lisboa er en sann perle som byr på et vell av spennende opplevelser så sant i historie som i kunst og kultur. Du kan allerede glede deg til en trivelig middag akkompagnert av fascinerende Fado-sang, som er karakteristisk i de portugisiske trakter. Fordyp deg i våre håndplukkede city-hideaways, som alle ligger i hjertet av den gamle hovedstaden. Velkommen til Lisboa med Hideaways reiser. Vi er spesialister på storbyferie, hvor du bor på håndplukkede hoteller. 

Før vi kommer i gang vil jeg be om lov til å presentere et lite utdrag fra forfatteren Pascal Merciers bestselgerbok – «Nattog i Lisboa». 

“We leave something of ourselves behind when we leave a place; we stay there, even though we go away. And there are things in us that we can find again only by going back there.”

Slik som for Mercier, har det stått Lisboa på min billett utallige ganger. Fortsatt vokser min lidenskap for storbyen mer og mer hver gang jeg har besøkt. Det er flere årsaker, og et flertall av andre besøkende deler min begeistring. 

Nå skal du få et par appetittvekkere som vil forklare hvorfor Lisboa burde være din neste storbyferie!  

Maten

Uansett hvor lang tid du ønsker å tilbringe på din storbyferie er det ikke til å komme utenom at maten er en vesentlig del av opplevelsen. Her lever Lisboa opp til forventningene, da du i de mange bydelene kan forvente velsmakende opplevelser på din tallerken. Her finnes alt fra «cervejaria» (ofte fra et lokalt kjøkken) til Michelin-anbefalte restauranter. Hva med å prøve en av de mange fado-restaurantene, hvor middagen blir akkompagnert av den berømte musikken? Jeg har en rekke restaurantfavoritter som du kan lese mer om under hvert hotell. Som prikken over i-en er prisnivået på restauranter i Lisboa noe under det vi er vant til hjemme. Du kan faktisk nyte et godt 3-retters måltid inkludert vann og vin til omlag EUR 20,-.  

Været

Er det noe vi nordmenn setter pris på når vi er på storbyferie, så er det et stabilt og lunt vær. Lisboa ligger gode 3500 km fra Oslo, og så snart du trer ut av flyet vil du merke en betydelig temperaturforskjell. Derfor kan du reise til Lisboa året rundt, og allerede i mars-april måned og frem til og med oktober er byen god og varm. De varmeste sommermånedene kan være varmere enn 30 grader, mens termometeret i de kaldeste vintermåneder gjerne ikke viser under 12 grader celsius. I juli og august vender gjerne de lokale mot strendene ved Estoril og Cascais eller trer inn i skyggen under trærne i parker som Eduardo II, foran Marques de Pompal. 

Shopping

Som alle andre storbyer har Lisboa også et bredt utvalg av design- og merkevarebutikker. Avenida da Liberdade har en samling av mange av de mest kjente merkene som Prada, Louis Vuitton, Dolce & Gabana m.fl. I bydelene Chiado og Bairro Alto derimot finner du vitage og bohem butikker. Du finner også et stort utvalg spesialbutikker her, med alt fra karakteristiske fliser til små vinhandlere. Hvis du helst vil samle alt på et sted kan det være en god ide å ta toget til EXPO-bydelen ca. 9 km fra Lisboa sentrum. Her ligger Vasco da Gama-kjøpesenter i de futuristiske bygningene. Herfra er det kort gåavstand fra Tejo-floden, hvor du kan sitte og nyte en drink eller en kopp kaffe etter en vel overstått dag med shopping. 

Severdigheter 

Sist, men ikke minst, har Lisboa en bred palett av forskjellige attraksjoner med alt fra museer, akvarier, monumenter og bygninger, som du bør skifte bekjentskap med under storbyferien.  

Her skal du få et par hurtige tips på steder som vil krydre ditt opphold i Lisboa:
 
-    Smak på Portugals «nasjonaldrikk» på portvinsinstituttet
-    Akvariet ved EXPO er en av Europas største av sitt slag
-    Henrik Sjøfarerens-monument (Belém)
-    Det gotiske Jeronimos-klosteret er et storslått bygningsverk (Belém)
-    Torre de Belém er det gamle forsvarstårnet, som skulle beskytte byen og dens innbyggere
-    Castelo São Jorge i Alfama-kvarteret med sine panoramiske utsikter
-    Gulbenkian-museet som sies å være en av verdens beste museer med mer enn 6000 mesterverk

Andre forslag til utflukter utenfor Lisboa:

-    Sintra, den gamle sommerresidensen for de kongelige og adelen
-    Estoril og Cascais – en intim, men internasjonal stemning og masser av sandstrender
-    Sesimbra, det lille og meget sjarmerende fiskeværet med skjønne restauranter
-    Fátima – en av de mest religiøse byene i Portugal som hvert år besøkes av tusenvis av pilgrimmer

Vi ønsker deg velkommen til Lisboa!

Les mer om Lisboa

Reisemål i Portugal

Finn reisen til Portugal her

Informasjon

Her har jeg samlet noen opplysninger og fakta om Lisboa, blant annet om klima og vær, geografi og befolkning og byens historie, som alene har som mål å inspirere til ferien din i Lisboa. Hvis du vil lese mer om Lisboa, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår som inneholder mange spennende artikler om Portugal.

God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Lisboa ligger ved elven Tejo, sørvest for den iberiske halvøy. Byen er den vestligste hovedstaden i det kontinentale Europa, og den eneste som ligger langs Atlanterhavskysten.

27% av Portugals befolkning

Med omkring 547,631 indbyggere innenfor selve bysonen (som måler 84 kvadratkilometer) og omkring 3,035,000 innbyggere, når man inkluderer det omkringliggende urbane området (som måler 958 kvadratkilometer), rommer Lisboa hele 27% av Portugals befolkning.

Området rundt er ofte referert til som Grande Lisboa, og består av en rekke byer og såkalte kommuner (omtrent tilsvarende som norske kommuner), som Sacavém, Almada, Barreiro, Amadora, Queluz, Agualva-Cacém, Odivelas, Loures, Seixal og Oeiras.

Freguesias og nabolag

Lisboa er delt inn i 24 menigheter (frem til 2012 var antallet 54), som er en administrativ underavdeling av en municipio (det nærmeste vi kommer til denne betegnelsen i Norge er sannsynligvis en sogn i landet eller et administrativt distrikt i storbyene).

Byen er også delt inn i forskjellige nabolag som ikke har noen administrativ, dvs. formel, status, men med en viss historisk status. Blant de viktigste bydelene i Lisboa er Alcântara, Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém, Chiado, Estrela og Parque das Nações.

Klima

Lisboa har et mildt klima som gjør det til et opplagt reisemål hele året. Somrene blir sjelden glodhete, mens vintrene sjelden blir kalde. De store svingningene i temperaturene hindres av Golfstrømmen, som passerer nært byen i nærliggende Atlanterhavet. Lisboa har også over 3300 solstimer per år, noe som gjør mange vinterdager lyse og solrike.

Varme og kulde

Den heteste måneden er juli, med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader, mens august og september følger like etter med 23 grader i gjennomsnitt. Den kaldeste måneden er januar med et gjennomsnitt på 11 grader, tett fulgt med desember og februar med et gjennomsnitt på 12 grader.

Nedbør

Hvis du vil unngå regnbyger mens du er i Lisboa, er juli eller august ikke overraskende to gode måneder for et besøk, da det i gjennomsnitt bare faller 10 mm regn, etterfulgt av juni med et gjennomsnitt på 20 mm. De mest regnfulle månedene er februar med et gjennomsnitt på 140 mm, etterfulgt av november og desember med et gjennomsnitt på 120 mm.

Lisboas historie

Lisboa ble bebodd av pre-indo-europeiske folk i den tidlige steinalderen, hvis stein dolmens og religiøse graver fortsatt finnes spor av i Lisbons omgivelser. Siden da var disse pre-indo-europeiske folkene blandet med keltiske stammer som invaderte halvøya i det første årtusen f.Kr., og sammen dannet de forskjellige folkeslag nye keltisk-talende stammer som Cempsi-stammen.

Fønikerne

Arkeologiske bevis på fønikisk aktivitet i området har fått noen historikere og arkeologer til å tro at det var en fønikisk handelsstasjon i området rundt det nåværende São Jorge-slottet, og at fønikerne hadde en port ved munningen av Tejo-elven som de kunne seile gods på til Scillyøyene i Cornwall. Noen historikere tror også at det er fra denne tiden navnet Lisboa stammer, som det fønikiske ordet for trygg havn er Allis Ubbo.

Romerne

Den store inngangen til byen kommer fra den romerske siden. Romerne var ivrige etter å ødelegge Carthage sine eiendeler på den iberiske halvøy, og derfor, etter vellykket kamp i Øst-Hispania - Olisipio (dagens Lisboa), innlemmet i det romerske riket, nærmere bestemt i provinsen Lucitania.

Det var i denne perioden, under keiser Augustus, romerne bygget teatre og templer, en stor nekropolis og et stort forum i Olisipio. Byen blomstret generelt, økonomisk og kommersielt blant romerne, delvis på grunn av økt handel med en annen romersk provins, Storbritannia, samt vellykket bekjempelse av det utbredte sjørøveriet i området. Spesielt populære gjenstander fra Olisipio var salt, oppdrettshester, vin og en spesiell fiskesaus som ble kalt garum.

"Barbarerne"

I kjølevannet av det romerske imperiets fall ble byen invadert av forskjellige folkeslag som ble trukket til Sør-Europa fra enten øst eller nord. Det inkluderte blant annet vandaler (en germansk stamme, muligens av nordisk opprinnelse), alananerne (en indo-iransk nomadisk og rytterfolk) og sarmatsene (et iransk rytterfolk som var knyttet til alanerne) som skiftvis okkupere byen mellom 409 og 429.

Senere kom et annet germansk folkeslag, nemlig sveberne som antas å ha styrt byen til de ble oppslukt av det visigotiske rike Toledo, som kom til å omfatte hele den iberiske halvøy.

Erobringen fra disse folkslagene i byen kalles ofte "barbarer" -invasjonen av Lisboa, selv om det er svært diskutabelt om det er tilstrekkelig grunn til at nettopp disse erobringene skal være mer barbariske enn så mange andre gjennom historien (Alt i alt er "barbarer" opprinnelig et gresk ord for folk som ikke er lik ens egne).

Maurerne

I 711 ble byen tatt fra en helt annen kant, nemlig muslimske berbere og arabere (samlet kalt maurerne), som på den tiden fanget den sørlige delen av den iberiske halvøy fra deres baser i Nord-Afrika og Midtøsten. Disse nye herskerne gjenoppbygget bymuren og leverte den med nye hus i arabisk stil og moskéer.

Den arabiske og berbeiske innflytelsen kan fremdeles ses i Alfama-distriktet i Lisboa, hvis navn stammer fra arabisk, antagelig fra ordet al-hamma, som betyr varme bad eller fjærer.

Raske maktovertakelser

I det 12. århundre ble byen gjenstand for en rekke raske oppkjøp: For det første var det våre nordiske naboer, en gruppe norske pilgrimer med kong Sigurd Jorsalfar i spissen, som plyndret byen mens de var på pilgrimsreise til Jerusalem. Da ble byen igjen tatt av maurerne, som hadde makten til 1147, hvorpå den portugisiske reconquista - med Alfonso I af Portugal i spissen - erobret byen og innførte kristendommen som den herskende religion.

Sydlig sentrum

I 1189 ble byen angrepet av kalifen Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, som tok rundt 3000 fanger blant byens kvinner og barn. Men ellers ble byen bosatt som et betydelig kommersielt, politisk og kulturelt senter i den sørlige delen av den spede nasjonen, som ble dannet etter etableringen av det portugisiske rike i 1139.

Blandt annet var det i Lisboa den nye nasjon fikk sitt første universitet i det efterfølgende århundrede (i 1290).

Utgangspunktet for oppdagelsesreiser

I det femtende århundre ble byen avgangshavn og fokuspunkt for de fleste legendariske utforsknings- og erobringsturer som kongedømmet sendte til andre kontinenter, inkludert den berømte reisen til Vasco da Gama til India i 1497. I etterfølgende århundrer, spesielt det 16. århundre, ble Lisboa senter for handel med varer mellom Sør-Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. Varene inkluderte spesielt slaver, tekstiler, krydder og sukker.

Det var i denne perioden noen av Lisboas mest berømte monumenter og bygninger ble bygget, herunder Belém-tårnet og Jerónimos-klostret i Belém kvarteret (se seværdigheder). Det var også her den nå berømte arkitektoniske stilarten, den manuelinske stilen, så dagens lys.

Populært i Lisboa

Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér