Reiser til Mallorca

Du har sikkert vært på Mallorca. Hvis ikke kjenner du nesten garantert én, enten i familien eller vennekretsen, som har vært der. Jeg har selv vært der 3 ganger. Første gangen sammen med min familie som barn, andre gangen rett etter jeg var ferdig med utdannelsen min og tredje gangen for å finne hideaways. Velkommen til Mallorca med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Mallorca i Spania, der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus på din ferie.

Jeg vil konsentrere meg om å beskrive min tredje ferie på Mallorca, ikke fordi den nødvendigvis var den beste, for hver ferieform har sin tid og sitt tema.

For meg symboliserer Mallorca på en måte vuggen for den spanske turismen, og det synes jeg også at mine opplevelser på øya bærer sterkt preg av. Mallorcas befolkning har hatt flere tiår på å finpusse deres omsorg og service overfor besøkende. Når jeg spør en mallorkiner hva befolkningen lever ellers lever av rister hun vennlig på hodet og forteller meg at det er turismen som får hjulene til å gå rundt. De fleste du treffer møter deg med et smil.

De "dumme" lo sist

På Mallorca var det i gamle dager en tradisjon som gikk ut på at den klokeste sønnen skulle arve jorden, den normalt begavede sønnen skulle utdanne seg som prest, og den dummeste sønnen måtte finne ut av hvordan han skulle tjene til livets opphold på egenhånd. Som et plaster på såret arvet den dummeste sønnen den delen av familiens jord som lå ved vannet, for her kunne man likevel ikke dyrke noe.

Det er interessant hvordan påvirkning utenfra noen gangen kan snu ting helt på hodet, og historien om den gamle tradisjonen har ført til at mange mallorkinere har revet seg i håret da nord-europeerne fikk øynene opp for hvilket fantastisk feriemål Mallorca er.

For det er jo faktisk slik i dag at juvelene i familienes arvegods tilhører de "dumme". Etter å ha solgt kysteiendommene deres til skyhøye priser kunne de gå tilbake og kjøpe hele slektsgården, som for lengst hadde måtte gi opp å få budsjettet til å gå opp ved å bare drive landbruksproduksjon. Den som ler sist, ler best. Til min store fornøyelse har mange i tillegg omdannet de tidligere fincaer (bondegårder/herregårder) til små hideaways.

Det er så mye man kan være foruten

Men på den andre siden er det også så mye jeg gjerne kunne vært foruten. Ignorerer du masseturismen og velger de mindre opplagte rutene, finner du et ekte festfyrverkeri av ferieopplevelser på Mallorca som bare ligger og venter på å bli utforsket. 

Naturen, fjellene og de mer urørte kyststrekningene er bare noe av det som lokker meg tilbake til enda en rundtur på Mallorca. Palma er også en meget vakker og gammel by når man kommer inn til sentrum og spaserer rundt i de århundre-gamle gatene. Her føles det tidvis som om husene vil kollapse over deg fordi gatene er så smale. Men plutselig kan du stå på en av byens store, åpne torg, eller ved den gamle bymuren som en gang skilte havnen fra byen. 

Mallorcas autentiske perler

Kystene og fjellene nord på øya rundt Sollér, Deia og Valldemossa er noen av Mallorcas største attraksjoner i mine øyne. Den sørøstlige og sentrale delen av øya er heldigvis fortsatt urørt og skjuler et hav av hyggelige, små hideaways for både familieferier, vingårdsferier, aktive ferier, vandreferier og romantiske ferier. 

Mallorca har egentlig litt av alt. Kultur, lokale farger, sjarm, varme og mange strender. Det er også et godt utvalg av gode restauranter, kaféer og barer med natteliv. 

Nå er ikke ordet "buffét" et spesielt positivt ladet ord for meg, men hvis Mallorca var en buffét ville det vært en buffét man får servert på en toppklasse-restaurant. Det hele blir krydret med en imøtekommenhet og vennlighet som løfter en ferie på Mallorca opp på, etter min mening, et meget høyt nivå. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Mallorca med Hideaways! 
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Slik bestiller du enkelt din reise til Mallorca

Du finner enkelt priser og ledige hoteller online i søkemotoren; bare tast inn avreisedato, reiselengde, antall personer og rom og klikk på "søk reise". I oversikten som følger kan du velge det hotellet eller de hotellene på Mallorca som du vil lese mer om. Et godt tips er å bruke filteret som du finner til venstre i menyen når du har foretatt et søk, for enkelt å sortere utvalget hoteller og feriehus etter dine ønsker og behov. Vær oppmerksom på at du hos Hideaways har valgfri avreisedag og reiselengde, og at du kan bestille en pakkereise med fly, hotell og evt. leiebil - eller kun hotell dersom du selv vil arrangere transporten til Mallorca. Vi tilbyr reiser fra flere flyplasser i Norge. Ønsker du å bo på flere hoteller på ferien din på Mallorca, kan du lese mer om de spennende rundturene i bil eller kontakte oss for et skreddersydd tilbud. 

Bestill din reise til Mallorca i Spania med Hideaways, spesialister på reiser der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus. 

Les mer om Mallorca

Severdigheter

Jeg har her valgt ut et lite knippe severdigheter som du har mulighet til å få oppleve ferien din på Mallorca. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Mallorca anbefaler jeg deg å lese vår blogg, der du både kan finne spennende artikler om Mallorca og våre andre reisemål i Spania. 

God fornøyelse - og god reise!

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca er med over 400 000 innbyggere Mallorcas økonomiske, politiske og kulturelle sentrum, og byr på en lang rekke av øyas største severdigheter, samt et hav av gode kaféer, restauranter og butikker. 

Her har du en oversikt over noen av de største severdighetene i og rundt Palma de Mallorca:

Palmas katedral - La Seu

Den hellige Marias domkirke - eller La Seu, som den også kalles (Bispesetet på katalansk) - er en av Mallorcas mest kjente og spektakulære kirker. Den er samtidig den episkopale kirken i stiftet Mallorca.

Katedralen, som er 121 meter lang, 55 meter bred og 44 meter høy (noe som gjør den høyere enn selveste Notre Dame i Paris), er bygget i katalansk-gotisk stil med påvirkninger fra Nord-Europa. Det var greven av Barcelona og kongen av Aragón, Valencia og Mallorca, Jakob I av Aragón, som i 1229 satte sitt folk til å bygge katedralen. Dette skjedde i kjølvannet av hans fordrivelse av maurerne, som frem til da hadde hersket over øya (les mer under Informasjon- historie), så det var ikke tilfeldig at katedralen ble bygget på fundamentet av en maurisk moské. 

Jakob I av Aragóns sønn, Jakob II av Mallorca, fortsatte utbyggingen av katedralen etter sin fars død, da den også skulle tjene som kongelig mausoleum. Både Jakob II av Mallorca og Jakob III av Mallorca er begge begravet her, selv om kirkeskipet ikke stod ferdig før lenge etter begge kongenes død, i 1587, mens hovedinngangen først ble innviet i 1601.

På midten av 1800-tallet ble det satt igang et stort restaureringsarbeid på katedralen, hvis mest berømte utfall var at mange år senere, i 1901, fikk en viss Antoni Gaudí ansvaret for restaureringen. Gaudí hadde imidlertid andre kunstneriske ambisjoner enn entreprenøren på restaureringsprosjektet, og forlot sin post 13 år senere. 

Miró-museet

I 1940, under Andre Verdenskrig, flyktet den nå verdensberømte spanske maleren, skulptøren og keramikeren Joan Miró fra Paris, som var blitt okkupert av nazistene. Etter et kort opphold i Normandie og Katalonia søkte han flere ganger tilflukte på Mallorca, der hans mor og slektninger på morssiden kom fra. Han slo seg permanent ned på øya i 1954 og ble der til hans død i 1983. 

I 1956 fikk Miró omsider oppfylt en gammel drøm om å få bygget sitt helt eget atelier. Som ansvarlig for byggingen ansatte han den katalanske arkitekten og hans venn Josep Lluís Sert, som blant annet hadde designet den arkitektoniske planen for Barcelonas byutvikling tyve år tidligere. I 1981, to år før sin død, skapte Miró et museum og en stiftelse sammen med sin kone Pilar, som senere også har blitt utbygget med et bibliotek og et dokumentasjonssenter med mer enn 12 000 dokumenter. Fasilitetene er tilgjengelige for alle som interesserer seg for Mirós kunst. 

Stiftelsen fikk navnet Fundacío Pilar i Joan Miró, oppkalt etter Miró selv og hans kone Pilar, og er - på samme måte som atelieret - fortsatt åpent for interesserte gjester, og holder til i forstaden til Palma, Cala Mayor, få kilometer sørvest for Palma sentrum. 

Du kan lese mer om Fundacío Pilar i Joan Miró på stiftelsens egen hjemmeside. 

Castell de Bellver

Det spektakulære gotiske slottet Castell de Bellver, som ligger ca. 3 kilometer nordvest for Palma, er et av de få sirkulære slottene i Europa, og utgjør en av de mest besøkte turistattraksjonene på øya. Slottet ble bygget på Jakob II av Mallorcas tid i det fjortende århundret, og ble først brukt som kongelig residens når kongene ikke befant seg på det spanske fastlandet - og senere som residens for spanske visekonger i det 17. århundret. 

I et par århundrer (fra 1700- til midten av 1900-tallet) ble slottet brukt som fengsel. I 1931 overtok den Andre Spanske Republikken slottet til byen Palma de Mallorca, og et år senere ble det omdannet til et museum. I 1972 ble det restaurert slik at det kunne brukes som byens historiske museum. 

Hoveddelen av festningsanlegget ble bygget av arkitekten Pere Salva, som også stod for oppførelsen av kongeslottet La Almudaina for kong Jakob II av Aragón og Mallorca, sammen med andre muremestre i årene mellom 1300 og 1311.

Banys Àrabs

Los baños Àrabes - eller Banys Àrabs på mallorkinsk - er et av Palmas mest kjente kjennetegn og samtidig et av de best bevarte monumentene fra den mauriske perioden i Mallorcas historie, så det er ikke uten grunn at de arabiske badene har blitt utnevnt til en del av den spanske kulturarven (Patrimonio Histórico de España). 

De arabiske badene ble bygget på 1000-tallet og var muligens en del av et palass som tilhørte en person fra den mauriske overklassen. Badene består blant annet av en kuppelformet sal med åpninger i taket slik at lyset kan sive inn, tolv søyler, bueganger, og et gulv med dobbel bunn som ble brukt til å lede varmt vann og damp. 

Toget fra Palma til Sóller

En av de vakreste rutene på Mallorca er den berømte togstrekningen fra Palma de Mallorca på den sørvestlige delen av øya til byen Sóller på den nordvestlige delen av øya. På denne 27,3 kilometer lange stekningen har togene fra selskapet Ferrocarril de Sóller kjørt hver eneste dag uten avbrytelse siden 1912. 

Underveis på togreisen, som tar omtrent én time, stopper toget blant annet i Son Sardina, Son Reus, Santa Maria, Caubet, Bunyola, Mirador Pujol d’en Banya, Viaducto “Cinc-Ponts” og Can Tambor. Togreisen byr også på en tur inn i den fjellrike Tramuntana-regionen (Sierra de Alfabia), gjennom 13 tunneler, over flere broer og over Sóller-viadukten. Takket være togets langsomme tempo får du god tid til å slappe av og nyte den fantastiske utsikten.

Mer enn 1 million mennesker benytter toget hvert år, deriblant en større og større andel turister da de lokale ofte heller tilbakelegger de samme strekningene i bil (som tar omtrent halvparten så lang tid) i takt med at veiene på øya blir bedre. 

Du kan lese mer om den historiske jernbanestrekningen på togselskapets egen hjemmeside

Lluc-klosteret

Klosterete Santuari de Santa Maria de Lluc ligger i fjellkjeden Serra de Tramuntana på den nordvestlige delen av øya, og er Mallorcas viktigste valfartssted. Klosteret er også kjent for sitt legendariske guttekor, kalt Els Blauets; et navn som stammer fra de blå prestekjolene de bærer. Guttekoret ble opprettet i 1531, holder jevnlig konserter og har vunnet internasjonal berømmelse.

Klosteret beboes av patere og ikke av munker (da santuari betyr helligdom og ikke kloster), og ble ifølge en legende grunnlagt på 1200-tallet, da en maurisk gjetergutt, hvis foreldre hadde konvertert til katolisismen, fant en statue av Jomfru Maria i nærheten av stedet der klosteret (helligdommen) senere ble bygget.  

Ifølge legenden ble Jomfru Maria-statuen bragt til en sognekirke i Escorca samme dag, omtrent 7 kilometer vest for Lluc, men neste morgen da kirkegjengerne kom i kirken i Escorca var statuen borte. Det viste seg at den befant seg ved Lluc-klosteret - samme sted den var blitt funnet dagen før.

Man fraktet da statuen av Jomfru Maria fra Lluc til sognekirken i Escorca og trodde dermed at det var det. Men nok en gang forsvant statuen fra kirken i Escorca - og nok en gang ble den funnet ved Lluc-klosteret, før sognepresten i Escorca bestemte at det skulle bygges et kapell der statuen opprinnelig ble funnet, slik at folk kunne tilbe den der. Og slik ble den første steinen til klosteret lagt ifølge legenden. 

Du kan lese mer om Lluc-klosteret på deres egen hjemmeside

Serra de Tramuntana

Serra de Tramuntana, eller Sierra de Tramontana som den heter på mallorkinsk, er en fjellkjede som strekker seg fra den sørvestlige delen av Mallorca til den nordvestlige delen av øya. Fjellkjeden rommer ikke bare det høyeste fjellet på Balearene, Puig Major på 1445 m.o.h., men fikk også plass på UNESCOs verdensarvliste i 2011. 

Fjellene i Serra de Tramuntana dekker et areal på 1067 kvadratkilometer, og selv om mesteparten av disse kvadratkilometrene består av natur, er området levested for rundt 20 000 innbyggere, derav halvparten bor i jernbanebyen Sóller (jf. Toget fra Palma til Sóller). 

I tillegg til Puig Major rommer fjellkjeden også Balearenes nest-høyeste fjell, Puig de Massanella på 1364 m.o.h., og de to drikkevannsreservoarene Embassament de Cúber og Embassament des Gorg Blau. Området rundt fjellkjeden er forbløffende godt utstyrt med veier og stier, noe som gjør de nydelige, ville og ofte urørte landskapene i Serra de Tramuntana velegnede for både fotturer og sykkelturer. 

Alcúdia

Den lille byen Alcúdia på den nordlige delen av øya - rundt 55 km nord for hovedbyen Palma - er berømt for sitt gamle og flotte bysentrum, hvis røtter strekker seg helt tilbake til 1200-tallet, og den 14 kilometer lange stranden som pryder kystlinjen helt fra byens sørøstlige side til den enda mindre nabobyen Can Picafort. 

Det gamle bysentrumet er omgitt av en middelaldermur fra 1300-tallet, og på andre siden av muren - foran kirken St. Jakob (Sant Jaume på mallorkinsk) - er det funnet rester av den antikke romerske byen Pollentia og et romersk teater. Det er også en tyrefekter-arena nord for byen. 

Den gamle bydelen huser en lang rekke gode restauranter og bistroer som er berømte for deres smakfulle, hjemmelagde mat. Ved byens havn, Port d'Alcúdia, finner du også mange gode spisesteder rundt marinaen (de fleste er kun åpne i høysesongen). På torsdager og søndager arrangeres det i tillegg marked i den gamle bydelen året rundt. 

Alcúdia ligger også tett på naturparken S'Albufera (ca. 13 km øst for byen), som blant annet er hjem til rundt 250 fuglearter, flere raptil- og amfibiearte, og en særegen flora som domineres av siv, forskjellige gressarter, alm og tamarisktrær. Man får kun entre området til fots eller på sykkel.

Les mer

Mat og drikke på ferie

Mallorca har en spennende og mangfoldig gastronomi som bærer preg av de mange folkeslagene som har gjestet øya gjennom tidene, samt dens plassering i Middelhavet. Spesielt de mange lekre fiskerettene gjør øya til en kulinarisk opplevelse.

Jeg har her valgt et par av de kulinariske spesialitetene du kan smake på når du er på ferie på Mallorca.

God appetitt og god reise!

Frito Mallorquin

Frito Mallorca - eller mallorquí fergit, som den heter på katalansk - er en av Mallorcas mest tradisjonelle og populære kjøttretter, fremstilt av forskjellige slags kjøtt (ofte kjøtt som skjæres fra eller blir til overs fra andre retter) stekt sammen med olivenolje og forskjellige grønnsaker, som poteter, løk, tomat og rød pepper. Retten krydres som regel med en lang rekke ingredienser, f.eks. salt, kanel, nelliker, chilli, pepper, hvitløk, fennikel og laurbærblad. 

Det menes at retten har sefardisk opprinnelse, da den har likheter med retter fra det jødiske-sefardiske kjøkkent, samt noen retter innenfor det arabiske kjøkkenet. 

Pa amd Oli / Pa amb tomàquet

Pa amb Oli, som bokstavelig talt betyr "brød med olivenolje", er en av de enkleste, men også mest populære rettene i Katalonia og på Mallorca. Noen ganger vil du også støte på retten under navnet pa amb tomàquet. Pa amb tomàquet betyr "brød med tomat" og er den samme retten, men med tomat. På Mallorca er pa amb tomàquet vanligvis tilberedt med en spesiell sort tomat kalt tomàtiga de ramellet, som vokser i klynger og har en søtere og mer intens smak enn vanlige tomater. 

Pa amb tomàquet eller pa amb oli består ganske enkelt av en skive hvitt brød - eventuelt ristet - som er krydret med olivenolje og salt, før det gnis en tomat på brødet. Noen ganger gnis hvitløk på brødet først. 

Brødet spises enten alene eller sammen med pølser, skinke, ost, ansjos eller andre slags marinerte fisk. 

Selv om Pa amb Oli / Pa amb tomàquet for mange er selve essensen av det katalanske og mallorkanske kjøkkenet, er lignende retter også kjent andre steder i Middelhavsområdet, som f.eks. bruschetta i Italia, meze dakos på Kreta, pan-bagnat i Nice og Hobz biz-Zejt på Malta. 

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada - eller ensaïmada, som det staves på katalansk - er et populært slags wienerbrød fra Mallorca, som er laget av mel, vann, sukker, egg, fordeig og et spesielt slags svinefett kalt saim, som har arabisk opprinnelse. Det er dette svinefettet som har gitt navn til wienerbrødet. 

Det finner historiske henvisninger til bakverket allerede i det 17. århundret på Mallorca, selv om hvete den gangen ble mest brukt til brød. Av samme grunn ble ensaimada den gangen mest spist til høytider og fester. 

Bakverket, som også er utbredt i tidligere spanske kolonier som Filippinene og Puerto Rico, finnes i forskjellige slags varianter, f.eks. dekket med aprikos; fylt med krem, turrón (nougat) og sjokolade; såkalte tallades dekket med gresskar og sobrassada-pølse; og cabell d'ángel (det betyr englehår med et søtt fyll av sukker, appelsin og gresskar. 

Fideuá

Fideuá omtales ofte som den mallorkinske utgaven av den berømte valencianske retten paella, men både paella og fideuá er valencianske retter som har spredd seg til andre deler av Spania. Da Mallorca kun ligger rundt 320 kilometer øst for Valencia er det ikke så rart at flere valencianske retter har funnet veien til øya, og med tiden blitt en del av øyas egne oppskrifter og gastronomiske tradisjoner. 

Fideuá består av fisk og skalldyr, men i stedet for å bruke ris - slik man gjør i paella - brukes det tynne nudler i fideuá. De andre ingrediensene i retten varierer fra sted til sted, men populære ingredienser er safran, hvitløk, paprika og olivenolje. 

Tombet

Tombet - som staves tumbet på riksspansk - er en populær mallorkinsk grønnsaksrett som enten serveres vegetarisk eller med kjøtt og fisk, alt etter smak. Den består av poteter, auberginer og rød paprika stekt i olivenolje, servert i en liten skål dekket med stekt tomat, hvitløk og persille. Andre ganger tilsettes som sagt forskjellige slags kjøtt og fisk, men den vegetariske retten kan saktens stå på egne ben. 

Inspirert av den beslektede oksitanske retten ratatouille og den katalanske retten samfaina er det noen restauranter på Mallorca som også tilsetter squash, men dette tilhører ikke den opprinnelige mallorkinske versjonen. 

Les mer

Video fra Mallorca

I denne videoen kan du hente litt inspirasjon til din neste reise til Mallorca. Her ser du blant annet et knippe av de mangfoldige opplevelsene Mallorca kan by på.

 

Hurtig reiseguide for Mallorca

Hvor og hvor mange?

Mallorca er en spansk øy som ligger i den vestlige delen av Middelhavet, ca. 243 kilometer øst for Barcelona og ca. 320 kilometer øst for Valencia på fastlandet i Spania. Mallorca har ca 860 000 innbyggere og et samlet areal på 3640,11 kvadratkilometer, noe som gjør den til den største øya av Balearene.

Hva kan du oppleve på Mallorca?

Blant Mallorcas største severdigheter og opplevelser er Palma de Mallorca med Miró-museet, La Seu-katedralen og det gotiske slottet Castell de Bellver; Serra de Tramuntana, som har blitt utnevnt til verdensarv av UNESCO i 2011; den berømte toglinjen fra Palma de Mallorca til byen Sóller; og klosteret Santuari de Santa Maria de Lluc, som er Mallorcas viktigste pilgrimssted. 

Hvilket tidspunkt er det beste å reise til Mallorca på?

Mallorca har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre, noe som gjør øya til et attraktivt reisemål hele året. Selv i vintermånedene er det 15 grader i gjennomsnitt. Hvis du ikke vil ha det for varmt, er september eller mai gode reisemåneder, mens juli og august er ideelle hvis du vil ha mye sol og nesten ingen nedbør.
 

Reisemål på Mallorca

Alaro

Sjarmerende og autentiske Alaro ligger i en fredelig dal på skråningen i fjellkjeden Tramuntana. Her slipper du unna de verste turistmengdene og kommer deg inn i den grønne, vakre naturen. Men Alaro ligger fortsatt komfortabelt i forhold til Palma.

Reiser til Alaro

Alcudia

Alcudia lokker med sine mange muligheter, som spesielt inviterer til familieferier, enten du bor i den gamle byen med sine middelalderske gater og murer, eller om turen går ned til stranden hvor de vakre strendene og det blå, blå havet strekker seg.

Reiser til Alcudia

Andratx

I sin tid betydde plasseringen litt inne i landet, at innbyggerne i Andratx var i sikkerhet fra pirater. I dag gir den vakre beliggenheten ved foten av Tramuntana-fjellene deg en sjanse til å oppleve det ekte Mallorca og et ideelt utgangspunkt for å utforske de beste strendene og attraksjonene på denne delen av den spanske middelhavsøya.

Reiser til Andratx

Arta

På den nordøstlige siden av Mallorca ligger byen Artà. Byen er litt i innlandet, men det er ikke nødvendig å avskrive en strandferie av den grunn. Det er ikke langt til større og mindre strender som du lett kan nå uten at det blir en hel dagstur. I nærheten av byen ligger også et spennende grottesystem, som er mindre kjent, og derfor mindre besøkt, enn draghulene, som heller ikke er så langt unna. I byen kan du nyte deilige restauranter og barer med utsøkt mat og drikke, som selvfølgelig kan være litt lokal vin. Det er et festlig byliv med godt humør, men uten at det er forstyrrende. Byen skiller seg ikke fra resten av Malllorca når det gjelder vær. Artà er et "must see".

Reiser til Arta

Bendinat

Bendinat er en rolig by, hvor det mest av alt ligger boliger. Byen ligger tett på kysten. Det skjer ikke så mye sprell i selve byen, men det er en perfekt base for en ferie på Mallorca, hvor man har Portals Nous ikke mer enn 10 km unna til fots. Hvis man drar på en liten kjøretur fra Bendiat, kan man raskt komme til andre større byer, hvor det her er sprell og leven. Derfor er Bendinat et perfekt utgangspunkt for en rolig ferie, men hvor det ikke skal være langt til byliv.

Reiser til Bendinat

Bunyola

Bunyola er en tradisjonell landsby som ligger i det vestlige Mallorca i sporene av fjellkjeden Serra de Tramuntana. Innenfor Bunyola er det 10 fjell. Den høyeste av disse er Rateta som er 1118 meter høy og den laveste er Puig de S'streamera på 277 meter. Bunyola er en flott liten landsby som fungerer perfekt som en base for din ferie i Mallorca. Herfra kan man lett komme rundt på øya og oppleve mange av de severdighetene som gjemmer seg. Bunyola er en flott inntakt perle, som med sin mallorcanske sjarme er en unik by absolutt verdt et besøk.

Reiser til Bunyola

Cala Bona

Cala Bona er en opplagt familiedestinasjon. Byen er en gammel tradisjonell fiskerby og sjarmen er beholdt selvom det er begynt å komme andre til byen. Det betyr ikke at det ikke har vært utvikling i byen, for det er aktiviteter og fasiliteter til gjester på sammen nivå som så mange andre destinasjoner. Byen ligger på østkysten av Mallorca, og det er ikke langt til andre mindre mallorcanske byer. Her er det vakre naturområder og lekre strender.

Reiser til Cala Bona

Cala D Or

Cala d'Or er en liten fantastisk by som vil karakteriseres som en av Mallorcas mer raffinerte. Med små vakre strender og en stilig havn er Cala d'Or vel verdt et besøk. I byen vil du nyte det beste av Spania. Du kan lett fristes av deilige fiskerestauranter, hvor lukten av nystekte fiskeretter spres i gatene. Cala d'Or er en populær familie destinasjon, som er forståelig ettersom det er god mulighet for aktiviteter, mat og mye mer, for alle aldersgrupper.

Reiser til Cala D Or

Cala Millor

Kultur, gastronomi, byliv, sol og den 1,8 km lange gyldne stranden, som skiller byen fra det tyrkiske middelhavet. Byen heter Cala Millor og er en sand perle plassert på den østlige kysten av Mallorca. En herlig mallorcansk fiskerby hvor du ikke vil kjede deg. Det er et stort utvalg av resturanter, barer og butikker i byen. Hva som angår sol og strand skal du heller ikke være nervøs for. Det er en lang hvit strand som strekker seg langs bukten. Når du er ferdig med å slappe av ved stranden kan du lett slentre opp i byen til severdighetene og mye mer.

Reiser til Cala Millor

Cala Mondrago

Den lille landsbyen Cala Mondrago, som ligger i kommunen Santanyi, er et lite uspolert paradis. Dette er uten tvil en av de vakreste reisedestinasjonene i Spania. I denne byen er det umulig å komme utenom naturparkene som er over alt. Her ånder fullkommen fred og ro. Men det betyr ikke at du ikke kan nyte godt av diverse aktiviteter. Det er gode muligheter for underholdning både om dagen og på kvelden.

Reiser til Cala Mondrago

Cala Ratjada

Cala Ratjada er en gammel fiskerby i det østlige Mallorca. Det er en veldig populær by for familier som ønsker en tradisjonel familieferie. Det er ikke langt til større eller mindre hyggelige strender, hvor det ofte er utsikt til små fiskebåter. Byens sjarme er ikke til å komme unna og dens vakre natur er eventyrlig. Reiser du til Cala Ratjada kan du være sikker på at det er noe for enhver smak. Cala Ratjada er en fantastisk hyggelig by med markeder, strender og godt humør.

Reiser til Cala Ratjada

Cala San Vicente

Leter du etter en romantisk middelhavsferie? Da er den tradisjonelle fiskerbyen Cala San Vicente, beliggende på Mallorcas nord-vestkyst, akkurat noe for deg!

Reiser til Cala San Vicente

Calvia

Den koselige byen Calvià ligger på vestsiden av Mallorca, og er en av de rikeste kommunene på øya. Calvià ligger i området, på Mallorca, hvor de mest populære feriestedene som Magaluf, Palma Nova, Santa Ponsa og Portals Nous ligger. Calvià minner imidlertid ikke om de andre feriestedene, for her i byen er det fred og ro. Det kan gi deg frihet til å ta en tur til de mer travle byene, men du kan alltid komme "hjem" og puste ut med ro i sinnet. Calvià er en by hvor du kan få litt av alt og mer.

Reiser til Calvia

Campos

Autentiske og rolige Campos ligger i beleilig avstand til gode, barnevennlige strender og de fascinerende saltbadene hvor sjøsalt ekstraheres som det har blitt gjort i tusenvis av år. Byen har et koselig sentrum med trange gater og sjarmerende steinhus.

Reiser til Campos

Can Pastilla

Can Pastilla viser hvordan man rammer balansen mellom den stille fiskerbyen og den attraktive feriebyen. Livet her foregår ved havnen og langs den vakre stranden hvor det løper en lang promenade med butikker og iskiosker.

Reiser til Can Pastilla

Ca'n Picafort

Ca'n Picafort ligger midt i den vakre Alcudia-bukten og er preget av de gylne lange strendene og en avslappet atmosfære som ligger i nærheten av de store feriebyene, langs kysten og i innlandet. En flott base for både avslapning og utflukter.

Reiser til Ca'n Picafort

Canyamel

Canyamel ved Mallorcas nordøstlige kyst er et ideelt reisemål, hvis du drømmer om en romantisk ferie eller vil skjemme bort familien med den perfekte sol- og strandferien. Foruten den vakre stranden, er det også mange aktiviteter i området.

Reiser til Canyamel

Capdepera

Historisk Capdepera, med sin dramatiske fortid, er et godt eksempel på at Mallorca ikke alltid har vært et ferieparadis, men har også en særlig voldelig historie, med pirater og befestede byer. Castell de Capdepera er et godt eksempel på dette.

Reiser til Capdepera

Colonia Sant Jordi

Colonia Sant Jordi ligger omgitt av noen av Mallorcas beste badestrender, men er alikevel en deilig avslappende liten havneby hvor man lett føler seg hjemme. Her finner du alt det du trenger for en opplevelsesrik ferie med hele familien, om det så gjelder skjønne badestrender, gode resturanter eller spennende utfluktsmål.

Reiser til Colonia Sant Jordi

Costa d'en Blanes

Costa d`en Blanes ligger like ved Palma de Mallorca og i den hyggelige kystbyen er det en koselig marina med imponerende yachter og et godt utvalg av resturanter og butikker. Man finner også Mallorcas største dyrepark her.

Reiser til Costa d'en Blanes

Deia

Den gamle kunstnerbyen Deia fasinerer med sine sjarmerende, gyldne steinhus som ligger der omgitt av Tramuntana fjellene. Her finner du adskillige små gallerier i det hyggelige sentrum, og du får en mulighet til å oppleve det autentiske Mallorca.

Reiser til Deia

Felanitx

Kom nær det autentiske Mallorca med en reise til Felanitx, hvor livet er stille. I den sjarmerende gamlebyen finner du gode restauranter, kafeer og lokalbefolkningen serverer de gode lokale viner som byen var kjent for.

Reiser til Felanitx

Fornalutx

Lille og hyggelige Fornalutx ligger midt i Serra de Tramuntana-fjellene og er et flott reisemål hvis du vil roe helt ned, nyte naturen og fjelllandskapet. Her kan du starte dagen med en fjelltur og utforske byens utvalg av restauranter på kvelden.

Reiser til Fornalutx

Illetas

Ses Illetas ligger langs kysten sørøst for og ganske tett på Palma og er en klassisk, rolig Mallorcinsk ferieby, komplett med azurblått hav, gangavstand til tre gode strender, en yachtbåthavn, resturanter og avslappende feriestemning.

Reiser til Illetas

Inca

Handelsbyen Inca ligger midt på øya og er spesielt kjent for produksjon og salg av lærprodukter, samt for deres livlige og meget store torsdagsmarked. Byen er moderne og byr på et godt utvalg av mallorkinske restauranter.

Reiser til Inca

Llucmajor

Llucmajor er hovedbyen i distriktet med samme navn og herfra har du et godt utgangspunkt for å utforske store deler av øye, enten det er på fire eller to hjul, det er nemlig gode sykkelruter i området foruten familievennlige strender.

Reiser til Llucmajor

Manacor

Manacor ligger sentralt på den østlige delen av Mallorca og bærer preg av et aktivt forretningsliv med tallrike resturanter. Byen er også sentrum for en omfattende produksjon av kunstige perler, noe man kan lære mer om på fabrikken.

Reiser til Manacor

Orient

Den lille og avsideliggende fjellandsbyen Orient er en av de mest avsideliggende og isolerte landsbyene på Mallorca, og ligger utrolig vakkert til inne i Tramuntana-fjellkjeden. Kjøreturen dit gjennom fjellene er fantastisk vakker, men kan være utfordrende.

Reiser til Orient

Paguera

Hvis en strand ikke er nok, da har Paguera tre! Hvis du trenger en ferie hvor du bare kan slenge deg i solen med en god bok kun avbrutt av badeturer, da er Parguera et perfekt reisemål. På feriebyens mange resturanter er det ikke bare det beste fra det spanske kjøkkenet, men internasjonale retter på menyen også. Byen ligger tett på livsnyterhavnen Port d`Andratx.

Reiser til Paguera

Palma

Mallorcas hovedstad Palma har alt du kan håpe på: En fascinerende historie, vakker arkitektur, et spennende kulturliv og gode spisemuligheter. Du merker fort byens tilknytning til middelhavet, som spesielt synes i den gamle bydelen.

Reiser til Palma

Palma Nova

Palma Nova ligger kun 15 kilometer fra Mallorcas hovedstad Palma. Denne feriebyen var en av de første ordentlige feriebyene som ble bygget på den spanske Middelhavsøya med noe for enhver smak og er stadig en favoritt blant turister.

Reiser til Palma Nova

Playa de Muro

I den nordlige delen av Alcudia-bukten ligger Playa de Muro som har en god mix av skjønne strender, historiske severdigheter, livlig nattliv og fenomenale naturområder. Byen har klart å ta hoppe fra fiskerlandsby til ferieby uten å miste autensiteten.

Reiser til Playa de Muro

Playa de Palma

Den vakre stranden ved Palma, Playa de Palma, er et attraktivt feriemål i seg selv. Her finner du resturanter, butikker og alt hva man ellers kan forvente seg, men fortsatt ganske tett på storbyen Palma hvis trangen skulle melde seg.

Reiser til Playa de Palma

Pollensa

Den gamle middelalderbyen Pollensa inviterer deg inn med masse autentisk atmosfære når du spaserer via de snevre gatene som preger den gamle delen av byen. Her er det stemning på Place Mayor hvor du finner kafèer og resturanter.

Reiser til Pollensa

Port de Soller

Idylliske Port de Soller på Mallorcas nordvestkyst ligger såpass isolert til at den har klart å bevare sin opprinnelige sjarme. Den lille, idylliske havnebyen er det ideelle reisemålet for en ordentlig livsnyterferie hvor tiden brukes på kulinariske opplevelser, fjellenes skjønne natur og ikke minst byens strender.

Reiser til Port de Soller

Portals Nous

Portals Nous er en avslappende liten ferieby som ligger sørvest for Palma de Mallorca. Det er en av Mallorcas mest eksklusive feriebyer og det er ikke uvanlig å se luksusbiler trille forbi. Man merker spesielt eksklusiviteten rundt marinæn med de store yachtene.

Reiser til Portals Nous

Porto Cristo

Porto Cristo, en hyggelig og sjarmerende fiskerlandsby med fantastiske dragegrotter, som bl.a. huser Europas største underjordiske sjø, Lago Martel. Dette regnes som en av Mallorcas mest spektakulære severdigheter.

Reiser til Porto Cristo

Sa Coma

Sa Coma er en liten, hyggelig ferieby på Mallorcas vakre østkyst. Området er populært blandt vandreentusiaster og naturelskere i og med at det grenser opp mot et beskyttet naturområdet. Byen er rolig og utmerket som destinasjon for barnefamilier.

Reiser til Sa Coma

Santa Ponsa

Santa Ponsa ligger vakkert til ved siden av en liten bukt på øyas sørvestkyst. På bunnen av bukten ligger gamlebyen og en finkornet, lang strand. Strendene anses for å være blant de beste på øya, og byen er den perfekte base for å utforske øya.

Reiser til Santa Ponsa

Santanyi

God mat, fred og ro, på avstand fra travle turistresorter er det som karakteriserer den lille middelalderbyen Sananyi. Her er det et sjarmerende bytorg hvor kafèer og resturanter er omgitt av smale gater og gyldne hus som inviterer til spaserturer.

Reiser til Santanyi

Soller

Sóller ligger i hjertet av den "gyldne dalen" kjent for sine appelsinlunder. Byen tiltrekker seg også mange vandrende entusiaster på grunn av sin beliggenhet i Tramuntana-fjellene. Byen er også et populært reisemål for motorsyklister.

Reiser til Soller

Valldemossa

Valledemossa er en sjarmerende landsby som ligger i en vakker dal i Tramuntana-fjellene. Byen, betraktet som en av Mallorcas vakreste, kjennetegnes av smale brosteinsbelagte gater, kunstgallerier og et godt utvalg av kaféer og restauranter.

Reiser til Valldemossa

Informasjon om Mallorca

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Mallorca, deriblant om klima og vær, språk, geografi, befolkning og øyas historie, slik at du kan hente litt inspirasjon til din ferie på Mallorca.

Hvis du har lyst til å lese mer om Mallorca, anbefaler jeg deg å besøke vår blogg som inneholder mange spennende artikler med informasjon om hele Spania. 

God fornøyelse og god reise!

Beliggenhet og størrelse

Mallorca ligger i den vestlige delen av Middelhavet, ca. 243 kilometer øst for Barcelona og ca. 320 kilometer øst for Valencia på det spanske fastlandet. 

Øya ser ikke særlig stor ut på kartet i forhold til det mektige Middelhavet og det spanske fastlandet, men Mallorcas samlede areal er på 3640,11 kvadratkilometer, noe som er mer enn dobbelt så stor som Senja (på 1586 kvadratkilometer). Dermed er Mallorca også den største øya blant Balearene - eller de Baleariske Øyer, som de også kalles - som også består av øyene Minorca, Ibiza og Formentera.

Befolkning

Mallorca har i alt 876 147 innbyggere ifølge en opptelling foretatt i 2012, noe som tilsvarer 243 innbyggere per kvadratkilometer. Så den allmenne oppfatningen av at Mallorca er tynt befolket avhenger av hvor på øya man befinner seg. 

Befolkningens fordeling på øya

Bare i hovedstaden Palma de Mallorca bor det 407 648 innbyggere, noe som er nesten dobbelt så mange som det bor i Bergen, Norges nest-største by. 

Den nest-mest befolkede delen av Mallorca er kommunen Calviá på den sørvestlige delen av øya med 51 114 innbyggere, etterfulgt av kommunene Manacor på den østlige delen av øya med 40 831 innbyggere, Llucmajor på den sørlige delen av øya 36 994 innbyggere, Marratxi på den sørvestlige delen av øya med 34.583 innbyggere, Inca på den sentrale/nordlige delen av øya med 30.066 innbyggere, Alcúdia på den nordlige delen av øya med 19.586 innbyggere, Felanitx på den sørøstlige delen av øya med 18.388 innbyggere, Pollença på den nordvestlige delen av øya med 16.191 innbyggere og Sóller på den vestlige delen av øya med 14.150 innbyggere.

Som det kan ses på fordelingen av Mallorcas befolkning i de forskjellige kommunene, er det spesielt på den sørvestlige delen av øya det er tett befolket, og mer generelt er det tettest befolket ved kysten, mens det er tynnest befolket på den indre delen av øya. 

Mange innbyggere med utenlandsk opprinnelse

Mallorca har en usedvanlig stor andel innbyggere med utenlandsk opprinnelse. Det bor f.eks. rundt 31 025 tyskere på øya, 18 142 marokkanere og 16 163 briter. I alt utgjør innbyggere med utenlandsk bakgrunn hele 21,2% av Mallorcas samlede befolkning ifølge en opptelling i 2012. 

Mange nordmenn har også enten helårsbolig eller feriehus på Mallorca (her mangler vi konkrete tall på hvor mange det er snakk om). 

Administrasjon

Mallorca har - sammen med de andre Balearene - hatt regionalt selvstyre (kalt comunidad autónoma på spansk) under den spanske staten siden 1983. Mallorca besitter også hovedstaden for denne autonome regionen i form av øyas største by, Palma de Mallorca. 

De spanske autonome regionene ble opprettet som en politisk og administrativ oppdeling av Spania i overensstemmelse med den spanske grunnloven fra 1978 med formål å sikre autonomi for "nasjonens forskjellige nasjonaliteter og regioner" i den spanske nasjonen. 

53 municipios

Øya er delt opp i 53 kommuner, kalt municipios, der kommunen Palma de Mallorca er den største med sine 421 194 innbyggere, mens kommunen Estellenchs på den sørvestlige delen av øya er den minste med kun 382 innbyggere. 

Geografisk er det kommunene Llucmajor (på den sørlige delen av øya), Manacor (på den østlige delen av øya), Arta (på den nordlige delen av øya), Palma (på den sørvestlie delen av øya) og Pollenca (på den nordlige delen av øya) som er de største kommunene på øya. 

Språk

Mallorca har to offisielle språk: riksspansk (også kalt castellano) og katalansk. På skolen blir barna undervist i begge språk, men katalansk blir gjerne ansett som hovedmål. Et av de ledende partiene i det spanske parlamentet har satt spørsmålstegn ved denne prioriteringen, og foreslo i 2012 å gjøre de to språkene likestilte i den baleariske grunnskolen og andre utdannelsesinstitusjoner, noe som har skapt bekymringer hos deler av den baleariske befolkningen for fremtiden til den lokale katalanske dialekten, kalt mallorquí.

Andre spanske politikere, som José Ramón Bauzà, som representerer partiet Partido Popular på Balearene, har argumentert for at de baleariske dialektene er mer selvstendige språk enn dialekter, og bør derfor behandles deretter. 

Klima og vær

Mallorca har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre, noe som gjør øya til et attraktivt reisemål året rundt. 

Temperaturer

Den varmeste måneden i året er august med 25 grader i gjennomsnitt, tett etterfulgt av juli med 24 grader i gjennomsnitt og juni og september med 21 grader i gjennomsnitt. De kaldeste månedene er januar og februar med 10 grader i gjennomsnitt og desember med 11 grader i gjennomsnitt, tett etterfulgt av mars med 12 grader i gjennomsnitt. 

Solskinnstimer

For de som er glade i å sole seg er juli den beste måneden å besøke øya med 13 solskinnstimer i gjennomsnitt, etterfulgt av mai, juni og august med 12 solskinnstimer per dag i gjennomsnitt. Minst sol finner du i desember med 6 solskinnstimer i gjennomsnitt, etterfulgt av gjennomsnittlig 7 timer om dagen i januar og november. 

Selv om de 6 timene på en desember-dag kanskje ikke høres spesielt imponerende ut sammenliknet med de 13 gjennomsnitts-timene på en juli-dag, er det fortsatt mye mer enn du vil kunne nyte i Norge i desember. 

De mange solskinnstimene om vinteren er en av mange grunner til at så mange nordeuropeere enten har bosatt seg på Mallorca, eller reiser tilbake til øya på ferie hvert vinterhalvår. 

Badetemperaturer

Også når det kommer til badetemperaturer er august ikke overraskende den varmeste måneden på Mallorca med 26 grader i gjennomsnitt, tett ettefulgt av september med 25 grader og juli med 24. De kaldeste månedene på Mallorca er januar, februar og mars med 15 grader i gjennomsnitt hver, tett etterfulgt av april med 16 grader i gjennomsnitt. 

Nedbør

Den mest regnfulle måneden er oktober med 63 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av november med 48 mm, samt januar og april med 42 mm. Med kun 6 mm i gjennomsnitt er juli og august uten konkurranse de månedene med minst nedbør , etterfulgt av juni med nesten tre ganger så mye nedbør (15 mm). Til sammenligning fikk Bergen 450 mm nedbør i desember 2017. 

Historie

Mallorca har vært bebodd i tusenvis av år; nøyaktig hvor lenge er det ingen som vet nøyaktig, men det er funnet arkeologiske spor som strekker seg helt tilbake til den eldre steinalderen. I bronsealderen oppstod den berømte Talaioitic-kulturen på øya, og det finnes derfor mange spennende spor fra denne kulturen på Mallorxa, blant annet rundt 274 såkalte talaiot-megalitter, som minner om de sardinske nuraghe-megalittene (se mer om dette under Sardinia - Informasjon). 

Fønikerne

Senere kom fønikerne til øya (rundt 700 år f.Kr.), der de etablerte flere kolonier med bystaten og kolonibyen Karthago (i det nåværende Tunisia) som øverste myndighet. Etter den andre punerkrigen, som tok slutt i 201 f.Kr. med et smertefullt nedelag til romerne, mistet Karthago dens oversjøiske kolonier, og veien lå dermed åpen for romersk dominans. 

Romerne

I 123 f.Kr. ble den romerske konsulen Quintus Caecilius Metellus Madeconicus utnevnt til kommandør i de romerske kampanjene mot piratene som hadde herjet Balearene siden den andre puniske krigen og fønikernes tap av deres oversjøiske kolonier. To år senere, i 121 f.Kr., lykkes Quintus Caecilius Metellus Macedonicus og hans romerske tropper å bekjempe piratene, før han grunnla to romerske kolonier i Pollentia (den nåværende byen og kommunen Alcúdia på den nordlige delen av øya) og Palmaria (den nåværende regionshovedstaden Palma de Mallorca på den sørvestlige delen av øya). 

Vandalene

I 427 e.Kr. plyndret det østgermanske folket kalt "vandalene" (som muligens hadde skandinavisk opprinnelse) Mallorca med Gunderic, konge av vandalene og alanerne (et indo-irakisk rytter- og nomadefolk) i spissen. Noen historiske kilder mener det var hans sønn Genseric som gjorde det. Etter Gunderics død i 428 e.Kr. overtok Genseric roret, men det er uklart når Genseric for alvor inntok øya. Det er derimot klart at han fra år 442, da romerne anerkjente vandalene som selvstendige herskere over den romerske provinsen Byzacena, behersket store deler av det vestlige Middelhavet og i den forbindelse annekterte Malta, Sardinia, Korsika, Sicilia og Balearene. 

Vandalenes herredømme varte frem til 465 e.Kr. da romerne gjenvant kontrollen over øya. I motsetning til romerne etterlot ikke vandalene noen synlige spor som vitner om deres tid på øya. Det menes heller ikke at de blandet seg med den lokale befolkningen. Det har blitt gjettet på at deres germanske kultur og deres tro (de var tilhengere av arianismen, mens lokalbefolkningen på Mallorca som en del av det vestromerske riket var romersk-katolske) var for forskjellig fra den lokale kulturen og troen til at de klarte å smelte sammen på den forholdsvis korte tiden de hersket på øya. 

Bysantinerne

Mallorca ble erobret av bysantinerne i 534 e.Kr. med den bysantinske guvernøren Apollinarius i spissen, som hadde tjent under vandal-kongen Hilderic i Nord-Afrika frem til kongen konverterte til katolisismen, og som resultat av vreden det skapte blant vandalene (som var tilhengere av arianismen) ble slått av tronen av sin fetter Gelimer. Under dette tronskiftet hadde Apollinarius sett sitt snitt til å flykte til Konstantinopel, og det var herfra han, sammen med andre bysantinere som hadde reist fra vandal-kongedømmet i Nord-Afrika, fikk den bysantinske keiseren Justinian 1. til å starte vandalkrigen. 

Det var under vandalkrigen - og det etterfølgende slaget ved Tricamarum - at Apollinarius utmerket seg i kamp og senere ble belønnet med utnevnelsen som guvernør av Ibiza, Minorca og Mallorca. Appolinarius' aktiviteter på øya i perioden som fulgte ligger i dag i uvisshetens skygger, men man vet at det ble bygget mange kirker på øya i den bysantinske perioden. 

Maurerne

Det bysantinske riker varte heller ikke lenge på øya, for allerede fra 707 f.Kr. begynte mauriske pirater å plyndre øya, og rundt 200 år senere, i år 902 e.Kr., invaderte de hele øya og omdøpte blant annet datidens Palma de Mallorca til Medina Mayurqa. Den mauriske perioden på øya førte i begynnelsen til økt velstand med innførelse av forbedrede landbruksmetoder og vanningssystemer, men de neste 300 årene under maurisk herredømme ble mer kaotiske og ufuktbare. 

Først var det Córdoba-kalifatet som kollapset, og da kom øya under Dénia-taifatets herredømme. Deretter var øya i en kort periode på 8 måneder besatt av en gruppe katalanere og pisanere, ledet av greven av Barcelona, Ramon Berenguer III. Greven og hans folk trakk seg tilbake til deres egne hjemtrakter da hovedbyen (dagens Palma de Mallorca) falt. Etter dette var det den fanatiske berber-slekten almoravidene som hersket på øya, før de i 1176 måtte overdra herredømmet til Almohad-kalifatet. 

Almohad-kalifatet var de siste mauriske herskerne på Mallorca, før øya i september 1229 ble invadert av Jakob I av Aragón (Jaime el Conquistador på spansk) og hans menn, som litt innen oktober 1230 hadde erobret hele øya.

De spanske kongene

Etter at Jakob I av Aragón hadde erobret Mallorca ble øya brakt under Aragóns krone (må ikke forveksles med Kongedømmet Aragón), som var en union av stater underlagt kongen av Aragón, og ikke en enkelt stat. På 1300- og 1400-tallet talte denne unionen i tillegg til Mallorca og de andre Balearene også Sardinia, Korsika, Sør-Italia og Øst-Hellas. 

Da Jakob I av Aragón døde i 1276 ble hans sønn Jakob II av Mallorca (Jaime II de Mallorca på spansk) konge i kongedømmet Mallorca, som var blitt opprettet av hans far i 1231. Kun 9 år senere, i 1285, ble Jakob II av Mallorca presset av tronen av sin nevø, Alfonso III av Aragón, noe som førte til at Jakob II måtte flykte øya. Han gjenvant senere makten da Alfonso IIIs etterfølger overdro tronen til ham. 

Tronen skiftet hersker ofte de neste årene: da Jakob II av Mallorca døde i slutten av mai 1311 overtok hans andrefødte sønn, Sancho av Mallorca (også kalt El Pacifico) tronen etter at hans bror, som var førstefødt sønn og dermed tronarving, valgte å frasi seg tronen for å bli fransiskanermunk. Allerede 13 år senere, i 1324, ble Sanchos nevø, Jakob III, konge i en alder av 9 år, før Peter IV av Aragón tyve år senere, i 1344, invaderte øya og presset Jakob III av tronen. På samme måte som Jakob II måtte Jakob III nå flykte fra øya. 

I 1479 ble Aragóns krone - og dermed Mallorca - en del av en dynastisk union med kongedømmet Castilla. I århundret som fulgte ble flere festningsverk og utsiktstårn bygget ved øyas kyst som en konsekvens av de mange angrepene på øya som de beryktede barbarskipene fra Nord-Afrika stod bak. Fra 1707 til 1716 ble den dynastiske unionen erstattet av et sentralisert spansk monarki under (og etter) den spanske arvefølgekrigen, noe som førte til at Mallorca i 1715 ble en del av den spanske provinsen Baleares i henhold til resolusjonen Decretos de Nueva Planta, underskrevet av Filip V av Spania. 

Den spanske borgerkrigen

Under den spanske borgerkrigen (juli 1936 - mars 1939) var Mallorca først en kampscene mellom de fascistiske nasjonalistene og republikanerne - en kamp som gikk under navnet El Desembarco de Mallorca og la Conquista de Mallorca - og deretter en høyborg for de seirende fascistene, som brukte øya som flåtehavn og utgangspunkt for angrep på de republikanske styrkene på fastlandet. 

Populært på Mallorca

Spania, Mallorca
  • Nærmeste flyplass: 62 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Spania, Mallorca, Capdepera
  • Nærmeste flyplass: 75 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Spania, Mallorca
  • Nærmeste flyplass: 39 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér