Reiser til Andalucía

Andalucía oser av "gamle Spania" og har noen av landets mest betydningsfulle byer, som Sevilla, Granada og Córdoba. Her er alt fra ørken til snødekte tinder og noen av Spanias beste strender – og rikelig med tapas og flamenco.

Velkommen til Andalucía med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Andalucía, som er den største regionen i Spania. Når du reiser med oss, bor du på håndplukkede hoteller og feriehus.

1-2-3... Når du kommer til 1 million, så er du i ferd med å komme i mål.  Andalucía har så mange oliventrær at du kan bruke et helt liv på å telle dem. Det sies at dronning Kleopatra yndet å bade i  melk for å holde seg ung og vakker. Kanskje Isabella, Spanias første dronning, har hatt samme tilbøyelighet – ikke å bade i melk, men i olivenolje? Med så mange lunder fulle av de karakteristisk formede trærne på de duvende bakkene, er det olivenolje nok til mer enn ett olympisk svømmebasseng. 

Som en skarp kontrast til den gule jorden og de olivengrønne fargene, er Andalucía også fullt av vårgrønne, kritthvite og asurblå farger. Dype daler med store gressarealer matcher de hvite fjellandsbyene, Pueblos Blancos, perfekt sammen med Middelhavets skjær i horisonten.

Sommertemperaturer, men snø på fjelltoppen

Riktignok kan temperaturene i Andalucía og Costa del Sol snike seg opp over 35°C i de varmeste sommermånedene, men det er hjelp å få! Sierra Nevada er navnet. Dette fjellområdet er det største i sitt slag på den iberiske halvøya, og den høyeste toppen strekker seg mer enn 3300 m opp mot himmelen. Og jo lengre opp du kommer, desto kjøligere blir luften. På avstand minner fjelltoppene om en pakke Toblerone trukket med hvit melkesjokolade. Her oppe ligger evighetssnøen, fascinerende å se når du står nede i lune temperaturer og  skuer opp på snødekte topper. 

Lokal gastronomi, som det er verdt å reise etter

Michelin kaster ikke om seg med sine gylne stjerner, og det gjør ikke Ecapeaway heller. Men i Andalucía finnes så mange små lokale gjemmesteder med spansk mat som krydrer oppholdet og skjemmer bort smaksløkene dine. Jeg fikk selv en aha-opplevelse på min forrige reise rundt i omlandet. Det var etter besøket i Posada Morisca, hvor Javier anbefalte et helt spesielt sted i Tejada-fjellene. 

UNESCO har vært en flittig gjest

Spania har gjort seg bemerket på UNESCOs verdensarvsliste ikke mindre enn 44 ganger. Av disse utmerkelsene ligger seks stykker i Andalucía. Du bør absolutt  vurdere å besøke minst én av attraksjonene, for det kan bli en opplevelse for livet. Andalucía og Generalife-hagen i Granada, Mezquitaen i Cordoba, hulemaleriene i Almeria – bare for å nevne noe. 

Aktiv eller avslappet?

Når jeg besøker Andalucía og Costa del Sol, sørger jeg alltid for å pakke med løpetøyet i bagasjen. Det finnes ikke en bedre start på dagen enn å stå opp sammen med den fremdeles lavthengende solen, snuse inn den friske morgenluften og nyte stillheten.

Alternativt er regionen et opplagt valg for sykkelturer, fotturer, eller hva med en tur på hesteryggen? Særlig omlandet mot Sierra Nevada byr på enestående muligheter for aktive utfoldelser. Men naturligvis er det en aktivitet som lokker frem smilet på store som små – på med svømmetøyet og hopp i bassenget, eller la din indre badeløve prøve ut de kilometerlange sandstrendene langs Middelhavet.

Riktig god ferie i Andalucía!

Hilsen Marie

Bestill reisen din online eller få et tilbud

Hos Escapeaway finner du reiser til Andalucía med unike feriehus og hoteller. Bestill pakkereisen din online, med prisgaranti, inkl. hotell, fly og leiebil eller transport. Ønsker du selv å arrangere reisen til Spania, kan du naturligvis bestille hotelloppholdet gjennom Escapeaway.
Vil du oppleve mer av Andalucía gir vi gjerne et tilbud på en rundreise, skreddersydd etter dine ønsker, hvor du bor på flere hoteller på reisen din.

Reisemål i Andalucia

  • Gjesteanmeldelser 9,6
    Marbella
    26 hoteller
    Marbella er hovedstaden på Costa del Sol og er lekeplass for de rike og berømte. Enten du rusler rundt i gamlebyen eller nede ved den store strandpromenaden, føler du umiddelbart den avslappede ferieatmosfæren.
  • Gjesteanmeldelser 9,3
    Malaga
    22 hoteller
    Eldgammel historie og den moderne verdens mange gleder kombineres elegant i Malaga, som er en av Europas eldste byer. Dette er hovedbyen på Costa del Sol og byr på et valg av muligheter til å fylle, ikke bare en, men mange gode ferier.
  • Gjesteanmeldelser 9,5
    Sevilla
    21 hoteller
    Hovedstaden i Andalusia-regionen, Sevilla, er et valg av kulturelle, historiske og gastronomiske opplevelser. Langs Guadalquivir-elven oppleves en av de mest spanske av spanske byer. Her er autentisk, spansk lidenskap og atmosfæren i flamencos hjemby.
  • Gjesteanmeldelser 8,9
    Torremolinos
    17 hoteller
    Torremolinos er en av de klassiske feriebyene på Costa del Sol som har klart å følge med i utviklingen og opprettholde sin status som ett av de mest attraktive reisemålene på Solkysten. Dette skyldes ikke minst den lange, brede sandstranden, ... men også en variert utvalg av resturanter. Les mer
  • Gjesteanmeldelser 8,4
    Benalmadena
    15 hoteller
  • Gjesteanmeldelser 8,6
    Fuengirola
    12 hoteller
    Det er jo egentlig lenge siden at Fuengirola bare var en søvnig fiskerby på Spanias nå berømte solkyst Costa del Sol. Utover de kilometerlange, gyldne strendene finner du i dag alt du kan ønske deg på en avslappende ferie ved Middelhavet.

Populære hoteller i Andalucia

Spania, Sør-Spania, Andalucia, Torremolinos
9,2
Fantastisk
2056 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Nærmeste strand: ca. 450 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Sør-Spania, Andalucia, Fuengirola
9,0
Fantastisk
3750 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 28 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Sør-Spania, Andalucia, Fuengirola
9,1
Fantastisk
1355 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien i Andalucía. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Andalucía, anbefaler jeg deg å lese vår reiseblogg hvor du kan finne spennende artikler om Andalucía og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Alhambra

Den mauriske kongefestningen og palatinbyen Alhambra i den andalusiske byen Granada er Spanias største severdighet og er naturligvis på UNESCOs verdensarvliste. Med sin unike mauriske arkitektur og historie og sin vakre beliggenhet med utsikt over Sierra Nevada-fjellkjeden og noen av Granadas gamle bydeler, bør det være et uunngåelig innslag på enhver reise til Andalusia.

De første sporene fra Alhambra dateres tilbake til 889, hvor en gruppe arabere som hadde bosatt seg i Andalucía etter den berber/arabiske (i dag ofte kalt mauriske) invasjonen av området i 711 søkte tilflukt i en liten, rød festning i Granada for å unnslippe en gruppe muladiner (et begrep for personer med blandet arabisk/iberisk opprinnelse). Denne lille røde festningen antas å ha vært forløperen til Alhambra, som den mauriske konge Mohammed ben Al-Ahmar renoverte i midten av det ellevte århundre – og som den senere sultanen i Granada, Yusef I, bygde om igjen i 1333; denne gangen til et royalt maurisk palass. Palasset ble ytterligere utvidet og forfinet av Yusuf Is etterfølger, Muhammad V, som styrte fra 1353 til 1391.

Den neste store forandringen på palasset/festningen/borgen kom under Mohammed Ibn Nasr, grunnleggeren av Nasrid-dynastiet; det siste islamske dynastiet i Spania. Ibn Nasr, som var på flukt fra den fremtredende kristne reconquista, forvandlet Alhambra til en palatineby, inkludert nye badehus, nye tårn og et raffinert vanningsanlegg, som via noen vanningskanaler kalt acequias, førte vann til den tilknyttede Generalife-hagen (før hadde Alhambra fått alt vann fra en cisterne som samlet regnvann, eller vann fra Albaicin-distriktet). Palatinebyen rommet også forskjellige boligområder, to store gårder – Myrtegården og Løvegården – et vell av bueganger, en fyrstebolig, en stor velkomsthall (kalt ambassadørhallen), en rekke andre haller (som Sala de los Abencerrajes, Sala de las dos Hermanas og Sala de la Justicia) og mer.

Alhambra var under maurisk styre til den kristne reconquista av Andalucía, ledet av det katolske kongeparet Ferdinand og Isabel, erobret de siste delene av Granada i 1492. I en berømt scene, beskrevet i et øyenvitnets brev til biskopen av Leon seks dager etter begivenheten, møtte Nasrid-dynastiets siste sultan, Abu 'Abdallah Muhammad XII (populært kalt Boabdil), med de nye katolske herskerne på bredden av elven Genil, ca. en kilometer utenfor byen, og overga nøkkelen til Alhambra til de nye kristne herskerne.

La Mezquita

Den mauriske moskeen kalt La Mezquita, som senere ble bygget om til en katolsk katedral på 1200-tallet, er en annen av Andalucías store severdigheter. Moskeen/katedralen ligger i den vakre byen Córdoba, som med sitt UNESCO-anerkjente historiske sentrum er en opplevelse i seg selv.

Byggingen av La Mezquita, også kalt Mezquita-catedral de Córdoba, begynte da emiren i Córdoba, Abd ar-Rahman I, grunnleggeren av Umayyadir-emiratet (senere Córdoba-kalifatet), i 784 ga sitt folk ordre om at den vestgotiske katedralen, som stod på stedet og opprinnelig ble bygd på et romersk tempel dedikert til guden Janus, skulle bli revet. Deretter erstattet han den med dagens berømte arkader i La mezquitas søylebårne hall.

Mezquita ble bygget om flere ganger under de etterfølgende umayyadiske herskerne, blant annet av emir Abd ar-Rahman II, som tilføyde flere arkader til moskeen ved hjelp av søyler fra romerske templer – og senere av Abd ar-Rahman III, som bygde en ny minaret. Sistnevntes sønn, al-Hakam II, la til moskeen sin mirhab (niche som indikerer bønnens retning mot mekka) og sin kliba (med dens kuppel med sammenvevede buer).

Almanzor, med det borgerlige navnet Abu Aamir Muhammad ibn Abdullah ibn Abi Aamir, kalifen som regjerte over Andalucía fra 978 til 1002, utvidet den østlige delen av moskeen i 987, og det nesten doblet moskeens areal.

I 1236 ble Córdoba imidlertid erobret av den kastillianske kongen, kong Ferdinand III, som var en av reconquistaens mest suksessfulle menn. Han erobret ikke bare Córdoba, men også andre viktige andalusiske byer som Sevilla, Cadiz, Jerez og Jaén. Dette bidro til at han i 1671 ble kåret til katolsk helgen.

Etter den kristne erobringen av Córdoba ble moskeen forvandlet til en katolsk katedral. Denne utviklingen fortsatte etter Ferdinand IIIs død i 1252, da hans sønn Alfons X overtok, og blant annet inkluderte den tidligere moskeen som kongelig kapell. Transformasjonen av moskeen til en katedral fortsatte også med Alfons Xs uekte sønn, Henry II, som tilførte flere kristne elementer til moskeen.

Under den tysk-romerske keiseren Karl V ble katedralen/moskeen tilføyet et kirkeskip, mens deler av den opprinnelige søylehallen ble revet ned. Men Karl V var ikke særlig fornøyd med hvordan ombyggingen av katedralen foregikk, da de mest genuine deler av bygningen hadde blitt latt i stikken til fordel for mer konforme elementer, «som man kunne finne i en hvilken som helst by».

Denne forandringen fortsatte likevel til slutten av det 18. århundre, så bygningen – i tillegg til mauriske og gotiske stiler – også inneholder elementer av barokk- og renessansarkitektur.

Grottene i Nerja

Grottene ligger nær kystbyen Nerja i Malaga-provinsen, nærmere bestemt 3 km fra Nerja, nær den lille byen Maro. Dette er noen av verdens største stalaktittgrotter og rommer unike arkeologiske spor av hulemalerier som er så mye som 20.000 år gamle. I tillegg til de sjeldne hulemaleriene inneholder grottene ulike forhistoriske funn av bein, keramikk og steinredskaper.

Grottene ble gjenoppdaget i nyere tid i 1959, da fem venner oppdaget ett av to naturlige hull som ga adgang til hulene. Et år senere ble det laget enda et hull ned til hulene – denne gangen et kunstig hull – for å gi turister lettere adgang til dem. Grottene er delt inn i to deler, Nerja I og Nerja II, hvorav kun den første delen, Nerja I, er tilgjengelig for allmennheten, mens den andre delen, Nerja II, er stengt for publikum. Den åpne delen av grottene er tilgjengelig via sti-systemer og trapper, noe som gjør det relativt enkelt å bevege seg som besøkende.

Picasso-museet i Málaga

Mange forbinder, med god grunn, Pablo Picasso med Barcelona, men Picasso hadde også stor tilknytning til Andalucia. Han ble født i Málaga i 1881 og bodde i byen de første ti årene av sitt liv, inntil Picasso-familien flyttet til La Coruña i 1891, og fire år senere til Barcelona. I dag er det spor etter Picasso i byen i form av museet Museo Picasso Málaga, som ligger i det historiske palasset El Palacio de Buenavista.

Palasset stammer – i sin nåværende form – fra begynnelsen av det 15. århundre da den ble bygget på ruinene til et Nasride-palasset, før det ble som erklært en «eiendom av kulturell verdi» av den spanske staten i 1939 og til slutt – etter i en periode å ha blitt brukt som regionalt kunstmuseum – åpnet i 2003 som det nåværende Picasso-museet.

Museet som ligger i Málagas tidligere jødiske kvartal, ikke langt fra katedralen, rommer 285 Picasso-verk som er donert til museet av Picassos familie.  I tillegg til Picasso-verkene huser museet også en lang rekke verk som utlånes til museet, samt et bibliotek med mer enn 800 verk om Picasso, i tillegg til fotografier, dokumenter m.m.

Området hvor museet ligger har også flere forbindelser til Picassos barndom: Det er bare 200 meter fra Plaza de la Merced, hvor Picasso ble født, og gaten der museet ligger, Calle San Agustín. I denne gaten ligger også barnehagen hvor Picasso gikk som barn, i tillegg til bymuseet hvor faren arbeidet som kurator, inntil familien flyttet til La Coruña.

Informasjon om Andalucia

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Andalucia, for eksempel regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i Andalucia. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon, anbefaler jeg å besøke reisebloggen vår. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Andalucía, som ligger i den sørligste delen av det spanske fastlandet, er Spanias nest største region og den mest befolkede regionen i Spania med knapt 8,5 millioner innbyggere; mer enn tre millioner mer enn Norges samlede befolkning. Med totalt 87 000 kvadratkilometer er Andalucia nesten en fjerdedel av Norges areal (eller dobbelt så stort som Danmark) og utgjør hele 17,3% av Spanias totale areal.

Regionen er avgrenset av Middelhavet i øst, Atlanterhavet i vest, Sierra Morena-fjellkjeden i nord og mot sør Gibraltar-stredet som skiller Andalucía fra Afrika. Plasseringen nær Afrika har hatt stor innvirkning på regionen, ikke bare kulturelt og historisk, men også klimatisk.

Andalucía er delt inn i åtte provinser, kalt provincias. Hver av disse provinsene bærer navnet fra provinsens hovedstad. De åtte provinsene er: Almería, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga og Sevilla. Disse provinsene er tradisjonelt delt i to kategorier som tilsvarer de østlige og vestlige delene av Andalusia. Øst-Andalucia omfatter provinsene Almería, Granada, Malaga og Jaén, mens de vestlige provinsene er Cadiz, Cordoba, Huelva og Sevilla.

Regionens åtte provinser er så igjen inndelt en lang rekke underenheter, som kalles municipios. I Andalucia er det hele 772 municipios, flest i provinsen Granada med 169 municipios, og minst i provinsen Cadiz med 44 municipios.

Den mest folkerike provinsen er Sevilla, som også rommer regionens hovedstad Sevilla, med ca 1 929 000 innbyggere, etterfulgt av Malaga-provinsen med 1 626 000 innbyggere og Cadiz-provinsen med 1 244 000 innbyggere, mens provinsen med færrest innbyggere, Huelva, har omkring 522.000 innbyggere.

Klima og vær

Klimaet i Andalucía varierer naturligvis mye, alt etter hvor i regionen du befinner deg. Ved kystene er klimaet generelt mildere om vinteren og kjøligere om sommeren, mens det omvendte gjelder for de indre delene av regionen, særlig i fjellområdene. 

Ofte er det også store variasjoner i løpet av en dag i samme by eller i samme terreng. I byene i den indre fjellrike delen av regionen kan det for eksempel være relativt varmt midt på dagen om vinteren, på grunn av den sterke solen. Men når solen har gått ned om kvelden, kan det bli veldig kaldt på grunn av den såkalte Sierra-vinden fra fjellene. Derfor skal du i praksis ha med klær til to slags værtyper når du reiser til disse delene av regionen om vinteren.

Generelt har Andalucia middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre, men med de nevnte variasjonene i forhold til hvor du befinner deg i regionen. Den mildeste vinteren iAndalucía får du ute ved kysten. De varmeste byene om sommeren er Córdoba, etterfulgt av Sevilla, mens Granada (med sin beliggenhet ved foten av Sierra Nevada), er en av de kjøligste byene om vinteren med en gjennomsnittstemperatur på 6,4 grader.

De varmeste månedene i regionen er juli og august, med en gjennomsnittstemperatur på 28 grader, etterfulgt av september og juni med gjennomsnittlig 25 grader, mens januar med gjennomsnittlig 11 grader er den kaldeste måneden i året, etterfulgt av februar og desember med et gjennomsnitt på 12 grader. Men som nevnt er det store variasjoner i regionen, så sjekk ut ditt område før du reiser. 

Juli er måneden som har det største antall soltimer, i gjennomsnitt 12 timer sol per dag, mens juni og august kommer like bak med et gjennomsnitt på 11 timer sol om dagen. Desember og januar er ikke overraskende de minst solfylte månedene i regionen med gjennomsnittlig 5 timer sol om dagen.

Mars er den mest regnfulle måneden med gjennomsnittlig 90 mm, etterfulgt av desember med 76 mm i gjennomsnitt og januar med 73 mm i gjennomsnitt. Somrene i Andalucía er generelt veldig tørre – et av de tørreste stedene i Europa. Spesielt i juli og august ligger helt i bunnen av henholdsvis 1 og 5 mm, etterfulgt av juni med et gjennomsnitt på 9 mm, derfor er det restriksjoner på vannforbruk om sommeren i noen andalusiske byer.

Historie

Akkurat når de første menneskene kom til Andalucía, er uklart. Noen historikere har antydet at Andalucía var det første stedet i det kontinentale Europa som ble befolket av mennesker som vandret fra Afrika. Men denne teorien er vanskelig å få til stemme med de nyeste historiske teoriene om at de første menneskene fra Afrika spredte seg til resten av verden mot øst (gjennom den sørlige kystlinjen på den arabiske halvøya) for ca 125.000 år siden – og ikke først i mot nord.

Hvordan det enn forholder seg, så har flere forskjellige menneskekulturer og folkestammer gjort seg gjeldende i Andalucía, før de i dag mer dokumenterte og mer velkjente folkestammene, slik som fønikere, antikke grekere, karthagenerne og romere skiftet på å erobre, kolonisere og befolke regionen.

Etter en periode med fønikisk dominans i regionen i første del av det første årtusen f.Kr., overtok karthagernerne i den andre delen av det første årtusen f.Kr. store deler av regionen, i takt med svekkelsen av det fønisiske imperiet. Med først den persiske erobringen av Fønikia (539 f.Kr.) og deretter den hellenistiske erobringen (i 332 f.Kr.), ble riket alvorlig svekket og reelt sett mistet sin status som Middelhavets supermakt. Den karthagiske dominansen ble forsterket mellom den første og andre puniske krigen, dvs. mellom 264 f.Kr. (begynnelsen av den første puniske krigen) og 218 f.Kr. (begynnelsen av den andre puniske krig).

Men i den andre puniske krigen som endte i 201 f.Kr., var det imidlertid karthagenernes tur å miste grepet om Middelhavet, idet romerne beseiret dem og dermed ble den nye supermakten – ikke bare i Andalucía, men i hele middelhavsområdet. Som en konsekvens av denne utviklingen skapte romerne i løpet av det andre århundre f.Kr. en provins i regionen som heter Baetica, som ble en fullt integrert del av det mektige romerske imperiet.

I det femte århundre f.Kr. ble regionen hjemsøkt av et nordisk folkeferd. Deres opprinnelse er omstridt i dag, men som trolig stammer fra den sørlige delen av Skandinavia, før de bosatte sig i den sørlige delen av dagens Polen, hvorfra det gikk videre ned i Europa. Dette er de beryktede vandalene, som noen historikere mener er opprinnelsen til regionens navn (Vandalusia = Andalucia), men som ikke ble lenge i regionen før de fortsatte til Nord-Afrika, der de etablerte et kongedømme.

Deretter fulgte en periode med et annet nordisk/germansk herredømme, nemlig visigotene som, også antas å stamme fra Skandinavia (Sverige). Deretter bosatte de seg sannsynligvis i det nåværende sørlige Polen, og derfra vandret videre til andre deler av kontinentet (muligens først Ukraina og deretter den indre og sørlige delen av det kontinentale Europa). Visigotene dominerte området til 555 e.Kr., da det øst-romerske imperiet med keiser Justinian Den Første i spissen erobret Andalucía og forvandlet regionen til en del av en østlig romersk provins, kalt Spaniae, som omfattet det meste av dagens Spania. Provinsen eksisterte formelt sett til 624 e.Kr. Men de østlige romerne mistet sitt grep på området lenge før, fordi de tidligere herskerne, visigotene, fra ca 570 gikk i motangrep og endte opp med å erobre tilbake hele provinsen.

I år 711 ble imidlertid den visigotiske herredømmet avsluttet, og regionen skiftet herre igjen. For andre gang i historien på relativt kort tid, var det den nordafrikanske kystlinjen som var utgangspunktet for angrep på AAndalucías makthavere. Denne gangen var det imidlertid ikke karthagenerne, men en blanding av muslimske berbere og muslimske arabere (samlet ofte kalt maurene) som erobret den sørlige delen av Spania. Maurerne bygget opp en omfattende og innflytelsesrik kultur i Sør-Spania, som de kalte Al-Andalus. Ja, det er historikere som tror at det var nettopp maurernes (eller mer presist, berbernes) navn for vandallandet i den sørlige delen av Spania som er opprinnelsen til regionens nåværende navn Andalucía. Maurerne brukte imidlertid navnet i langt videre betydning enn vi gjør i dag, da det andalusiske området strakte seg langt utover nåtidens Andalucía og ble etterhvert brukt som et begrep for hele den iberiske halvøy.

Selv om en rekke kristne nord-spanske kongeriker, inkludert kongeriket Leon og Pamplona, begynte den berømte eller beryktede reconquistaen (en kristne gjenerobringen av Spania) allerede i det 10. århundre, holdt maurene sine siste bastioner i Andalucía helt til 1492. Da måtte de til sist forlate byen Granada etter å ha mistet Cordoba i 1236 og Sevilla i 1248.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Hva sier gjestene i Andalucia?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 327 anmeldelser