Reiser til Sri Lanka

Det vrimler av vakre templer og nydelige strender på Sri Lanka, som også er velsignet med fantastisk dyreliv, mange UNESCOs verdensarvsteder, imøtekommende lokalbefolkning og mye fascinerende kultur.
 
Ser frem til å utforske de gamle byene i Kulturelltrekanten på midten av øya, hvor du vil føle historiens vinger når du vandrer mellom restene av de svunne kongedømmene. Velkommen til Sri Lanka med Hideaways, vi er spesialiserer på reiser der du bor på nøye utvalgte hoteller i ferien din.
 

Når skal du reise?

Øyas klima påvirkes av to separate monsunsesonger, som også forårsaker værforskjeller på tvers av øya hele året. Den primære sørvestmonsunen bringer regn i vest, sørvest og fjellandet fra april til september, mens den mindre markante nordøst-monsunen gir en våt østkysten fra november til desember. I det sentrale høylandet er somrene varme og vintrene milde. Den mest populære reisesesongen er fra desember til mars; den billigste tiden er fra mai til august.

En smak av det eksotiske

Beliggenheten like over ekvator, sørøst for det indiske subkontinentet, blir Sri Lanka ofte beskrevet som 'Indien lite'. Øya er også den perfekte introduksjonen til denne delen av verden. Det er nok kulturelle forskjeller til at du føler du er et eksotisk sted, og likevel er alt så enkelt. Maten er fantastisk, de snakker
engelsk de fleste steder, og den håndterbare størrelsen på øya gjør at du kan oppleve mye på kort tid.

Strand og palmer

Det viktigste turistområdet løper langs øyas sørvestkyst fra Negombo til Galle. Her finner du lange, brede sandstrender ut til det varme Indiske hav under høye palmer. Noen steder vender elver og laguner ut i havet, noe som gir de ideelle forholdene for vannsport, for eksempel kajakk og padling.

Templer og te

Andre steder på øya kan du utforske sporene etter mer enn 2000 års historie. Øya har utrolig mye å tilby. Det ene øyeblikket kan du nippe til en kopp te på en av de tradisjonelle plantasjene, i neste øyeblikk kan du vandre rundt i en storslått gammel kongelig by eller utforske et spennende tempel.

Reisemål i Sri Lanka

Finn reisen til Sri Lanka her

Informasjon og fakta

Jeg har samlet noen fakta og bakgrunnsinformasjon om Sri Lanka, for eksempel landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til ferien din. Informasjonen er kun ment for inspirasjon og reservasjoner tas for faktafeil. Hvis du vil finne mer informasjon og tips til turen din, anbefaler jeg at du besøker bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Geologisk sett er Sri Lanka en sørlig fortsettelse av den indiske halvøya. Øystaten, som i tillegg til hovedøya inkluderer en rekke små øyer, er omtrent halvannen ganger større enn Danmark, men har ca. fire ganger flere innbyggere (ca. 22,4 millioner). Det meste av den folkerike øya består av lavland, men det er et betydelig oppland i den sentrale delen av øya, der det høyeste fjellet, Pidurutalagala, når 2.524 meter. Blant høylandet er også den fascinerende kongelige byen Kandy. Imidlertid er Sri Lankas befolkning hovedsakelig konsentrert i det frodige lavlandet på den sørvestlige delen av øya, i byene langs østkysten og på den flate halvøya, Jaffna, i nord. Det siste er hovedområdet for Sri Lankas hinduistiske tamiler, som utgjør et mindretall i landet.
 
Selv om det har vært bosettinger på øya siden forhistorisk tid, sporer flertallet av øyas nåværende befolkning sin opprinnelse tilbake til singaleserne som antagelig immigrerte til Sri Lanka fra India rundt slutten av 600-tallet f.Kr. Sinhaleserne er overveiende buddhister, men rundt 200 f.Kr. begynte en lignende migrasjon av hinduistiske tamiler fra Sør-India via de små øyene ved Adams Bridge. De historiske kildene indikerer således at det frem til 1500-tallet sannsynligvis var mulig å krysse relativt tørrskodd over denne landbrua fra India.
 
Dermed har forskjellige etniske grupper nesten alltid måttet dele Sri Lanka. Jaffna-halvøya i nord ble etter hvert et tamilsk rike, mens de singalesiske kongedømmene lå rundt det sentrale området i Kandy så vel som i den våte regionen på den sørvestlige delen av øya, der det var gode jordbruksforhold. De srilankanske kongedømmene var til tider i konflikt med hverandre, og øya ble også invadert flere ganger. Likevel var det nok stabilitet før kolonitiden til at kongedømmene blant annet produserte svært sofistikerte vanningsanlegg så vel som bysamfunn og palasser som var blant datidens mest komplekse i Asia, som Sigiriya-klippefestningen.
 
De eldgamle kongedømmene har tydeligvis hatt innvirkning på strukturen i det nåværende samfunn, men dagens Sri Lanka bærer også spor fra kolonitiden som ble innledet av Portugal på 1600-tallet. Imidlertid ble portugiserne allerede i 1658 utvist fra øya av nederlendere, som selv ble fortrengt av britene på slutten av 1700-tallet. Under britisk styre ble øya kalt Ceylon, og her ble kaffe og deretter te, gummi og kokosnøtt de viktigste landbruksproduktene. Britene brakte ekstra arbeidskraft fra Sør-India til sine plantasjer i form av tamiler, som nå regnes som deres egen befolkningsgruppe, de indiske tamiler.

Uavhengighet og borgerkrig

Sri Lanka ble først anerkjent som en uavhengig stat i det britiske samveldet (under navnet Ceylon) i 1948. I 1972 ble landet en republikk og tok sitt nåværende navn. Imidlertid vokste den eksisterende spenningen mellom det singalesiske flertallet og tamilene de følgende årene, da det ikke lenger var en kolonimakt for å dekke uenighetene. Det singalesiske flertallet var imidlertid spesielt lite fornøyd med at tamilene, til tross for at de var et mindretall (ca. 18 prosent), hadde flertallet av de ledende stillingene i samfunnet. Det var en rest fra kolonitiden hvor engelskmennene hadde valgt å favorisere tamiler i sin engelsktalende administrasjon.
 
De påfølgende årene planla derfor landets store singalesiske partier å overgå hverandre for å gi privilegier tilbake til singaleserne på bekostning av tamilene. For eksempel ble det stilt et krav om at singalesisk var det eneste offisielle språket, og buddhismen, den singalesiske religionen, ble utropt til en offisiell statsreligion. Det ble også innført kvoter på universitetene for antall innlagte tamiler, og alle ledende stillinger i militæret, politi, utdanning og offentlig administrasjon gikk til singalesisk.
 
I juli 1983 brøt det ut borgerkrig mellom regjeringshæren og Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), som krevde opprettelsen av en uavhengig tamilsk stat, Tamil Eelam, på den nordøstlige delen av øya. Borgerkrigen, som varte i mer enn 25 år, bare avbrutt av et kort våpenhvile i 2002, kostet mer enn 75 000 liv og drev over en million mennesker på flukt. Over tid var det internasjonale samfunnet overveiende på regjeringssiden, mens de tamilske tigrene etter selvmordsangrep og rekruttering av barnesoldater ble satt på en terroristliste både i USA og EU. Underveis prøvde imidlertid utlandet å mekle mellom partene, og rundt 1987 satte India i gang en fredsbevarende styrke på øya. Imidlertid ble de indiske styrkene anklaget av tamilene for overgrep. Tigrene svarte derfor igjen med å myrde Indias statsminister, Rajiv Gandhi, med en selvmordsbombe.

I 2009 erklærte den srilankanske presidenten offisielt krigen mot De Tamile Tigrene etter en større offensiv mot løsrivelseshæren, som til slutt var trengt tilbake til landets nordøstlige kyst. Foruten mange sivile og soldater, kostet denne siste offensiven de tamilske lederne livet.

Borgerkrigen og tsunamikatastrofen i 2004 har ikke overraskende betydd at reiselivsnæringen på Sri Lanka nylig har fått tilbake medvinden den vakre øya rettferdiggjør. Nå strømmer turister fra hele verden igjen til denne lille perlen i Sør-Asia.

Klima og vær

Sri Lanka har et tropisk klima, noe som betyr at du kan forvente korte, forfriskende regnbyer året rundt. Imidlertid er det også et generelt mønster av tørre årstider og mer regntunge årstider, avhengig av hvor du er på øya. Klimaet er dermed preget av to forskjellige monsuner. Fra mai til august råder den sørvestlige monsunen, som gir regn på den sørlige delen av øya, vestkysten og i det mer sentrale høylandet. Fra oktober til januar er det derimot den nordøstlige monsunen som gir regn i de nordlige områdene og på østkysten. Disse litt spesielle forholdene gjør at du nesten alltid kan finne et sted på øya med godt vær. Hvis din første prioritering er sol og strand, er perioden november til april den mest åpenbare reisetiden, da de fleste badebyer ligger på sørvestkysten.
 
Planlegger du en omvisning på øya, dvs. både langs kysten og oppover i høylandet, bør du ta med klær til litt av hvert. Mens dagtemperaturen i lavlandet og jue ved kysten ligger typisk rundt 30-35 grader, synker den til 15-20 grader i høylandet. Her kan det være godt med en varm genser til kvelden være.

Godt å vite

Tidsforskjell: Sommertid brukes ikke på Sri Lanka og tidsforskjellen varierer derfor avhengig av om Norge har sommer eller vinter. Sommertid + 3½ time, vintertid + 4½ time.

Hygiene: Kranvann er ikke rent nok til å drikke, så vi anbefaler at du kjøper flaskevann i stedet. Mens toaletter på hotell og på større restauranter generelt er av vestlig standard, må du være forberedt på at standarden på offentlige toaletter eller ute på landsbygda ofte er mer primitiv. Det anbefales derfor å ta med toalettpapir selv (evt. En pakke med våtservietter) og hånddesinfeksjonsgel.
 
Etikette: Når du har blitt vant til at det er et helt annet, mer hektisk liv på gaten enn i Norge, vil du oppdage at srilankere er et vennlig og imøtekommende folk. Med sunn fornuft og et smil kommer du langt. Besøker du templer og andre helligdommer, forventes det at turister også viser ordentlig ærbødighet med riktig oppførsel og antrekk.
 
Penger: Valutaen heter srilankansk Rupee (LKR). Du får vanligvis den beste prisen hvis du venter med å veksle til du er på Sri Lanka. Det anbefales å ta med kontanter i form av USD eller EUR. Kredittkort godtas på de fleste store hoteller og i noen større butikker. Vær imidlertid oppmerksom på at det er langt mellom minibanker hvis du trenger kontanter.

Språk: I tillegg til de to offisielle språkene, Sinhala og Tamil, snakkes også engelsk i de fleste større byer, og du kan enkelt snakke engelsk i andre populære turistområder. Forvent imidlertid ikke at alle snakker det flytende, spesielt på landsbygda kan mange bare snakke noen få engelske ord. Her må mimikk og gester brukes.

Turistkontor: Du kan finne mer informasjon om Sri Lankas severdigheter og praktisk informasjon på hjemmesiden til det offisielle turistkontoret.

Populært i Sri Lanka

Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste flyplass: 149 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste flyplass: 34 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste flyplass: 34 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér