Reiser til Tenerife

Tenerife tilbyr noe for enhver smak: superstrender, 42 naturbeskyttede områder, Spanias høyeste punkt vulkanen Teide, delikat gastronomi og mye mer. Velkommen til Tenerife med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Tenerife i Spania der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus på din ferie. 

I Atlanterhavet finner du øya Tenerife, som er den største i øygruppa Kanariøyene. Siden 50-tallet har Tenerife vært en yndet charterdestinasjon, men vulkanøya har mye mer å tilby enn grisefest og sangria. "Øya med evig vår" er ikke bare Kanariøyenes vakreste og grønneste øy, den er også full av spennende opplevelser som venter på deg. 

Et mekka for naturelskere

Teide og Las Cañadas

Las Cañadas er en nasjonalpark og er et must å besøke når du er på Tenerife. I parken finner du vulkanen Teide, som med sine 3718 m.o.h. er Spanias høyeste punkt. Parken og vulkanen er på UNESCOs verdensarvliste, og en unik naturopplevelse. Vulkanen regnes fremdeles for å være aktiv, men Teide kan fint bestiges da den "sover" og ikke har hatt utbrudd siden 1909. 

Ved foten av den enorme vulkanen kan naturens storhet føles overrumplende, men når du kommer helt opp føles det som om du er på toppen av verden! I sommerperioden kan køen til taubanen være lang, men det er verdt ventetiden da du møter en ubeskrivelig utsikt på toppen. Hvis du tør kan du få tillatelse til å bestige de siste 200 metrene opp til toppen av Teide. 

De mange vulkanutbruddene har med tiden forvandlet områder i nasjonalparken til fascinerende månelandskaper. Men du vil samtidig kunne oppleve mye flora og fauna og nasjonalparken da de tidligere lavastrømmene har gitt grobunn for mange interessante plantearter. Dersom du i tillegg er over gjennomsnittet interessert i film vil du kanskje gjenkjenne dette området da mange av scenene i "Apeplaneten" er spilt inn her. 

Andre naturperler verdt å nevne

På den nordlige delen av Tenerife finner du El Valle de la Orotava, eller Orotavadalen som vi ville sagt på norsk. Med en årlig gjennomsnittstemperatur på 20 grader er dalen det perfekte stedet for bananplantasjer og druedyrking til den lokale vinproduksjonen. I dalen finner du den gamle og tradisjonelle byen med samme navn, La Orotava, som hver november arrangerer vinfestivalen Icod de los Vinos. Her kan du smake på de mange delikate vinene i godt selskap blant lokale og tilreisende. 

Et av Tenerifes nydeligste naturområder er Parque Rural de Teno, som tidligere har vært svært utilgjengelig grunnet beliggenheten. Parken har et rikt fugle- og dyreliv og et gammelt fyrtårn, der du fra de gigantiske klippene kan oppleve en ubeskrivelig panoramautsikt over havet. 

Veien til en manns hjerte går gjennom magen

... og han vil ikke bli skuffet! Men det er heldigvis ikke kun det mannlige kjønn som forelsker seg i den spanske gastronomien; menn, kvinner og barn elsker maten i Spania. Spanias gastronomi er i verdensklasse, og på Tenerife kan du spise deg mett på den ene lekre retten etter den andre. 

Prøv for eksempel Spanias varemerke, delikat tapas, som gir deg gode muligheter til å smake på alt det beste landet har å by på. I tillegg til tapas er Kanariøyene kjente for Conejo (kaninkjøtt), Papas Arrugadas servert med Mojo (små, sprø saltpoteter servert med en smakfull salsa), Calderata (lammegryte), lekre fiskeretter og sist, men ikke minst, de lokale ostene, kalt queso på spansk. Ost på Tenerife lages på melk fra kyr, geit og får, og den mest kjente heter Manchego. Gå på oppdagelsesferd i ostemarkedene og smak deg frem til din favoritt - jeg har allerede funnet min :)

Vamos a la fiesta!

Karnevalet i Santa Cruz på Tenerife er kjent for å være Spanias svar på karnevalet i Rio de Janeiro. Her får du oppleve en 15 dagers lang fest der det uskrevne mottoet er: "Alt er tilatt, og du er kun forpliktet til å ha det kjekt!". Med et nytt tema hvert år fylles gatene med parader, dans, musikk, farger, glitter og glade mennesker. Det er litt av en opplevelse, og verdt å få med seg!

Aktiv, avslappende eller litt av hvert

Tenerife har noe for enhver smak. Er du glad i aktive ferier finner du gode muligheter for å utforske øya og dens mange turstier. Hvis du er en erfaren turgåer er det flere turstier med nivåforskjeller som krever god kondisjon og som kan gi deg noen fine utfordringer underveis. Hvis du ikke er den fødte fjellbestiger, men liker å utforske naturen i et rolig tempo som meg, kan du ta det helt med ro - det er stier for oss også :) 

Du kan også utforske havet rundt vulkanøya, og mulighetene her er mange. Du kan snorkle i havoverflaten, dykke ned til havbunnen, dra på seiltur eller beundre undervannslivet fra en ubåt. Havet kryr av et frodig dyreliv der du kan se både hvaler og delfiner. 

Hvis du foretrekker mer avslappende ferieaktiviteter kan Tenerife friste med noen helt fantastiske strender! Du kan velge mellom kritthvite sandstrender, sorte sandstrender eller mer rustikke strender med grov sand og klipper, populære strender med mange mennesker eller strender der du kan slappe av helt privat. 

Et godt tips

Dersom du vil rekke å oppleve Tenerifes varierte natur i løpet av ferien din vil jeg anbefale deg å leie en bil og kjøre rundt på øya selv. Det er alltid befriende å kunne kjøre ut i det blå og oppleve uten å måtte bekymre deg for transportmuligheter og avgangstider. Og hvis du kjører forbi et av vulkanøyas mange naturlige svømmebasseng, som Charco de la Laja på den nordlige delen av øya, så kan du fint unne deg en pause med en forfriskende svømmetur. Det er fantastisk!

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Tenerife med Hideaways!
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Les mer om Tenerife

Severdigheter

Til tross for sin beskjedne størrelse byr Tenerife på mange forskjellige slags severdigheter, selv om de fleste av dem naturligvis utgjøres av øyas fantastiske natur. 

Her har jeg valgt ut noen få av de severdighetene som du kan oppleve på din ferie på Tenerife. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på øya anbefaler jeg deg å lese bloggen vår, der du både kan lese mer om Tenerife og finne spennende artikler om en annen kanarisk øy, Gran Canaria, og våre andre reisemål i Spania. 

God fornøyelse og god reise!

Teide nasjonalpark

Teide nasjonalpark ligger sentralt på øya, og er med sine 18 990 hektar Spanias største nasjonalpark. Grunnlagt i 1954 er den dessuten en av de eldste nasjonalparkene i landet og den mest besøkte i Spania med hele tre millioner besøkende i året, noe som også gjør den til en av de mest besøkte nasjonalparkene i verden. 

I juni 2007 fikk parken en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste, og samme året havnet den på en spansk liste over de 12 største "skattene" i landet sammen med andre store severdigheter, som katedralen i Santiago de Compostela, Guggenheim-museet i Bilbao, Alhambra i Granada og Sagrada Familia i Barcelona.

Mount Teide

Parkens kjerne, største severdighet og navnegiver er Teide-fjellet, som ruver 3718 meter over havet og er dermed det høyeste fjellet i Spania og den tredje-største vulkanen i verden (som nevnt under Geografi). Vulkanen er fremdeles aktiv og hadde sitt siste utbrudd i 1909.

Fjellet/vulkanen fikk sitt nåværende navn - El Pico de Teide - i forbindelse med den spanske koloniseringen av øya. Før dette (1494) bar vulkanen navnet Echeyde, som i den lokale guancher-befolkningens tanke- og sagnverden henviste til en mektig figur som kunne forvandle fjellet til et helvete (formodentlig et vulkanutbrudd). 

Et hellig sted

Guancherne betraktet fjellet som et hellig sted, på samme måte som grekerne betraktet fjellet Olympos som et hellig sted der flere av de greske gudene bodde. I den guanchiske mytologien bor djevelen, kalt Guayota, inne i vulkanen, som de mente fungerte som en slags port til underverden. 

En gang holdt Guayota guden for lys og sol, kalt Magec, fanget inne i vulkanen, noe som svøpte jorden inn i et djevelsk mørke. Men guacherne visste råd; de bad deres øverste gud, Achamán, om nåde, og Achamán bekjempet Guayota, befridde Magec og forseglet vulkanne med Guayota inni. 

Innesperret i vulkanen

Det var guanchernes overbevisning at Guayota -- som ofte ble fremstilt som en vill, sorthåret hund med røde øyne, ledsaget av andre demoner som også var ville, sorthårede hunder - etter dette levde innesperret i vulkanen.

De hadde samtidig tradisjon for å forsøke å skremme djevelen vekk med bål når vulkanen fikk utbrudd. 

Særegen flora og fauna

I tillegg til El Pico de Teide rommer Teide nasjonalpark også den nest-største vulkanen på Kanariøyene, Pico Viejo, på 3135 meter, samt en særegen flora og fauna som vokser i den tynne, men mineralrike lavajorden. 

Parken rommer blant annet 168 plantearter, derav 33 endemiske arter, som furuskog av arten pinus canariensis (kanarifuru), sedertrær (cedrus) og forskjellige blomsterarter som spartocytisus supranubius (erteblomstfamilien), argyranthemum teneriffae (margerittslekten) og viola cheiranthifolia (fiolfamilien). 

Parken huser også rundt 70 typer virvelløse dyr, 10 fuglearter og 3 krypdyrsarter og pattedyr, som flaggermus, villkatt og pinnsvin, men det er kun flaggermusene som er innfødte i parken.

Masca

Den lille fjellandsbyen Masca ligger i 600-800 meters høyde på øyas nordvestlige sidem ig er utgangspunktet for en av de mest populære vandrerutene på øya. 

Turen går fra den nederste delen av Mascas sentrum til kløften ved Atlanterhavet; en tur som tar ca. 3 timer hver vei (avhengig av fysisk form og vær). Noen turister benytter seg av muligheten til å bli hentet i båt nede ved kysten i stedet for å gå hele veien tilbake til Masca opp fjellet (noe som naturligvis krever forhåndsreservasjon). 

Tilfluktssted for pirater

I tillegg til den kjente vandreruten ned til kysten utgjør byen - som sies å ha vært et tilfluktssted for pirater i gamle dager - også et av de beste eksemplene på tradisjonell, landlig arkitektur på Tenerife, selv om en brann gjorde innhogg i bestanden av gamle hus i byen i 2007. 

Den botaniske hagen i Puerto de la Cruz

Jardín de aclimatación de La Orotava - som den botaniske hagen i Puerto de la Cruz formelt heter - er ikke bare en utrolig flott botanisk hage med en spennende historie, men også en av de mest populære severdighetene på Tenerife med rundt 400 000 besøkende hvert år. 

Akklimatisering

Hagen ble anlagt av Kong Karl III av Spania 17. august 1788 for å akklimatisere de nye plantene som braktes hjem fra Den Nye Verden av den opplyste og eneveldige monarkens utsendte plantesamlere, før de skulle omplantes til de kongelige botaniske hagene i Madrid og Aranjuez på det spanske fastlandet. 

Derav navnet Jardín de aclimatación de La Orotava: "Orotavas hage for akklimatisering". Mens jardín betyr hage på spansk, henviser de la Orotava til beliggenheten i byen Orotava (i dag både navnet på en by og en kommune) som på Karl III av Spanias tid var Puerto de la Cruz' forløper. Puerto de la Cruz ble faktisk bygget senere med det formål å fungere som Orotavas havn. 

Suksess - og frost

Karl III av Spania døde imidlertid få måneder etter at han hadde beordret anleggelsen av den botaniske hagen, men hans etterfølger, Karl IV av Spania, videreførte sin forgjengers prosjekt og derfor stod anlegget, tegnet av arkitekten Diego Nicholas Eduardo, først ferdig i 1791. 

De første utplantingene skjedde året etter, i 1792, og gikk for det meste bra. Man hadde derimot mindre suksess med å akklimatisere plantene på det spanske fastlandet (i de kongelige hagene i Madrid og Aranjuez), der frosten i denne notorisk vinterkalde delen av Spania tok livet av noen av plantene i vinterhalvåret. 

Berømte besøk

I løpet av århundrene som fulgte ble hagen mer og mer kjent utenfor øyas vide horisonter. Til dette bidro ikke minst besøk fra en rekke naturforskere fra det europeiske fastlandet - som Aimé Bonpland, Pierre Marie Auguste Broussonet og Anselme Riedlé - for ikke å glemme Alexander von Humboldts besøk i hagen da han tilbragte sine seks dager på øya i 1799 (se mer i avsnittet om øyas Historie). 

På 30-tallet inspirerte dessuten hagen den berømte franske forfatteren André Breton til et dikt. 

50 000 planter fra 5 kontinenter

I dag byr hagen på rundt 5000 plantearter, 120 trearter og mer enn 50 000 planter fra hele fem kontinenter, fordelt på 60 000 kvadratmeter; en unik diversitet som kun er mulig på grunn av øyas usedvanlige klima. 

Hagen har også et herbarium (en samling av tørkede og pressede plantedeler til studier i botanikk og taksonomi) som inneholder nesten 40 000 plantedeler, og som dessuten er en del av internasjonale bevarings- og forskningsprosjekter. 

Pyramidene i Güímar

Pyramidene i Güímar - seks (opprinnelig ni) pyramideformede monumenter av javastein som ligger på den østlige delen av øya - har gitt opphav til mange myter opp gjennom tidene. 

En av mytene, og den mest kjente, stammer fra den norske eventyreren, arkeologen og etnografen Thor Heyerdahl, som har bidratt til mytedannelsen ved å fremsette spektakulære teorier om pyramidene som en mulig "missing link" - et slags transatlantisk stoppested - mellom antikk egyptisk kultur og sentralamerikansk mayasivilisasjon (som begge bygget pyramider). 

Undersøkt av Heyerdahl

Heyerdahl stiftet først bekjentskap med pyramidene gjennom en artikkel i Tenerife-avisen Diario de Avisos, men ble senere så oppslukt av sin idé om at de var et forbindelsesledd mellom antikk egyptisk kultur og mayasivilisasjonen, at han i 1991 reiste til øya for å undersøke pyramidene i Güímar nærmere. 

Han konkluderte deretter at stedet sannsynligvis var bygget av soltilbedere, noe han blant annet kom frem til basert på undersøkelser foretatt av Instituto de Astrofísica de Canarias, som hevdet at pyramidene var astronomisk orienterte. Heyerdahl hevdet, slik rapporten fra det astrofysiske instituttet også gjorde, at pyramidene formodentlig var av antikk opprinnelse. 

Fra det nittende og det tyvende århundret

Men både Heyerdahls teorier og rapporten fra det astrofysiske instituttet på Kanariøyene fikk en alvorlig knekk i 1996, da en rekke arkeologiske undersøkelser foretatt ved Heyerdahls første besøk i 1991 av Departamento de Prehistoria, Antropología e Historia Antigua fra La Laguna-universitetet på Tenerife, ble offentliggjort. 

Undersøkelsene konkluderte entydig at de tre undersøkte lagene av pyramidene alle kunne dateres tilbake til enten 1800- eller 1900-tallet, og kunne derfor ikke være av antikk opprinnelse. 

Med røtter i en landlig tradisjon

Arkeologer som har vært involverte i undersøkelsene av pyramidene har siden fastslått at pyramidene ikke kan ha antikk opprinnelse og var dermed heller ikke - til Heyerdahls skuffelse - et bevis på en mulig forbindelse mellom antikk egyptisk kultur og mayasivilisasjonen. I stedet foreslo man at pyramidene hadde røtter i en landlig tradisjon på Tenerife på 1800-tallet, da landsmenn hadde for vane å stable steiner fra nylig ryddet landbruksjord i terrasseformede, monumentale figurer. 

Samtidig sies det at Heyerdahl hadde troen på en forbindelse mellom pyramidene og den opprinnelige guanchiske befolkningen på øya helt frem til sin død. På den offisielle hjemmesiden for den etnografiske parken, som Heyerdahls lokale venn av norsk herkomst Fred Olsen senere bygde, fremgår det fremdeles ikke hvilke av de rivaliserende teoriene om stedets opprinnelse som er den rette. 

Du kan lese mer om den etnografiske parken ved pyramidene i Güímar på deres offisielle hjemmeside her

San Cristóbal de la Laguna

I tillegg til å være Kanariøyenes tredje-mest befolkede by med litt over 150 000 innbyggere - og Tenerifes nest-største etter hovedstaden Santa Cruz - er San Cristóbal de la Laguna Tenerifes tidligere hovedstad fra perioden etter den spanske erobringen i 1494, frem til en økonomisk stagnasjon i 1723 sendte statusen videre til den nåværende hovedstaden Santa Cruz. 

Det er imidlertid det historiske sentrumet som har gjort den til en av Tenerifes mest populære og interessante severdigheter opp gjennom tidene, og som i 1999 fikk tildelt statusen som kulturell verdensarv av UNESCO. De mange gamle, vakre bygningene har gitt byen det ekstravagante tilnavnet "Kanariøyenes Firenze". 

La Laguna Katedral

Blant de mest kjente bygningene i byen finner vi La Laguna Katedral - eller Catedral de Nuestra Señora de los Remedios som den offisielt heter - som ble bygget mellom 1904 og 1915. Katedralen ligger i den historiske delen av byen og inneholder Alonso Fernandez de Lugos sin grav; den spanske militærmannen og administratoren som ledet an i erobringen av Tenerife, og som grunnla San Cristóbal de la Laguna (samt Santa Cruz). 

Katedralen er bygget i forskjellige stilarter (neo-gotisk, neo-klassisistisk og renessanse-stil) og er som navnet tilsier dedikert til La Virgen de los Remedios, som er skytshelgenen for det romersk-katolske bispedømmet i San Cristóbal de la Laguna.

Iglesia de la Concepción

Også Iglesia de la Concepcoón - eller Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción, som er dens offisielle navn - har en forbindelse til øyas spanske erobrer, Alonso Fernandez de Lugo, da det var ham som anviste stedet for kirkens beliggenhet i 1496; kun to år etter den spanske erobringen av øya. Men kirken ble først bygget 15 år senere, i 1511. 

I dag er kirken mest berømt for den fine utsikten fra kirkens høye tårn (man kan se ut over en stor del av byen i godt vær) og for den mirakuløse oljen som ifølge legendene strømmet ut fra et ikon i kirken under Svartedødens herjinger i 1648, og som ifølge katolsk tradisjon tilhørte evangelisten Johannes. 

La Laguna Universitet

Byen har også Kanariøyenes eldste universitet; La Laguna Universitet, som stammer fra 1701 da en gruppe munker fra augustiner-ordenen grunnla et senter for videregående studier. 41 år senere, i 1744, ble senteret omdannet til det kirkelige universitetet San Augustín i henhold til en pavelig ordre. 

Universitetets moderne inndeling stammer fra 1927 i henhold til et dekret som også delte Kanariøyene i to provinser. Universitetet har siden blitt omorganisert i 1989, noe som førte til opprettelsen av universitetet Las Palmas de Gran Canaria, og har i dag rundt 23 000 studenter. 

Les mer

Vin og matkultur

Det kanariske kjøkkenet, som Tenerife er en del av, er usedvanlig rikt på ferske grønnsaker, fersk fisk og tropiske frukter takket være det varme klimaet, den vulkanske undergrunnen og plasseringen midt ute i Atlanterhavet. Øya er også kjent for dens mange suppe- og gryteretter. 

I tillegg har Tenerifes gastronomiske tradisjoner blitt påvirket av de mange folkeslagene som har innvandret til øya opp gjennom tidene, f.eks. fra Afrika og Latin-Amerika. 

Her har jeg valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene som du kan smake på når du er på ferie på Tenerife. 

God appetitt, og god reise!

Papas arrugadas

Papas arrugadas er, som veldig mange retter på Kanariøyene, en enkel, men meget populær og tradisjonell rett. Navnet betyr bokstavelig talt "rynkete poteter" på spansk, og består av små poteter som er kokt i havvann med skallet på til skallet blir rynkete og danner en tynn skorpe av salt.

Når potetene er kokt serveres de vanligvis dekket med et lag av såkalt mojo picon, som er en krydret saus laget av olivenolje, spisskummen, chilli, rå hvitløk og eddik.

Det skal bemerkes at det spanske ordet "papa" også kan bety pave, noe som tidvis fører til den feilaktige, men sjarmerende oppfattelsen at rettens navn betyr "rynkete paver". Men det er altså ikke et blasfemisk navn, bare en artig misforståelse. 

Churros

Churros er wienerbrød-baserte og friterte kaker som ofte blir kalt for "spanske smultringer", og som vanligvis spises dyppet i sjokolade. På Tenerife inngår de ofte som en populær del av lunsjmåltidene sammen med kaffe og ferskpresset juice. 

Gofio

Gofio er en av de mest tradisjonelle ingrediensene i Tenerifes kjøkken, og kan visstnok dateres helt tilbake til den pre-spanske perioden i øyas historie da guancherne (les mer om guancherne under Informasjon - Historie) regjerte over øya. 

Berberisk slektskap

Gofio består av mel fremstilt av ristede kjerner (vanligvis hvete eller enkelte mais-sorter) eller andre stivelsesholdige planter (f.eks. bønner), som i noen tilfeller inneholder litt ekstra salt. På gaunchernes tid menes det at man brukte bygg og rhizomer (jordstengler med ofte underjordiske skuddsystemer) fra visse typer bregner. 

På gaunchernes språk, som var beslektet med berberisk, het ingrediensen ahoren. Blant berberne i Nord-Afrika, der en del av gaunchernes befolkning stammet fra (les mer om emnet under Informasjon - Historie), fantes det en lignende ingrediens bestånde av ristet byggmel som ble kalt arkul

Populært under hungersnød

På Tenerife har Gofio blitt mye brukt i perioder med stor fattigdom eller hungersnød, men er i dag en populær ingrediens i mange forskjellige slags kanariske retter som supper, sauser, gryteretter, is, desserter - og i en liten periode rundt år 2000 også for å brygge øl. 

Takket være produktets lange holdbarhet og dets rike innhold av mineraler, proteiner, fibre og vitaminer har det vært en populær ingrediens å ta med på de lange skipsfartene som sjømenn fra øya har vært med på når de har reist til det europeiske fastlandet eller Latinamerika. 

Blandet og eltet sammen med vann og sukker har det også vært et yndet produkt å ta med på en lang arbeidsdag ute i markene for de lokale bøndene. 

Ropa vieja

En annen kanarisk rett, som papas arrugadas også er meget populær på de andre Kanariøyene, og hvis navn som kan fremkalle misforståelser, er retten ropa vieja, som bokstavelig talt betyr gamle klær på norsk. 

Opprinnelig fattigmannsrett - i dag lekker gryterett

Men ikke la deg skremme av det usedvanlige navnet, som skyldes en lokal myte som sier at ropa vieja ble oppfunnet av en mann så fattig at han lagde suppe på klærne sine. Til tross for det avskrekkende navnet er retten faktisk en veldig velsmakende gryterett laget av kikerter og kylling (eller oksekjøtt), krydret med laurbærblader.

På grunn av dens opprinnelse som fattigmannsrett ble retten tradisjonelt laget av kjøttet som var til overs når de lokale lagde suppe, men i dag har ropa vieja vokst ut av sin historiske form og blitt en selvstendig rett som tilsettes sine egne ingredienser. 

Puchero canario

Puchero canario, som betyr "kanarisk gryte", også noen ganger kalt cocido canario ("kanarisk gryterett"), er en meget populær rett blant lokalbefolkningen på Tenerife. 

Retten består av flere forskjellige slags kjøtt, som kylling, oksekjøtt, svinekjøtt, pølser (ofte chorizo) og bacon som kokes sammen med en lang rekke forskjellige grønnsaker. Både disse og kjøttet kan variere fra sted til sted, og fra kokk til kokk. 

Solid og velnærende

Blant de vanligste grønnsakene finner vi kikerter, jamsrøtter, søtpotet, gresskar, gulrøtter, kål, bønner, squash, maiskolber, tomater og løk, som til slutt blandes med hvitløk, safran, paprika, salt og pepper. 

En meget solid, enkel og svært velnærende og velsmakende lokal rett som vil holde deg god og mett lenge etter du har spist den. 

Mojo-saus

Mojo-saus er i dag utbredt i mange forskjellige land, spesielt i de sentralamerikanske landene og i USA, men sausene - for det er flere versjoner - stammer opprinnelig fra Kanariøyene, og er fremdeles et meget populært innslag i Tenerifes gastronomi. 

To varianter

Mojo-sausen har to varianter, der den ene kalles mojo verde ("grønn mojo"), mens den andre kalles mojo picante ("krydret mojo"). Begge består i varierende grader av olivenolje, salt, vann, forskjellige slags paprikasorter (kalt pimienta), hvitløk, spisskummen eller koriander og andre krydre. 

Det tilføres naturligvis også forskjellige ingredienser i de to variantene for å gi deres individuelle smak. I mojo verde, som ofte spises til fiskeretter, er det hovedsakelig grønn paprika og persolle (herav navnet grønn mojo), samt koriander.

I mojo picante - den mer krydrede versjonen, som ofte spises som sau til allerede omtalte papas arrugadas - er det derimot hovedsakelig røde paprikasorter og paprikakrydder. 

Øl

Tenerife har sin helt egen øl som kun brygges på denne øya, og som vanligvis ikke kan kjøpes andre steder med unntak av naboøya Gran Canaria. Ølen heter Dorada (som betyr "gyllen" på spansk) og finnes i tre varianter: Dorada Pils (normal styrke), Dorada Especial (ekstra sterk) og Dorada Sin (alkoholfri, da "sin" på spansk betyr "uten"). 

Du kan bestille ølen i flere forskjellige mengder. Hvis du vil ha en hel flaske Dorada bør du bestille una Dorada de botella, men hvis du vil ha en liten øl bør du bestille una caña. En stor øl heter una jarra

Vin

Kvaliteten på de lokale vinene på Tenerife har vært stigende de siste tre tiårene, og har nå nådd et punkt der øyas vinprodusenter jevnlig vender tilbake fra internasjonale vinkonkurranser med utmerkelser. De siste par gullmedaljene ble hentet i San Francisco International Wine Competition 2014 av bodegaen Cándido Hernández Pío i La Matanza. 

Det er fem større vindistrikter på Tenerife:

 • Valle de Güímar; et solrikt vinområde med fokus på tørre og halvtørre hvitviner
 • Tacoronte Acentejo; det største og mest kjente vinområdet på øya med fokus på rødviner
 • Valle de Orotava; ligger i likhet med Tacoronte Acentejo på den nordlige delen av øya, men i motsetning til sistnevnte er like kjent for sine hvitviner som sine rødviner
 • Ycoden Daute Isora; ligger på den nordvestlige delen av øya og er mest kjent for sine gode hvitviner
 • Abona; et av de mest høytliggende vinområdene i EU (med vinranker i opptil 1700 meters høyde), ligger på den sørlige - klipperike og tørre - delen av øya. Også dette området er mest kjent for sine hvitviner. 

 

Les mer

Bestill en pakkereise eller en reise med kun hotell

Her har jeg samlet litt informasjon om de forskjellige reiseformene du kan velge mellom hos Hideaways, samt praktisk informasjon om flyreisen, transport tur/retur flyplassen, bilutleie og mye mer. Vil du bestille din reise til Tenerife online er det bare å taste inn avreisedato i søkemotoren.

Du kan enkelt bestille din reise online, men du er naturligvis også hjertelig velkommen til å kontakte oss for et tilbud på din reise til Tenerife. Med Hideaways Reiser kan du reise til Tenerife hver dag året rundt og i nøyaktig det antallet dager som passer for deg.

Slik kan du reise

Bestill din reise til Tenerife på Kanariøyene som en samlet pakkereise med fly, hotell eller feriehus og evt. transport fra TFS Tenerife Syd Flyplass tur/retur eller en leiebil. Ønsker du selv å arrangere flyreisen din kan du naturligvis også velge å kun bestille hotelloppholdet ditt hos oss.

Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker da vi tilbyr valgfri reiselengde til samtlige reisemål, og du kan også fritt velge fra hvilken flyplass du vil reise, bl.a. Oslo, Bergen og Trondheim. Få mer informasjon om alle reisene (inkl. aktuelle flytider og flyruter) i søkemotoren. Du kan også velge å kun se priser på reiser til Tenerife der du flyr direkte eller med en mellomlanding.

Hos Hideaways Reiser kan du reise med vanlige rutefly som f.eks. SAS eller Lufthansa, men også med lavprisselskaper som f.eks. Ryanair og Norwegian hvis du vil ha billigere flybilletter. Når du bestiller en reise til Tenerife i Spania som en samlet pakke kan du også kombinere flyselskaper hos oss, altså benytte to forskjellige selskaper til utreisen og hjemreisen. Det kaller vi fleksible reiser...

Det går mange direktefly til Kanariøyene i vinterhalvåret. Vinterprogrammet starter vanligvis rundt høstferien i uke 42 og slutter gjerne ved utgangen av mars, alt etter når Påsken er det året. I sommermånedene er det færre direktefly til Tenerife, men gode forbindelser bl.a. via Malaga og Barcelona. Du finner aktuell informasjon om alle flyruter når du søker etter reiser.

Rundturer i bil

Kjør-selv-ferie, rundturer i bil eller bilrundreise - kjært barn har mange navn, men faktum er at med Hideaways Reiser kan du skreddersy din egen rundtur der du bor på flere utvalgte hoteller på reisen din. Velg selv om du ønsker å bestille hele pakken inkl. flyreise, bilutleie og hoteller, eller om du selv vil stå for transporten til Tenerife. Les mer om vårt forslag til en kjør-selv-ferie på Tenerife i reisetemaet bilrundreiser eller bestill et skreddersydd tilbud.

Velg det rette hotellet på Tenerife

Feil valg av hotell kan ødelegge en hel ferie og vi anbefaler derfor å benytte våre hotell- og reisetemaer eller filtreringsmulighetene i søkemotoren for å finne det perfekte hotellet eller feriehuset for deg. Du finner disse når du søker etter priser på reiser til Tenerife og alle andre reisemål i Spania, som f.eks. Gran Canaria, Mallorca, Madrid og Menorca. Noen av våre mest benyttede reisetemaer er ”familieferie" og "aktiv ferie". Vi har også delt opp hotellene i forskjellige typer slik at du enklere finner det rette hotellet for deg, f.eks. "hoteller kun for voksne" eller "hoteller med utsikt". Med filterfunksjonen kan du bl.a. også velge disse typene overnatting: villa, luksushotell, boutique-hotell og mange flere...

Din reise er vårt ansvar

Ønsker du hjelp til å bestille din reise til Tenerife online, eller vil du f.eks. få et tilbud på en av våre populære kombinasjonsreiser eller rundturer i bil (kjør-selv-ferie) i Spania, er du alltid hjertelig velkomen til å kontakte oss. Vi i Hideaways har lagt ned mye arbeid i å plukke ut alle hotellene og reisene du finner i programmet vårt på Tenerife, og i våre personlige hotellbeskrivelser forsøker vi alltid å gi deg en ærlig beskrivelse av hotellet, uansett om du vil på en luksusreise eller om du foretrekker en ferie på et "autentisk" og sjarmerende hotell. 

Din reise er vårt ansvar både før, under og etter reisen, og vi er alltid her for å hjelpe deg. Hideaways Reiser stiller med reisegaranti og følger naturligvis pakkereiseloven - noe som gir deg trygghet på reisen.

Les mer

Reisemål på Tenerife

Alcala

Alcalá er en liten fiskelandsby – bare 6 km. fra Los Gigantes – som ligger i kommunen Guía de Isora og nå være en av de vakreste fiskebyene på Tenerifes sørkyst. Langt fra masseturismen kan Alcalá bibeholde sin tradisjonelle sjarme og romantikk i byens sentrum. Det er bare ett hotell i hele Alcalá.

Reiser til Alcala

Buenavista

Buenavista del Norte er en av de nordvestligste regionene på Tenerife. Her er det veldig rolig, men frem for alt er det en fantastisk flott region. Landskapet er som tatt direkte ut av en eksotisk Hollywood-film. Byen har flere imponerende severdigheter og en 18-hulls golfbane regnes blant disse. Det er ikke en by med et vildt natteliv, men det er ikke vanskelig å finne restauranter og barer som kan dekke de flestes behov for en kveld eller to. Det er så absolutt verdt et besøk.

Reiser til Buenavista

Costa Adeje

Sofistikert og glamorøse Costa Adeje, som kombinerer det autentiske, lokale preg med vakre strender og flotte utflukter for hele familien. Her finner du mange gode restauranter og god avslappet ferie atmosfære.

Reiser til Costa Adeje

Los Cristianos

Populære og livlige Los Cristianos tilbyr aktiviteter for hele familien, enten du vil tilbringe ferien avslapning, om du vil bade i badelandet, ri på en kamel eller nyte byens berømte natteliv, kan du finne det du leter etter i Los Cristianos.

Reiser til Los Cristianos

Playa de las Americas

Tenerifes største feriested, Playa de las Americas, ligger i det sørvestlige hjørnet av øya som har flere solskinnstimer. Enten du vil slappe av i solen eller du vil ha en mer aktiv ferie, er det mange muligheter og en rekke restauranter.

Reiser til Playa de las Americas

Playa Paraiso

Playa Paraiso på Tenerifes vestkyst hører til blant de beste reisemålene for deg som drømmer om en avslappende ferie med familien eller partneren din, langt fra hverdagens kjas og mas. Denne lille feriebyen ved den vakre klippekysten byr på fred og ro med større byer og deres forlokkelser innenfor kort avstand.

Reiser til Playa Paraiso

Puerto de La Cruz

I Puerto de la Cruz er det lett å få ro i kropp og sjel, enten med en god bok på stranden eller i den vakre botaniske hagen. Byen er en nydelig kombinasjon av nytt og gammelt samtidig som det holder fast på den tradisjonelle sjarmen.

Reiser til Puerto de La Cruz

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Tenerife, deriblant om klima og vær, geografi, befolkning og øyas administrasjon og historie. Formålet er ene og alene å bidra med litt bakgrunnskunnskap (vi tar forbehold for eventuelle faktuelle feil) og gi inspirasjon til din ferie på Tenerife.

Hvis du har lyst til å lese mer om Tenerife anbefaler jeg deg å besøke vår blogg, som inneholder mange spennende artikler med informasjon om hele Spania. 

God fornøyelse, og god reise!

Geografi

Tenerife ligger ca. 300 kilometer vest for den afrikanske kysten og ca. 1000 kilometer sørvest for den iberiske halvøya, inneklemt mellom de andre Kanariøyene La Palma, La Gomera og Gran Canaria. Med sine 2034,38 kvadratkilometer er det den største øya i øygruppa Kanariøyene. Tenerife består i tillegg av rundt 200 karrige, ubebodde øyer som tilfører 213 835 kvadratmeter til øyas samlede areal. 

Øya har også øygruppas lengste kystlinje med 342 kilometer, og ikke bare Kanariøyenes, men hele Spanias høyeste fjell i skikkelse av Mount Teide, som ruver 3718 meter over havets overflate, noe som samtidig gjør den til verdens tredje største vulkan. 

Befolkning

Med 908 555 innbyggere er Tenerife den mest befolkede øya av Kanariøyene. Hele 43% av Kanariøyenes befolkning bor på Tenerife. 

Det er også den mest befolkede øya av alle øygruppene i Atlanteren, som samlet kalles Makaronesia, som var de antikke grekernes betegnelse på øyene vest for Gibraltar, og som består av Azorene, Kapp Verde, Madeira, Selvagensøyene - og Kanariøyene. I tillegg er det den mest befolkningsrike øya i Spania. 

En av Spanias høyeste befolkningstilvekster

Rundt 25% av Tenerifes befolkning bor i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife på den nordøstlige delen av øya, mens de nest-mest befolkede byene/kommunene er San Cristóbal de la Laguna mes 144 347 innbyggere, Arona med 72 328 innbyggere, La Orotava med 40 644 innbyggere, Adeje med 38,245 innbyggere, Los Realejos med 37,224 innbyggere, Granadilla de Abona med 36,224 innbyggere, og Puerto de la Cruz med 31,131 innbyggere.

Den minste kommunen på øya er Vilaflor på den sør-sentrale delen av øya med kun 1900 innbyggere. 

Tenerife har en av Spanias høyeste befolkningstilvekster, hovedsakelig på grunn av innvandring (spesielt fra Latinamerika). 

Administrasjon

Tenerife er en del av den autonome regionen Kanariøyene (Comunidad Autónoma de las Islas Canarias på spansk), som er én af Spanias i alt 17 autonome regioner.

Øygruppa er en del av EUs såkalte "ytterste periferi", som betegner de europeiske regionene som er fullgyldige medlemmer av EU ( i dette tilfellet fordi regionen er en del av Spania), men som geografisk ligger utenfor det europeiske kontinentet. 

Delt regionshovedstad

I perioden mellom 1833 og 1927 var Santa Cruz de Tenerife den eneste hovedstaden i den autonome regionen Kanariøyene, men siden da har både Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas (Gran Canarias største by og hovedstad) vært hovedsteder for den autonome regionen, og delt dennes administrative institusjoner, som departementer og presidensielt sete. 

Municipios

Øya er delt inn i 31 såkalte municipios, som best kan sammenliknes med norske kommuner. Kun tre av disse kommunene - Tegueste, El Tanque og Vilaflor - ligger innenlands og har ikke kontakt med øyas kystlinje. 

Den arealmessig største kommunen er La Orotava på den sentrale delen av øya, som med sine 207,31 kvadratkilometer dekker en stor del av øyas - og Spanias - største nasjonalpark; Teide Nasjonalpark. Den arealmessig minste kommunen er Puerto de la Cruz på den nordlige delen av øya, som kun strekker seg over 8,73 kvadratkilometer. 

Øya har også seks "fylker" - Abona, Acentejo, Anaga, Valle de Güímar, Icod Isora, Valle de La Orotava og Teno - men disse er ikke offisielt anerkjente. 

Klima og vær

Tenerife har et behagelig subtropisk klima med milde vintre og somre som er varme sammenlignet med norske forhold, men som blir nedkjølt av Kanaristrømmen og av brisen fra de nordøstlige passatvindene. 

Passatvindene og Kanaristrømmen gjør til sammen at temperaturen på sommeren ikke ligger over 30 grader i gjennomsnitt, men heller i begynnelsen og midten av 20-tallene (se mer under Temperaturer nedenfor). 

Store regionale forskjeller

Men det er store forskjeller i klima og vær på Tenerife; den sørvestlige og sentrale delen av øya har minst nedbør og mest sol, mens den nordlige delen av øya har mest regn og minst sol. 

Samtidig avhenger variasjonene i nedbør og temperatur generelt mer av det gitte stedets høyde over havet enn av dets plassering på øyas breddegrader. Generelt vil et høyreliggende sted ha mer nedbør og lavere gjennomsnittstemperatur enn de lavereliggende stedene. 

Temperaturer

Den varmeste måneden på Tenerife - i gjennomsnitt for hele øya - er august med 23 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av september med 22 grader og juli med 21 grader i gjennomsnitt. 

De kaldeste månedene er derimot januar med 15 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember og februar, som begge har 15 grader i gjennomsnitt, og mars og april med 17 grader i gjennomsnitt. 

Nedbør

Den mest regntunge måneden på øya er desember med 75 mm nedbør i gjennomsnitt, etterfulgt av november og januar med henholdsvis 69 mm og 66 mm i gjennomsnitt.

De minst regntunge månedene er juli med kun 1 mm i gjennomsnitt (men husk at det ikke dekker regionale forskjeller og variasjoner på øya), etterfulgt av august med 3 mm i gjennomsnitt og juni med 5 mm i gjennomsnitt. 

Soltimer

Du kan se frem til mange solskinnstimer på Tenerife hele året rundt, uansett om du reiser dit sommer, høst, vinter eller vår, og dette gjør øya til et ettertraktet reisemål for oss nordmenn i de mørke og kalde vintermånedene da det nesten ikke er sol her hjemme. 

I januar og november - som er de minst solrike månedene i året på Tenerife - er det fremdeles hele 8 solskinnstimer daglig i gjennomsnitt, mens februar, oktober og mars har 9 timers sol daglig i gjennomsnitt. 

11 timers daglig sol

Det er naturligvis mest solrikt i sommermånedene, der juli med 11 timers daglig sol i gjennomsnitt topper listen som årets mest solrike måned, og juni og august følger tett på med 10 timers daglig sol i gjennomsnitt. 

Både vår og høst ligger tett på sommerens antall soltimer, da april og september har samme antallet soltimer i gjennomsnitt som juni og august (10 timer). 

Luftfuktighet

Den mest luftfuktigte måneden er juni med 67% i gjennomsnitt, etterfulgt av november, februar og september med 65% i gjennomsnitt. 

Januar med 61% i gjennomsnitt er den minst luftfuktige måneden i året på Tenerife, etterfulgt av mars med hele 62% i gjennomsnitt og april og august med 63% i gjennomsnitt. 

Historie

Tenerifes formodentlig første beboere - det såkalte guancher-folket - er på mange måter innhyllet i fortidens mystiske tåke. Det er ikke klart når de kom til øyene - noen mener de har vært der siden rundt år 1000 f.Kr., andre mener de kom før - og det er heller ikke enighet om hva deres etniske opprinnelse og sammensetning er; men nyere forskning tyder på at de bestod av tre forskjellige innvandrergrupper fra Nord-Afrika som har innvandret til øya på forskjellige tidspunkter og med forskjellig etnisk opprinnelse. 

En omtale av guancherne hos Plinius den Eldre - som er basert på Kong Jabu IIs beretninger om øya - har også fått noen til å spekulere på om guancherne faktisk var den første (eller eneste) urbefolkningen på øya. 

Beslektet med berberisk

Språket deres menes å ha vært beslektet med berberisk (fra Nord-Afrika) og kulturen deres var beslektet med yngre europeisk steinalder da man dyrket åkre (med bygg, belgfrukter og hvete) ved hjelp av hakker, og hadde dyrehold bestående av geiter og får. 

Det har dessuten blitt hevdet at guancherne bodde i hytter av stein og huler som var gravd ut av øyas vulkanske bergarter; at de gikk kledd i drakter av skinn; og at de på samme måte som berberne har vært delt i treller og frie menn, styrt av en landsbyforstander.

Det som kan slås fast er at de på slutten av 1300-tallet hadde delt opp øya i 9 kongeriker - såkalte menceyatos - som hvert var ledet av en konge, kalt mencey

Den spanske erobringen

I 1493, et år etter at det katolske kongeparet Isabel I av Castilla og Kong Ferdinand II av Aragón hadde fordrevet de siste maurerne fra Granada, og dermed avsluttet reconquista-misjonen sin, fikk den spanske militærmannen, byplanleggeren, administratoren og erobreren Alonso Fernández de Lugo i oppgave av det katolske kongeparet å erobre Tenerife fra den guanchiske urbefolkningen. 

Det følgende året, i 1494, seilte han fra Gran Canaria med en flåte på 2000 mann, samt 200 soldater til hest, og gikk i ved det som i dag er Santa Cruz de Tenerife. 

Motstand mot spanjolene

De ni menceyatos - de guanchiske kongedømmene - reagerte forskjellig på den spanske invaderingen av øya. Fire av de ni menceyatos - Güímar, Abona, Anaga og Adeje - tilsluttet seg den spanske besettelsesmakten i et opportunistisk håp om å vinne rikere åkre på øya, mens de resterende fem menceyatos - som alle lå på de nordlige delen av øya - bestemte seg for å gå til krig mot den inntrengende spanske hæren. 

De fem nordlige menceyatos' beslutning om å ikke overgi seg mot løfter om rikere åkre (et løfte som siden viste seg å være et taktisk bedrag fra spanjolenes side) gjorde erobringen vanskelig for spanjolene, og erobringstoktet varte helt frem til desember 1494 da de siste mostandsfolkene blant guancherne overgav seg. 

Slaveri og sykdommer

Den spanske erobringen av øya førte til store forandringer for den guanchiske urbefolkningen. Spesielt de delene av befolkningen som hadde motsatt seg den spanske besettelsen - kalt bando de guerra på spansk - ble utsatt for forfølgelse; de fleste av dem ble gjort til slaver, mens en del også døde av sykdommer medbrakt av spanjolene som urbefolkningen ikke var immune overfor, spesielt influensa og kopper. 

Den spanske erobringen førte også senere - i det følgende århundret under de spanske Habsburgerne - til masseinnvandring fra andre deler av det spanske monarkiet (Monarquía Católica), som Portugal, Italia og Flandern. 

Ny topografi

Masseinnvandringen fikk konsekvenser for øyas topografi da de mange nye beboerne på øya økte hogsten på den opprinnelige furuskogen for å gi plass til dyrket jord, spesielt sukkerplantasjer, som ble en viktig næringskilde fra 1520-tallet av. 

I århundrene som fulgte var det hovedsakelig vin, vindruer, bananer, grapefrukt og cochenillelus (hvis karminsyre kunne brukes til å produsere karminfarge), som utgjorde selve kjernen av øyas økonomi. 

Den spesielle forbindelsen til Mellom- og Søramerika

Med de spanske oppdagelses- og erobringsreisene til Mellom- og Søramerika fra slutten av 1400-tallet til begynnelsen av 1500-tallet, begynte Tenerife også å bli en slags mellomstasjon for de mange ekspedisjonene - enten de begynte på den iberiske halvøya og seilte vestover, eller de som var på vei hjem fra Den Nye Verden. 

Del av spansk kolonihistorie

I mange tilfelles tok lokale øyboere arbeid på skipene som stakk innom i håp om at det ville bringe dem større velstand enn deres ofte spartanske tilværelse på Atlanterhavsøya gjorde, og Tenerife ble dermed også en viktig del av den spanske kolonihistorien. 

De mange forbipasserende skipene fra Den Nye Verden satte også sine spor på øya i kraft av nye plante- og dyrearter som skipene hadde med seg i lasten fra de nye himmelstrøkene, og som etter hvert spredte seg på øya og vokser der den dag i dag. Utvekslingen av plante- og dyrearter gikk for øvrig mosatt vei også. 

Utvandring til (og innvandring fra) Den Nye Verden

Mot slutten av 1600-tallet begynte hele befolkningsgrupper fra Tenerife å bosette seg i Den Nye Verden på grunn av den blomstrende handelen med tobakk på Cuba og kako i Venezuela. Senere, på 1700-tallet, grunnla befolkningsgrupper fra Tenerife også nye byer og områder i Den Nye Verden, som Montevideo i Uruguay, San Antonio i Texas og det administrative området Saint Bernard parish i Louisiana. 

I dag går trafikken av emigranter mest motsatt vei (se mer under Befolkning), dvs. at mange latinamerikanere nå søker en ny tilværelse på Tenerife, ofte med familierelasjoner som går tilbake til forfedre som en gang forlot øya til fordel for Mellom- eller Søramerika.

På denne måten foregår den historiske sirkulasjonen og utvekslingen av mennesker mellom Tenerife og Den (ikke lengre så) Nye Verden fremdeles i det 21. århundret. 

Britene, von Humboldt og Franco

I løpet av 1600- og 1700-tallet ble øya offer for en rekke angrep fra engelske admiraler, blant annet den engelske nasjonalhelten Horatio Nelson, som ifølge en legende mistet sin høyre arm under et mislykket forsøk på å erobre Santa Cruz i slutten av juli 1797. 

Alexander von Humboldt

Øya ble også besøkt - under mer fredelige forhold - av den berømte, preussiske geografen, naturalisten og oppdagelsesreisende Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt, som i 1799, kun to år etter Nelsons mislykkede erobringsforsøk, tilbragte seks dager på øya før sin berømte reise til Latinamerika (fra 1799 til 1804). Resultatene av reisen satte ikke bare navnet hans på verdenskartet, men bidro også til grunnleggelsen av vitenskapene meteorologi og fysisk geografi. 

Under sitt besøk på Teneride besteg han blant annet Teide-vulkanen, noe meget få personer hadde gjort på dette tidspunktet, og besøkte øyas berømte botaniske hage (se mer under Severdigheter). 

Se spennende dokumentar om Humboldts besøk på Tenerife fra den store nasjonale spanske tv-stasjonen RTVE (NB: programmet er på spansk). 

Franco

En annen, mer beryktet person ble 23. februar 1936, året da den spanske borgerkrigen brøt ut, stasjonert på Kanariøyene som øygruppas militære sjef, nemlig den spanske generalen og senere diktatoren Francisco Franco Bahamonde. 

Sammensvergelse sådd på Tenerife

Det var nemlig mens Franco befant seg på Kanariøyene at frøet ble sådd for en sammensvergelse mot den spanske republikken, ledet av Emilio Mola; en veteran fra Rifkrigen i Marokko. 

I juni 1936 ble Franco kontaktet av Mola og hans sammensvorne, og et hemmelig møte ble arrangert mellom dem i skogen La Esperanza på Tenerife for å diskutere mulighetene for å innlede et militærkupp mot republikken og den demokratisk valgte koalisjonen kalt Frente Popular

I dag står det en obelisk til minne om dette historiske møtet i en lysning i Las Raices (et rekreativt område i La Esperanza-skogen), som var startskuddet på den spanske borgerkrigen og de etterfølgende 36 årene med diktatur under Francos ledelse. 

 

Populært på Tenerife

Spania, Tenerife
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Svømmebasseng
 • Internettilgang / WiFi
Spania, Tenerife
 • Nærmeste flyplass: 66 km
 • Svømmebasseng
 • Internettilgang / WiFi
Spania, Tenerife, Costa Adeje
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Nærmeste strand: ca. 10 m
 • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér