Reiser til Madrid

Bienvenidos a Madrid... 
Kunstmuseer i verdensklasse, restauranter og spisesteder i alle kategorier, fra den enkle tapasbaren til en femstjerners gourmet-restaurant, utmerket arkitektur, en bemerkelsesverdig historie som går flere århundre tilbake og en enorm kulturarv. Alt dette og mye mer er essensen av det Madrid jeg har falt pladask for. Hideaways er spesialister innen reiser til Madrid, hvor du vil bo på håndplukkede hoteller under din reise. Velkommen til Madrid med Hideaways. 

Spanias nydelige hovedstad har mye på menyen, og er derfor et eldorado for en oppdagelseslysten turist.

Rundt i Madrid

Madrid er en behagelig by å være turist i - den er overskuelig og lett å komme seg rundt i til fots. Personlig synes jeg at den travle plassen Puerto Del Sol er et godt utgangspunkt for oppdagelsesreisen din i Madrid, hvor gatene sprer seg ut over byen som stråler fra solen. Herfra kan du gå videre til Calle de Alcalá og på 10 minutter være fremme ved Plaza de Cibeles, med den berømte fontenen som alle fotballfans vil kunne gjenkjenne. Her feirer Real Madrid-fansen, og av og til spillerne, den berømte klubbens mesterskapsseire.
 
En annen retning fra Puerto Del Sol svinger gågaten Calle Preciados og tilstøtende gater seg ut i et paradis for enhver lystshopper. Du kan slentre ned Calle mayor og via et par mindre gater være ute på en av byens andre store plasser, den flotte Plaza Mayor, som er omkranset av de vakre 17 og 1800-talls bygningene. Dette er et flott sted å slå seg ned på en av de mange kaféene med en kopp kaffe eller noe annet leskende, føle på stemningen og forestille seg plassens turbulente historie med bl. a. tyrefekting og brenning av kjettere under den spanske inkvisisjonen. I dag er dette en fredelig og stemningsfull oase i sentrum, som jeg liker veldig godt.  
 
Fra Plaza Mayor kan du orientere deg til Plaza de Oriente med det imponerende slottet - har du tid ta også en rundtur i slottets vakre rom. Jeg husker spesielt de mange og forskjellige typene lysekroner der inne. Fra slottet må jeg raskt innom en annen oase, nemlig hyggelige Plaza Santa Anna, hvor jeg skal få meg en forfriskning på en av Ernest Hemngways utallige stamkroer, Cerveceria Alemana.

Hvis du vil innom noen butikker så er Salamanca-kvartalet rett nord for Retiro-parken stedet for deg. Her finner du både elegante motebutikker, antikvitetshandlere, kunstgallerier og det store markedet, Mercado de La Paz. Det er så mange andre steder du også helst skal se nærmere på, så det er bare å finne frem reiseguiden, bykartet og de gode gåskoene.

Madrids ”Gylne Trekant” – Triángulo del Arte

Jeg skal ikke utrope meg som den store kunskjenner, men når jeg er i byer med fine kunstmuseer, så må jeg nesten kikke innom. I Madrid kan jeg få tilfredsstilt dette behovet til de grader. Byen er velsignet med en rekke enestående kunstmuseer og de tre største danner det som kalles Den Gylne Trekant. Først og fremst er Museo del Prado imponerende med verk fra malere som Goya, El Greco og Velázquez –  du blir overveldet, så pass på å sette av god tid til besøket ditt. 
 
En av mine favorittopplevelser var på Prado, da jeg var med en dyktig guide rundt på museet – for en opplevelse! Ikke lang herfra ligger det andre av de tre museene, nemlig Centro de Arte Reina Sofia, hvor hovedattraksjonen nok må være Picassos berømte Guernica, men det er også mye annet en kan fryde seg over i form av mesterværk signert Dalí og Miró. På dette museet opplevde jeg å få en pekefinger og et oppgitt utrykk fra museumsvakten da jeg lente meg frem for å studere mesterverket Guernica over avsperringsbåndet. Slikt gjør du tydeligvis ikke! Mens man på Prado og Sofia Reina primært utstiller verker fra spanske kunstnere kan du på det tredje museet, Museo Thyssen-Bornemisza, svælge i mange hundre års italiensk, nederlandsk, tysk og engelsk kunst i verdensklasse. 

Det folkelige og det kontroversielle

Real Madrid FC på Estadio Santiago Bernabeu – bare tanken kan gi gnist i øynene på enhver med bare en dråpe av interesse for fotball. Selv om jeg kun følger med på resultatene i Tippeligaen uten å se kampene live, så tror jeg nok en fotballkamp på Bernabeu skal inkluderes på min neste tur til Madrid. Jeg kan forestille meg hvordan hårene må reise seg av å sitte omgitt av de rundt 85 000 tilskuerne, med flesteparten ihugga heiende på de hvitkledde heltene.  

Eller hva med noe mer kontroversielt, som tyrefekting? Jeg tror ikke selv jeg er interessert, men jeg er heller ikke blind for at tyrefekting er en viktig del av livet – og en stor kulturarv – i hele Spania, også her i Madrid. På den store tyrefektearenaen, Plaza de Toros, foregår kampen mellom mann og okse – en kamp hvor resultatet ofte er gitt på forhånd – og det går sjeldent i oksens favør. 

Uten mat og drikke…

Vi nordmenn har ikke helt de samme spisevanene som våre verter. I Spania spises en lett frokost, desayuno, som ofte kun består av en kopp kaffe og litt søtt brød. Mange spanjoler spiser frokosten sin på en kafé på vei til jobben. Dagens store måltid er lunsjen, comida, som ofte serveres rundt kl. 14.30 og består av tre retter etterfulgt af kaffe. Middagen, cena, er ofte litt lettere enn lunsjen og ikke nødvendigvis med tre retter – ”ekte” spanjoler spiser ikke middag før ved 21-tiden, eller kanskje enda senere. 

Vi behøver jo ikke å følge disse spisevanene 100% og min nordeuropeiske mage vil nok begynne å rumle bare ved tanken på de mange timene mellom frokost og lunsj. Da er det veldig beleilig at jeg lett kan gå innom en tapasbar og få meg et par av de mange spennende fingerrettene. Hvis du vil gå på oppdagelsesferd i "tapas-verden" kan jeg anbefale et besøk til det vakre, gamle markedet, Mercado de San Miguel. 

Et hyggelig sted for middag er på verdens eldste restaurant, Sobrino de Botín, som er spesielt kjent for sin deilige helgrillet spegris og uovertrufne lammesteker. Restauranten er en turistmagnet, og da jeg besøgte restauranten med noen av mine gode venner for noen år siden var vi henrykte over både den gode maten og de hyggelige lokalene. Ellers er det bare å kaste seg ut i det – spanjoler elsker god mat, de er gode til å lage den og det kryr av flotte restauranter. 

Naturligvis skal du nyte et glass deilig spansk vin til maten din, med mindred du foretrekker en kald cerveza! Du må bare prøve deg frem til den vinen som faller i smak, og her i verdens tredje største vinproduserende land, er det mer enn nok å velge mellom. Det er jo også naturlig å avslutte måltidet med Spanias svar på den franske konjakken, nemlig en spansk brandy som Carlos Primero, Torres 10 eller Cardinal Mendoza, noen av de vi her på Hideaways selv foretrekker. 

Neste gang du planlegger en storbyferie, så håper jeg du tenker på Madrid. Du kan være helt sikker på at du ikke vil bli skuffet, men returnerer hjem fylt med store opplevelser og følelsen av å ha vært tett på den spanske folkesjelen. Kanskje får du, som jeg ofte gjør, følelsen av at det nok ikke er siste gang du besøker Madrid – og vil forlate byen med et "farvel og på gjensyn". 

Les mer om Madrid

Reisemål i Spania

Finn reisen til Spania her

Information og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og litt informasjon om Madrid, som byens beliggenhet og befolkning, administrasjon og historie, klima og vær, som kan fungere som bakgrunnskunnskap (vi tar forbehold om faktuelle feil) og inspirasjon til ferien din i Madrid.

Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!

Beliggenhet og befolkning

Madrid – Spanias hovedstad og største by – ligger ved Manzanares-elven, sentralt på det spanske fastlandet, omgitt av regionene Castilla y León og Castilla la Mancha.

Med omkring 3,3 millioner innbyggere – ca. 6,6 millioner innbyggere hvis du medregner metropolen rundt Madrid (ca. halvannen million mer enn hele Norges befolkning) – er byen også den tredje største i den Europeiske Union målt i folketall, kun overgått av London og Berlin.  

Regionen Madrid


Med et areal på litt over 605 kvadratkilometer ligger Madrid i én av Spanias 17 autonome regioner, kalt Comunidad de Madrid. Regionen var tidligere en del av den historiske regionen Castilla la Nueva, som i 1978 ble separert fra de to regionene Comunidad de Madrid og Castilla de la Mancha. 

Madrid-regionen er den tredjestørste regionen i Spania målt på befolkningsantall (bare 14% av den samlede spanske befolkningen bor her) og den tolvte-største målt i areal. 
 

Administration

Madrid er inndelt i 21 distrikter (distritos), som igjen er inndelt i 128 såkalte barrios (som best kan oversettes til "bydel" på norsk, men som altså i dette tilfelle dekker et administrativt begrep)

Det metropole området av Comunidad de Madrid - som inkluderer både Madrid by og de omkringliggende forstedene - er inndelt i 40 kommuner. Området er på litt over 46 000 kvadratkilometer og er det tredje-største urbane område i EU. 

Klima og vejr

Madrid er dominert av et middelhavsklima med kontinental påvirkning, men det regnes også noen ganger som et subtropisk klima (ifølge Siegmund/Frankenbergs klimaklassifisering). Byen har forholdsvis kalde vintre – som regel er disse kaldere enn mange andre steder i Spania – og varme somrer.

Temperaturer

På grunn av dens beliggenhet 667 moh. og de nærliggende fjellkjedene, som Sierra de Guadarrama, er det ekstremt store svingninger i byens temperaturer; faktisk er det 19 grader som skiller den gjennomsnittlig kaldeste og varmeste måneden i året.  

De to varmeste månedene i året er i juli og august med gjennomsnittlig 25 grader, etterfulgt av september med 22 grader i gjennomsnitt, og juni med 21 grader i gjennomsnitt. 

Den kaldeste måneden i året er januar med 6 grader i gjennomsnitt etterfulgt av desember og februar med gjennemsnittligt 7 grader og november og mars med gjennomsnittlig 10 grader.

Solskinnstimer

Flest solskinnstimer finner du i juli måned med hele13 solskinnstimer per dag i gjennomsnitt, tett etterfulgt av juni med 12 solskinnstimer i gjennemsnitt per dag, og mai og august med gjennemsnittligt 10 solskinnstimer.

Den minst solrike måneden i året er desember med bare en solskinnstime per dag i gjennomsnitt, etterfulgt av november, januar og februar med to solskinnstimer per dag i gjennomsnitt. 

Nedbør

De mest regnfulle månedene i året er april, november og desember med gjennemsnittlig 50 mm, etterfulgt av oktober, maj, januar og februar, som alle har gjennomsnittlig 40 mm regn. De minst regnfulle månedene i året er juli og august med 10 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av september med 20 mm regn i gjennomsnitt.

Madrid får innimellom også snø, men metrologisk er det vanskelig å forutsi hvor mye som kommer hvert år. I gjennomsnitt har byen omkring tre dager med snø hvert år, som alle faller i desember, januar eller februar.

Historie

Madrid har eksistert som by lenge før det fantes skriftelig dokumentasjon for byen; arkeologiske funn ved Manzanares-elven viser at byen allerede eksisterte langt tilbake i forhistorisk tid. 

Siden ble området beboet av det keltiske folk carpetani, som var beslektet med de mer kjente keltibere, og som kom til den iberiske halvøyen omkring det femte århundre f.Kr. Det er også funnet spor av romerske villaer og vestgotiske nekropoliser, samt en vestgotisk basilika, i området.


Maurisk epoke

Det første historiske dokumentet som omtaler Madrid som by stammer først fra siste halvdel av det niende århundre, når store deler av Spania var eurobret av Maurerne. 

Emiren Muhammad I av Córdoba bygget derpå en festning (en såkalt alcazar) i nærheten av Manzanares-elven som et vern mot de kristne toktene fra nord og som et utgangspunkt for (misslykkede) tokt inn i de kristne landeområdene - i kongedømmet Léon og Castilla - på grensen til den allerede erobrede regionen i syd, Al-Andalus (i dag kalt Andalusia). 

Del av kongeriket Castilla

Maurerne besatt byen inntil år 1085, da Toledo falt til Alfonso VI av León y Castilla, og beggeg byer ble en del av kongeriket Castilla. 

Byen ble gitt tittelen Villa, men det var først i 1188 at byen fikk tildelt juridiske rettigheter og representasjon i kongeriket Castilla - og det gikk enda 14 år før byen fikk lov til å administrere sitt eget byråd i 1202. 

Madrid bliver det spanske monarkis hovedstad

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller