Reiser til Nord-Portugal

Den nordlige delen av Portugal er den eldste delen av landet, og har vært bebodd siden forhistorisk tid, og likevel er området mye tynnere befolket enn den sørlige delen, og er derfor også mindre påvirket av turismen. 
Velkommen til nordlige Portugal med Hideaways, vi er spesialister på reiser til Nord-Portugal der du bor på håndplukkede hoteller eller feriehus på din ferie. 

Regionen strekker seg fra Coimbra opp til Moncão nær grensen til Spania, og omfatter den idylliske byen Minho, den spektakulære Douro-dalen, og Porto, som man også kan finne på UNESCOs verdensarvliste. Det er også her man kan besøke Beira Alta og Beira Braixa, selv om disse to har fått deres egen beskrivelser. 

Naturen i området er en herlig blanding av lange og forholdsvis øde strender langs kysten, en dramatisk fjellkjede og tette skoger. Portugals første naturreservat, Peneda-Gerês, og de andre flotte naturområdene, som Montesinho og Alvão, byr på et hav av naturskjønne turstier, og i de nordøstlige fjellene finner du Coa-dalen med dens forhistoriske hulemalerier, som absolutt er verdt en visitt. 

Men når alt kommer til alt er nok den nordlige delen av Portugal mest kjent for sin vinproduksjon, og er derfor et attraktivt reisemål for vinkjennere. Douro-dalen produserer førsteklasses druer, og landskapet er fylt med vinmarker og klassiske "quintas", som vingårdene kalles. Porto er hjemstedet for den berømte portvinen, og den delikate og lette vinho verde kommer fra Minho. 

Porto

Den historiske byen Porto er hovedstaden i den nordlige regionen og er Portugals neststørste by. Byen ligger der Douro-elva munner ut i Atlanterhavet og har fått en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. Byen er karakterisert med de brosteinsbelagte gatene, barokk-kirkene og de slanke middelalderhusene med rød takstein. De siste årene har byen gjennomgått en viss modernisering, og du kan nå besøke gourmet-restauranter, ultramoderne barer, kaféer og kunstmuseer før du overnatter på et av de elegante og moderne hotellene. Men byen er mest berømt for sine vingårder, så for en skikkelig Porto-opplevelse anbefaler vi å dra til Vila Nova de Gaia, som er hjemstedet for den tradisjonelle portvinen, og nyte en smaksprøve av de prisvinnende, dyprøde dråpene. 

Minho

Minho strekker seg fra den nordlige delen av Porto og helt til spanskegrensen, og er ofte omtalt som Portugals grønne hjørne på grunn av de grønne skogene og frodige dalene. Området er tynt befolket og de fleste innbyggerne er bønder som lever livet i et rolig tempo. 

Det er to store elver her, Ria Minho og Rio Lima, men de fleste kommer hit for å besøke naturreservatet Penada-Gerês, som er et område fylt med granitt, svimlende høyder og dype daler, og de dype skogene tiltrekker de få truede iberiske ulvene som er igjen og store ørner. På vestsiden er det lange strekninger med isolert kystlinje krydret med fantastiske strender som er populære blant surfere. Den lille byen Viana do Castelo, er områdets sentrale byen. 

Douro-dalen

Den fantastiske Douro-dalen er Europas eldste vinregion, og området er berømt på grunn av dets mikroklima og de gylne landskapene. Douro-elva (Ria Douro eller gullelven - kjært barn har mange navn) bukter seg gjennom landskapet fra Atlanterhavskysten til spanskegrensen, og langs elvas bredder vokser de mange vinrankene som leverer druer til regionens berømte vinproduksjon. Fra Porto kan du også ta dampskip eller tog til Douro-dalen, en tur som tar ca. 9 timer. Selv om du også kan ta turen i bil så anbefaler vi tog eller skip da du vil kunne nyte det fantastiske landskapet til det fulle. Og det er likevel en god idé å la bilen stå, for regionen er full av vingårder som tilbyr vinsmaking til sine besøkende. 

Du er alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss for mer informasjon om våre reiser, og hvis du bare ønsker et godt råd til valg av hotell. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie med Hideaways Reiser i Nord-Portugal!
Hilsen Marie

 

Les mer om Nord-Portugal

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien i Nord-Portugal. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Nord-Portugal, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om Nord-Portugal og våre andre reisemål i Portugal.

God fornøyelse og god reise!

Guimarães

Som nevnt under Informasjon anser mange historikere Guimarães for å være nasjonen Portugals vugge, fordi det var i dette området at Alfonso Henrique – i kjølvannet på det seiersrike slaget ved São Mamede d. 24 juni 1128 – utnevnte seg selv til prins og deretter konge av Portugal – og slik ble han den første kongen av Portugal i året 1139 (offisielt anerkjent av pavedømmet 4 år senere, i 1143).

Så alene på grunn av byens enestående st i den portugisiske historien og i de fleste portugiseres nasjonale, historiske og kulturelle bevissthet er Guimarães absolutt et besøk verdt, når du er å reise i Nord-Portugal.

Castelo de Giumarães

Utover sin historiske status, byr byen også på en rekke spesielle severdigheter, som er knyttet til denne tiden, slik som byens slott – Castelo de Guimarães – som ligger på en liten bakke dannet av granitt, omgitt av en liten skog i den nordlige delen av Guimarães’ byområde (i kommunen Oliveira do Castelo).

Slottet, som er blitt kåret til ett av Portugals «syv vidundere», ble bygget i det 10. århundre på ordre fra den maktfulle grevinne Mumadona Dias, som et vern mot maurerne som kom sørfra. Portugals første konge, Alfonso Henrique, ble ifølge noen historiske kilder født på slottet i året 1109 (i andre versjoner ble han født i året 1100 eller 1111 – og ikke i Guimarães, men i Viseu eller Coimbra) og slottet ble offisielt royalt slott i 1139, etter at Alfonso Henrique hadde utnevnt seg til konge av Portugal; en status slottet beholdt inntil omkring år 1200.

Slottets nåværende grunnform stammer dog fra Kong Denis av Portugals ombygninger av slottet i slutten av det trettende århundre og begynnelsen av det fjortende århundre.

Andre severdigheter i Guimarães

Blant byens andre severdigheter, kan man blant andre nevne det vel bevarte historiske torget Largo da Oliveira, som ligger i byens gamle bydel; det lille kapellet Capela de Sao Miguel do Castelo, hvor Alfonso Henrique visstnok ble døpt; museet Museu de Alberto Sampaio, som ligger i et tidligere kloster og som rommer portugisisk kunst fra det 14. århundre til det 16.; og det arkeologiske museum Museu de Martins Sarmento i Rua Paio Galvão.

Douro-elven

Douro-elven, som ble erklært for verdensarv av UNESCO, er en av Portugals aller største  severdigheter og er en uunngåelig del av en reise i den nordlige delen av landet. 
Elven har sitt utspring i den indre delen av Spania (i regionen Castilla og León) og strekker seg nesten 900 kilometer, inntil den når sitt utløp i sognet Foz do Douro (nær Porto) ved Atlanterhavet. Denne lange strekningen gjør den for øvrig til den iberiske halvøyas tredje lengste elv.

Før den når så langt som Atlanterhavet, har den passert gjennom de nord-portugisiske distriktene Bragança, Guarda, Viseu, Vila Real, Aveiro og Porto og de nord-portugisiske byene Miranda do Douro, Foz Côa, Peso da Régua, Lamego, Vila Nova de Gaia og Porto.

Vingårder og portvin

Underveis byr elven og dalene rundt også på noen av Portugals vakreste kulturlandskap, som særlig er blitt kjent for de mange terrasse-formede vingårdene på de skrå bergsidene langs elven.

Her på disse vingårdene dyrkes mange av de druene som brukes til å produsere den berømte portvinen og som i gamledager ble transportert til oppbevaring i vintønnene i Vila Nova de Gaia ved Port ved hjelp av flatbunnede båter; såkalte rabelos.

Etter 50-tallet, i takt med at det ble bygget store demninger på elven, opphørte denne tradisjonen og i dag transporteres druene i store tankbiler.

Besøk vingårder

Det kan anbefales på det sterkeste å besøke noen av de mange vingårdene i Douro-dalen. De gjemmer ofte på en lang og unik historie. Mange av dem tilbyr smaksprøver på sine produkter og forskjellige former for gårdsutsalg. Du kan også komme til å bo på noen av dem, ettersom flere av dem med tiden er omdannet til hoteller eller ferieleiligheter – også noen av dem som inngår i vårt utvalg av hideaways i Nord-Portugal.

Porto

Porto er Portugals nest største by, etter hovedstaden Lisboa – og dessuten det økonomiske, kulturelle og politiske senter i den nordlige delen av landet. Den historisk unike byen byr på en lang rekke severdigheter, som du kan lese om nedenfor:

Ribeira
Ribeira er navnet på det området i Porto som ligger område Douro-elven og som er byens opprinnelige økonomiske sentrum, da det var herfra at varer ble transportert til og fra byen. I dag er området på UNESCOs verdensarvsliste og blant Portos mest besøkte og populære severdigheter.

Sé do Porto
Portos katedral, Sé do Porto, ligger på et klippeutspring og byr på en vakker utsikt over byen og Douro-elven. Det er ikke bare en av byens eldste bygninger, men også ett av de mest betydningsfulle eksempler på romansk byggestil i Portugal.

Câmara Municipal do Porto
Portos rådhus, Câmara Municipal do Porto, ligger i gaten Avenida dos Aliados, som er en Portos mest storslåtte boulevarder, flankert av vakre neoklassiske bygg. Selve rådhuset ble bygget i 1920 og består av seks etasjer, to innvendige gårder og et 70 meter høyt tårn av marmor og granitt.

Barredo
Kvartalet Barredo, som ligger mellom Sé do Porto og Ribeira, er et virvar av små middelaldergater og bratte trapper ned mot elven som gir bydelen en helt spesiell atmosfære.

Dom Luis I
Porto er berømt for sine spektakulære og vakre broer og Dom Luis I er den mest kjente av disse. Broen som forbinder Porto by og Vila Nova de Gaia ble bygget mellom 1881 og 1886. Da ble den offisielt åpnet med en bue-lengde på 172 meter var det den lengste broen på sin tid.

Palácio da Bolsa
Portos gamle børs, som holdt til i Palácio da Bolsa ble bygget i det nittende århundre i neoklassisk stil av byens forretnings-forening, Associação Comercial. Palasset ligger på torget Infante D. Henrique, i Portos historiske sentrum.

I noen av palassets rom – Tribunal-rommet, Selskapslokalet og Det Gyldne Rom – kan man se møbler av José Marques da Silva, allegoriske malerier av José Maria Veloso Salgado og João Marques de Oliveira, skulpturer av Teixeira Lopes – og mange andre kunstverker.

Mest kjent er dog det arabiske rommet, bygget mellom 1862 og 1880 av Gonçalves e Sousa, som er innredet i den eksotiske neo-mauriske (eller orientalske) stil, som var på mote i det 19. århundre og som fremdeles brukes som mottakelsesrom for internasjonale personligheter og statsoverhoder som besøker Porto.

Baixa
Kvartalet Baixa, som ligger ovenfor børsen, blir av mange regnet som Portos nåværende sentrum. Den historiske bydelen er preget av karakteristiske jernbalkonger og fargefullt tøy, hengt ut på snorer samt mange små gamle butikker blandet med helt nye bygg, som vitner om kvartalets særegne blanding av nytt og gammelt.

Coimbra

Coimbra, som på vårt Portugal-kart markerer grensen til det nordlige Portugal, er en av Portugals eldste byer, grunnlagt av romerne og i en kort periode landets hovedstad (fra år 1139 til 1256). Byen er mest kjent for sitt universitet, Universidade de Coimbra, som med sin grunnleggelse i år 1290 utviklet Coimbra til datidens kulturelle og intellektuelle sentrum i Portugal – og som i dag nyter global berømmelse for sin status som ett av Europas eldste universiteter.

Botanisk hage og fado

Coimbra byr også på en av Portugals største botaniske hager, mange gamle kirker og lilleput-verdenen «Portugal dos Pequenitos». Og det er i Coimbra at den ene av Portugals to store stilarter innenfor den berømte Fado-musikkstilen har oppstått og praktiseres; den såkalte Coimbra-stilen.

Coimbra-fadoen er tett tilknyttet studentmiljøet omkring Coimbra universitetet og synges tradisjonelt kun av menn, iført den såkalte traje academico, ledsaget av en portugisisk eller klassisk gitar på byens gater og torg. Noen av de mest kjente fado-sangene i Portugal, som for eksempel «Fado Hilário», «Saudades de Coimbra», «Balada da Despedida», «O meu menino é d’oiro» og «Samaritana», stammer fra Coimbra.

Les mer

Vin og matkultur

Nord-Portugal har en spennende og mangfoldig gastronomi, som er påvirket av landsdelens plassering i området mellom Atlanterhavet, Douro-elven og den spanske grensen. Særlig Douro-dalen har satt sitt preg på områdets gastronomiske kultur med ett par verdensberømte viner.

Her har jeg valgt ut ett par av de kulinariske spesialitetene som du kan smake på, når du er på ferie i Nord-Portugal.

God appetitt og god reise!

Portvin

Det er neppe noen portugisisk vin som har vunnet så stor berømmelse i utlandet, som den legendariske portvinen. Portvinen – som på portugisisk kalles for Vinho do Porto («Vin fra Porto») har nesten blitt synonymt med Nord-Portugals største by, Porto, hvor noen av de største produsentene og leverandørene av vinen historisk sett har holdt til. Men mange glemmer at grunnlaget for vinen – druene – produseres et annet sted i Nord-Portugal, nemlig hovedsakelig i de mange dalene og på de mange skråningene langs Douro-elven (se mer under Severdigheter – Douro-dalen).

En søt sterkvin

Portvin er en søt sterkvin (vin med alkoholprosent over det som kan oppnås ved vanlig gjæring), som oftest serveres den som dessertvin, alternativt som aperitif eller som tilsetning i matlaging. Av andre berømte portugisiske sterkviner vil vi nevne sterkvinen fra Madeira, som tross sin vide utbredelse og popularitet som oftest ender i skyggen av sterkvinen fra Porto.

Gunstig mikroklima

Forekomsten av vindyrking i Douro-dalen kan dateres helt tilbake til romertiden, og kanskje enda lengre tilbake, og det gjør Douro-dalen til ett av de områdene i Portugal som har vært dyrket lengst med henblikk på vinproduksjon. Alt det akkurat er dette området som har fått en så sentral betydning for de portugisiske vindyrkerne, henger sammen med det unike klimaet i området. Dalene omkring Douro-elven har et mikroklima som er optimalt for dyrking av oliven, mandler og særlig druer; nettopp de druene som brukes til produksjonen av portvinen.

Det er særlig regionen omkring Pinhão og São João da Pesqueira som regnes for å være sentrum for dyrking av druene til produksjon av portvin. Det er også i dette området man finner en stor del av de maleriske quintas; gamle vingårder som klamrer seg til de nesten loddrette skrentene ned mot Douro-elven.

100 forskjellige druetyper

I gamle dager ble druene (det brukes mer enn 100 typer av druer til portvinsproduksjon, men kun fem av dem er alminnelig utbredt) transportert til oppbevaring i vintønner i Vila Nova de Gaia ved Porto ved hjelp av flatbunnede båter; såkalte rabelos. Etter 50-tallet, i takt med at det ble bygget store demninger på elven, opphørte denne tradisjonen og i dag transporteres druene i store tankbiler til produksjonsstedene i Vila Nova de Gaia.

Vinho Verde

En annen verdensberømt vin fra Nord-Portugal er vinen Vinho Verde, som ordrett oversatt betyr «grønn vin» på portugisisk. Navnet på vinen skyldes at druene som brukes til vinen er små og grønne, hvilket vil si at det er en ung vin, i motsetning til en moden vin. I visse tilfeller vokser druene derfor under en form for tak for å forhindre at de blir utsatt for direkte sollys. I andre tilfeller vokser druene høyt oppe over jorden, opp langs gjerder, trær og etterhvert også telefonstolper. Så de små lokale vinbøndene som dyrker til Vinho Verde (og dem er det anslått at det er mer enn 30 000 av) kan dyrke andre viktige avlinger mellom vinstokkene.

Også som rosé- og rødvin

På tross av navnet, og de grønne druene, kan selve vinen Vinho Verde være både hvit og rød. Den eksisterer til og med som rosévin, selv om rosévinen er den minst utbredte av kjente formen for Vinho Verde. Den manglende kjennskapen til rosévinsvarianten – og i litt mindre grad rødvinsvarianten – skyldes ikke minst at det kun er hvitvinsvarianten som eksporteres til utlandet. Så du oppfordres hermed til å ikke gå lipp av muligheten for å smake på disse to mindre kjente variantene av Vinho Verde, når du er på reise i 
Nord-Portugal.

Stammer fra Minho-provinsen

Vinho Verde produseres i DOC-regionen med samme navn i den historiske Minho-provinsen i den nordvestlige delen av Portugal; den samme delen av Portugal som mange betrakter som nasjonen Portugals vugge (se mer under Nord-Portugal – Informasjon). I denne delen av landet er klimaet kjølig og det gjør druene fattige på sukker og rike på syre, noe som skaper ideelle betingelser for den unge og lett syrlige vinen, som dog etterhvert tilsettes sukker for å mildne syren.

Caldo Verde

Den populære suppen Caldo Verde, som betyr «Grønn Buljong» på portugisisk, stammer akkurat som Vinho Verde fra Minho-provinsen i det nordvestlige hjørnet av Portugal. Selv om dens popularitet har gjort den utbredt i hele Portugal og også til portugisiske emigrantmiljøer i utlandet.

Supper består tradisjonelt av poteter, grønnkål, olivenolje og salt. I tillegg inngår det ofte hvitløk eller løk i suppen, samt også forskjellige former for kjøtt, for eksempel skinke eller den populære chorizopølsen. Suppen spises ofte med det typiske portugisiske maisbrødet, kalt broa, som dyppes i suppen.

Fast innslag til fester

Caldo Verde spise normalt som en forrett til et middagsmåltid, eller som varmt kveldsmåltid. Samtidig er suppen en populær del av menyen når det holdes fest i den nordlige delen av Portugal, enten det dreier seg om fødselsdager, bryllup eller lokale høytidsfester som f.eks. Festa de São João do Porto, som er en hyllest til Johannes Døperen.
 

Les mer

Reisemål i Nord-Portugal

Porto

"Porto - livsgledens by", lokker med et vakkert gammelt bysenter, gode vinbarer og gyldne tak. Her skal du spise lange middager på praktfulle fiskerestauranter, slentre gjennom de søvnige gatene og ta en aperitiff i solnedgangens fine lys.

Reiser til Porto

Information og fakta

Jeg har samlet litt informasjon og fakta om Nord-Portugal, blant annet klima og vær, geografisk avgrensning og landsdelens historie. Formålet er å gi inspirasjon til din ferie i Nord-Portugal (vi tar forbehold om eventuelle faktafeil). Hvis du har lyst til å lese mer om Nord-Portugal, anbefaler jeg at du besøker vår blogg, som inneholder mange spennende artikler om hele Portugal.

God fornøyelse og god reise!

Geografisk avgrensning

Historisk sett har Nord-Portugal blitt betegnet som den delen av landet som ligger nord for Douro-elven, og som en gang svarte til de eldgamle regionene Minho og Trás-os-Montes.

Hvis man ser på den nåværende administrative inndelingen som benyttes av EUs statiske organisasjon Eurostat, og som ofte benyttes av den portugisiske statsadministrasjonen (da det er den inndelingen som danner grunnlag for tildeling av midler fra EUs berømte strukturfond), så består Nord-Portugal av underregionene Alto Trás-os-Montes, Ave, Cávado, Douro, Entre Douro e Vouga, Grande Porto, Minho-Lima og Tâmega.

I vår subjektive inndeling av Portugal, som i dette tilfellet bygger mer på våre reiseerfaringer i landet  (enn på de offisielle administrative avgrensningene), har vi dog valgt å skjære grense til Nord-Portugal ved den gamle universitetsbyen Coimbra, selv om den ligger sør for Douro-elven og offisielt sett tilhører den sentrale delen av Portugal.

Klima og vær

Det nordlige Portugal er et område med mange fjell og platåer, noe som har stor innflytelse på landsdelens klima. Fjellene danner en barriere for de atlantiske vindene som dermed sender kald luft og regn til nordsiden av fjellene. Generelt gir den høyere og nordlige beliggenheten kjøligere temperaturer og mer nedbør enn i Midt- og Sør-Portugal, men klimaet varierer mye, alt etter som om du befinner deg ved kysten, eller inne i de mer fjellrike delene av landet.

Ved kyst-områdene i Nord-Portugal er det dermed varmere om sommeren og mildere om vinteren enn i den indre delen av landet når den spanske grensen, men allikevel med langt mer nedbør enn i den sørlige og sentrale delen av landet, noe som er med på å gi en overflod av grønne områder.

Temperaturer

De varmeste månedene i Nord-Portugals største by, Porto, er juli med gjennomsnittlig 20 grader, tett etterfulgt av august og september med gjennomsnittlig 19 grader og juni måned med gjennomsnittlig 18 grader.

De kaldeste månedene er januar med gjennomsnittlig 10 grader, etterfulgt av februar med gjennomsnittlig 11 grader og desember med 12 grader i gjennomsnitt.

Nedbør

Det er mest nedbør i Porto i desember måned med gjennomsnittlig 180 mm, etterfulgt av oktober og februar med 160 mm i gjennomsnitt og november med 150 mm i gjennomsnitt.
Månedene med minst nedbør er juli og august med kun 20 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av juni med gjennomsnittlig 40 mm og september med 60 mm i gjennomsnitt.

Sol

De mest solrike månedene i Porto er juni, juli og august med gjennomsnittlig 11 solskinnstimer daglig, mens mai gjennomsnittlig har 9 solskinnstimer om dagen og april 8 timer.
Månedene med færreste solskinnstimer er januar, februar og desember. Alle disse har kun 2 solskinnstimer om dagen i gjennomsnitt, tett etterfulgt av november med gjennomsnittlig 3 solskinnstimer hver dag.

Historie

Castro-kulturen og den romerske provinsen Gallaecia

I forhistorisk tid har Nord-Portugal vært preget av flere forskjellige kulturer, og da ikke minst den berømte Castro-kulturen, som er en gammel arkeologisk betegnelse for den keltiske jernalderkulturen som dominerte den nordvestlige delen av den Iberiske halvøya fra slutten av bronsealderen inntil det 1. århundret f.Kr., hvor den romerske provinsen Gallaecia ble etablert. Den romerske provinsen ble Castro-kulturens skjebne og i det fjerde århundre e.Kr. var den helt forsvunnet.

Castro-kulturen var blant annet karakterisert av en spesiell slags type festninger som ble bygget på en bakke med volder rundt, og som var kjent under navnet Castros (fra latin, «castrum», som betyr «slott») eller Citânias, samt fraværet av en synlig plass for begrevelser.

Svebere, hasdingi-vandaler, alanere og vestgotere

Etter år 410 e.Kr. ble deler av Nord-Portugal erobret av det germanske folket sveberne og Hasdingi-vandalene som hadde krysset Rhinen i 406 e.Kr. sammen med det indo-iranske nomade- og rytterfolket alanerne og dermed invadert det romerske imperium. Sveberne og Hasdingi-vandalene delte den romerske provinsen Gallaecia mellom seg. Sveberne fikk den vestlige delen av provinsen, som ligger ved Atlanterhavskysten, mellom byene Porto (i dag Nord-Portugals største by), mens de senere også trengte inn i Minho-dalen. De besatte trolig også noe av den nordlige delen av provinsen Lusitania, som i dag ville tilsvare den sørlige delen av Nord-Portugal.

Hasdingi-vandalene fikk den øvrige delen av Gallaecia, men mistet senere, i 419 e.Kr. hele sitt territorium til sveberne, etter at den svebiske kong Hermeric hadde inngått en allianse med romerne om å fordrive  Hasdingi-vandalene fra Gallaecia. Hasdingi-vandalene flyktet, med sin Kong Gunderic i spissen – til provinsen Hispania Baetica som ligger i den sørlige delen av Spania (det som i dag noenlunde svarer til den sydspanske regionen Andalucia).

Alanerne fikk provinsene Lusitania og Hispania Carthaginensis. Førstnevnte grenset opp til det vi i dag ville kalle Nord-Portugal, idet Lusitania strakte seg hele veien fra Algarvekysten i sør til Douro-elven i nord. Nøyaktig hvor mye av den nordlige delen av Lusitania alanerne besatte, og hvor mye sveberne besatte av det samme området er omdiskutert i dag.

Svebernes kongedømme i den nordlige delen av den iberiske halvøya varte helt til 585. Da utnyttet et annet nordgermansk folk, vestgoterne, seg av borgerkrigen som fulgte i kjølvannet etter den svebiske kong Miros død i 583 e.Kr. og innlemmet svebernes kongedømme i det vestgotiske kongedømmet. Det vestgotiske kongedømmet dekket til slutt nesten hele den iberiske halvøy (med unntak av den bysantinske provinsen Spaniae fra år 552 til 624).

Maurerne

I 711 trenger en gruppe av (primært) berbere og (sekundært) arabere (den historiske sammensetningen kalles i dag for maurere) fra Nord-Afrika inn i den sørlige delen av Spania (våre dagers Andalucia) og startet en besettelse som med tiden inkluderte det meste av den iberiske halvøya. Dog ble de gjentatte ganger beseiret i sine forsøk på å erobre Asturias i den nordvestlige delen av halvøya og fikk aldri fotfeste i den nordlige delen av våre dagers Katalonia, samt Baskerland.
Omkring 718 e.Kr. hadde Maurerne også erobret store deler av Nord-Portugal, men de fikk aldri for alvor fotfeste lengre nord enn våre dagers Porto, som markerer grensen til kongedømmet Asturia.

Reconquista’en

Maurerne forble på den iberiske halvøya i mer enn 700 år, men deres erobrede territorium ble raskt innskrenket som følge av motstand fra de kristne kongedømmer i den nordlige delen av halvøya – det som senere er blitt kalt reconquista’en.

Allerede i 868 ble Porto inntatt av kristne tropper, anført av den galisiske greven Vismara Peres, som var utsendt av Asturias konge, Alfono III for å gjenerobre området mellom Minho-elven og Douro-elven fra maurerne. Blant de gjenerobrede områdene var byen Portus Gales (senere Porto og Gaia), som senere dannet sammensetningen til navnet på nasjonen Portugal.

Vimara Peres ble senere den første leder av den royale provinsen/grevskapet Condado Portucalense, som av mange historikere i dag anses for å være den første byggestenen til den portugisiske nasjonen, selv om nasjonen Portugal først offisielt ble grunnlagt i det 12. århundre.

Tre år senere, i 871, erobret de asturiske grever også byen Coimbra og grunnla deretter grevskapet/den royale provinsen Condado de Coimbra. Byen og området ble dog gjenstand for mauriske plyndringer og gjenerobringer helt frem til 1064. Da ble byen permanent sikret på kristne hender av tropper utsendt av kong Ferdinand I av Castilla og León.

Uavhengighet og en nasjons fødsel

På slutten av det 11. århundre slo den burgundiske greven Henrique de to grevskapene Condado Portucalense og Condado de Coimbra sammen, og erklærte deretter uavhengighet fra kongedømmene Léon og Kastillien som var i gang med en intern krig.

Uavhengigheten kom dog først med Henriques sønn, Alfonso Henrique, som etter å ha trukket seg seiersrikt ut av det berømte slaget ved São Mamede, i nærheten av den nordportugisiske byen Guimarães, utnevnte seg selv til prinsen av Portugal. I 1139 utnevnte han seg også til den første kongen av Portugal, en tittel som formelt ble anerkjent av en representant for pavedømmet 4 år senere, dvs. i 1143.

Dermed var Portugal for første gang i historien anerkjent som en selvstendig nasjon, og dermed er området omkring Guimarães i Nord-Portugal i dag av mange portugisere og historikere oppfattet som den portugisiske nasjonens vugge.

Populært i Nord-Portugal

Portugal, Nord-Portugal
  • Nærmeste flyplass: 127 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Nord-Portugal, Porto
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Nord-Portugal, Porto
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér