Reiser til Praha

Den tsjekkiske republikks stilfulle hovedstad betraktes som en av Europas vakreste byer, og  bugner av praktfulle historiske og kulturelle severdigheter. Den gotiske og böhmiske barokkarkitekturen danner en magisk ramme rundt din ferie i Praha, og her kan du utforske alt fra samtidskunst til restauranter og utallige former for underholdning. Uansett om du foretrekker romantiske spaserturer langs elva eller livlige kvelder med dans på trendy nattklubber, har Praha noe for deg. 

Prahas labyrint av brosteinsbelagte gater og skjulte bakgårder er et paradis for deg som er glad i å gå på oppdagelsesferd og alltid har lyst til å se hva som venter rund neste sving. I kort avstand fra gamlebyens markedsplass finner du flerfoldige kapeller, skjulte hager, sjarmerende kaféer og gammeldagse barer, der turistmengdene føles som et fjernt minne. En av de største fornøyelsene med en ferie i Praha er nettopp muligheten for å gå på oppdagelse - bydeler som Vinohrady og Bubenec belønner eventyrere med utallige, minneverdige opplevelser, med alt fra solnedgangen som glimter i kirkenes kupler, til tonene av Dvorák fra et åpent vindu. 

Velkommen til Praha med Hideaways. Vi er spesialister på reiser der du bor på nøye utvalgte hoteller på din ferie. 

Alle byer har to ansikt 

Praha er ikke et unntak. Det første ansiktet du kommer til å oppleve er en vidunderlig, historisk by, som er stolt av sin fortiden. Det andre ansiktet er den moderne og pulserende storbyen, hvor stemningen skapes av de nåværende beboerne. Det kan anbefales på det varmeste å legge fra seg guideboken å bare nyte hjerte av den magiske byen. 

Europeisk hotspot 

Fløyelsrevolusjonen i 1989 som befridde Tsjekkia fra kommunismen, ga Europa en perle av en by, som fint kan måle seg med Roma, Amsterdam og London. Det er derfor ikke overraskende at besøkende kommer fra hele verden. På en varm sommerdag kan det til og med føles som om du deler Karlsbroen med halve menneskeheten. Men til tross for folkemassene kan du se frem til å oppleve den skjønne steinbroen fra det 14. århundre, slottet på bakketoppen, og den flotte elven Vltava, som forresten inspirerte til et av de vakreste stykkene innen klassisk musikk fra det 19. århundre - Smetanas Moldau. 

Praha, byen for kunstelskere 

Prahas kunstgallerier har kanskje ikke helt den samme tiltrekningskraften som Louvre i Paris, men bøhmisk kunst har alikevel mye å by på. Fra de glødene gotiske altertavlene i St. Agnes Klosteret til Alfons Muchas overdådige Art Nouveau og den storslåtte samlingen av surrealister fra det 20. århundre, kubister og konstruktivister i Veletržní Palác. Den særpregende og vittige skulpturen av bybarnet David Cerný preger Prahas offentlige rom, og byen selv byr på både fantastisk arkitektur med alt fra den gotiske himmelstreberen og barokkens overdådighet til art nouveanuens sensuelle eleganse og de skarpskårne, kubistiske fasadene. 

Praha ville ikke vært det samme uten øllet 

Siden oppfinnelsen av Pilsner Urquell i 1842 har tsjekkerne vært kjent for å produsere noen av verdens beste øl. Men de internasjonale ølmerkene Urquell, Staropramen og Budvar har fått kamp mot streken på hjemmebane av adskillige regionale øl fra mikrobryggerier, som avspeiler en fornyet interesse for tradisjonell brygging. Aldri før har Prahas puber kunne by på så mange typer øl. Vær på utkikk etter merker som Kout na Šumave, Svijanský Rytír og Velkopopovický Kozel. 

Les mer om Praha

Mat og drikke 

Det tsjekkiske kjøkkenet er kjent for sin mangfoldighet og rikdom, hvor ikke minst de mange sunne supperettene, sammenkokte rettene (som den legendariske gulášretten) og de mange fremragende ølmerkene, spiller en stor rolle. Jeg har her plukket ut et par av de kulinariske spesialitene, de typiske rettene og drikkene som kan smakes på når du er på ferie i Praha. God appetitt og god reise! 

Guláš

Guláš er den mest berømte retten i Tsjekkia og betraktes av mange tsjekkere som deres nasjonalrett og som et gastronomisk symbol på Tsjekkia. 

Retten kan spores helt tilbake til det 9. århundre, hvor den ble tilberedt og spist av tsjekkiske hyrder. På den tiden bestod retten av kjøtt som ble tørket i solen og pakket i poser (fremstilit av fårets mage). Den ble ofte kun tilsatt med vann. 

I dag er retten noe anerledes og består som regel av kjøtt (oksekjøtt, kalvekjøtt, svinekjøtt eller lam), paprika (ble først en del av retten i det 16. århundre da den kom til Europa), tomater, poteter, løk, hvitløk og purrè. Dette sammenkokes og serveres med potetmos, brød, nudler eller makaroni. 

Kulajda 

Det tsjekkiske kjøkkenet er kjent for sitt næringsrike og velsmakende supper, og den mest populære av dem alle er supperetten Kulajda. 

Suppen består i dag normalt sett av fløte, poteter, kepaløk, kommen, egg og sopp (oftest sjampinjonger), som utgjør en kompakt og velsmakende blanding. 

Svícková

Svícková, som også kalles svícková na smetane, er en annen av de mest tradisjonelle og populære rettene i Tsjekkia. 

Retten består av mørbradbiff tilberedt sammen med grønnsaker (som gulrøtter, persillerot, selleri og løk) og krydres med sort pepper, allehånde og timian. Den serveres normalt sett i en saus av fløte, og akkompangeres av en annen tsjekkisk spesialitet, houskové knedlíky. 

Populære drikker i Praha 

Praha er kjent for sitt fremragende øl, og byens innbyggere er kjent for deres begeistring for øllet. Ikke overraskende er det da at Tsjekkia er landet i verden som har det største forbruket av øl. 

De mest kjente ølmerkene er Pilsner Urquell (som blant annet produserte verdens første pilsner), Staropramen (Tsjekkias nest største ølprodusent, og lokalisert i Praha) og Budweiser Budvar. Andre populære ølmerker du kan møte på i Praha er Krušovice, Starobrno, Breznák, Zlatopramen, Lobkowicz, Bernard og Svijany. 

Men Praha leverer ikke bare øl, de er også kjent for sine to bittere, Fernet Stock og Becherovka. Spiritussen, Tuzemak, som tradisjonelt markesføres som tsjekkisk rom, men er laget av poteter eller sukkerbete. Dette er også en populær drikke blant byens innbyggere. 

En annen populær drink er bitteren Fernet Stock blannet med tonic, som kalles Bavorák eller Bavorské pivo (som bokstavelig talt betyr "bayersk øl"). 

Blant de ikke-alkoholiske drikkene har man Kofola, en type brusvann som kan minne om Coca-Cola. Kofola ble oppfunnet i det kommunistiske Tsjekkoslovakia som en erstatning for Coca-Cola, i og med at merket ble forbutt av landets ledelse. Drikken ble med tiden så populær t den endte med å bli produsert selv etter at kommunismen brøt sammen. 

 

Les mer

Severdigheter

Jeg har her valgt ut noen få av de mange severdighetene du har muligheten til å oppleve på din ferie i Praha. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Praha kan jeg anbefale deg å lese bloggen vår til inspirasjon. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god ferie! 

Prahas borg 

Prahas slott, som ifølge Guinness rekordbok er det største slottet i hele verden med et areal på nesten 70.000 km2, og er blant de mest besøkte turistattraksjonene i Praha, hvor det årlig kommer 1.8 millioner besøkende. Slottet har huset konger av Bøhemen, hellige romerske keisere og Tsjekkoslovakiske presidenter. I dag utgjør slottet boligen til den Tsjekkiske presidenten. 

Praha Slottet omfatter den gotiske St. Vituskatedralen, den romerske basilika St. George, et kloster og flere plasser, hager og forsvarstårn. De fleste områdene på slottet er i dag åpne for turister. 

Slottet huser også flere museer, blant annet en nasjonal samling av bøhimsk barokkunst, en utstilling om den tsjekkiske historien, et leketøysmuseum og et bildegalleri basert på en samling av Rudolph ll. 

Karlsbroen 

Den 516 meter lange Karlsbroen som krysser elven Vitava, er den mest kjente broen i Praha og en av byens største severdigheter. Dens konstruksjon begynte i 1357 under kong Charles IV og fullført i begynnelsen av det 15. århundre. 

Inntil 1841 var broen den eneste måten å krysse elven Vitava på, og utgjorde dermed den viktigste forbindelsen mellom Praha Slottet og byens gamle bydel. Med denne forbindelsen bidro den til at Praha ble en viktig handelsrute mellom øst- og vesteuropa. 

Broen er beskyttet av tre tårn, hvor to av dem står på vestsiden og et på østsiden. Men mest kjent er den nok for dens samling på 30 statuer og skulpturer som ble oppstilt langs broens rekkverk rundt 1700-tallet, men som nå alle er erstattet av kopier. Statuene er for det meste utført i barokkstil og avbilder helgner og skytshelgener som ble æret på den tiden.

 

Les mer

Reisemål i Tsjekkia

Finn reisen til Tsjekkia her

Jeg har samlet inn litt fakta og informasjon om Praha, som blant annet byens geografi, befolkning, transport og klima. Jeg håper dette kan brukes som inspirasjon på din ferie i storbyen. Det tas forbehold mot faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirajson til din reise da kan det anbefales å besøke bloggen vår hvor du kan finne spennende aritkler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Praha er både hovedstad og den største byen i Tsjekkia, og ligger som den 14 største byen i EU og hovedstaden i den historiske regionen Böhmen. 

Byen ligger i den nordvestlige delen av landet på bredden av elven Vltava og er hjemmestedet for ca 1,3 millioner innbyggere. 

Klima og vær 

Praha har et kystklima som kjennetegnes av moderat varme somre og relativt kalde vintre. Mengden av nedbør i byen, og det meste av de bøhmiske lavlandet, er lavt, i og med at det ligger i regnskyggen av Sudeterne og andre fjellkjeder. 

Varmest er det i juli med 18 grader i gjennomsnittet, etterfulgt av august med 17 grader og juni med 16 grader. Den kaldeste måneden i året er januar med -1 grad, etterfulgt av desember med 0 grader og februar med 1 grad. 

Hvis du vil unngå nedbøren bør du sikte deg inn på månedene etter januar og februar, hvor det kun er 20 mm med regn i gjennomsnittet, mens mai og juli har 69 mm i gjennomsnittet, og er de mest regnfulle periodene i året. Like bak kommer juni med 66 mm. Til gjengjeld er det naturligvis også mest sol i sommermånedene mai, juli og august med 8 solskinstimer om dagen, mens juni topper det med 9 solskinstimer i gjennomsnittet. 

Transport 

Det offentlige transportsystemet i Praha, som på tsjekkisk kalles Pražská integrovaná doprava, består av et metrosystem (linjene A, B og C, med 61 stasjoner i alt), et sporvognsystem med 22 sporvognlinjer (nummer 1 - 26), 130 busslinjer, et S-togsystem, seks ferger og tre kabelbaner. 

Byens mest benyttede flyplass er Václav Havel, og er den største flyplassen i Tsjekkia. Dette er en av de største og travleste flyplassene i Sentral- og Østeuropa. Den ligger 12 km vest for sentrum av Praha og betjente over 15 millioner passasjerer i 2017. Flyplassen er blant annet hovedbasen for flyselskapet Czech Airlines og er base for Travel Service via deres datterselskap, SmartWings, og lavpris selskapene Wizz Air og Ryanair. 

Flyplassen har to hovedterminaler, to generelle luftfartsterminaler, samt en terminal for frakt og gods. De fleste flyvningene tar av fra terminal 1 og 2, mens terminal 3 og 4 står for de ikke fastlagte avreisene samt VIP-flyvninger, spesielle fly og små fly. Det går busser i retning sentrum fra terminalene 1 og 2. 

Populært i Praha

Tsjekkia, Praha
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tsjekkia, Praha
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tsjekkia, Praha
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér